iPon Hírek

Nagy dobásra készül az Intel szerver fronton?

Dátum | 2008. 03. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Sun oldaláról kiszivárgott PDF dokumentum alapján, amiben az Intel Nehalem processzorok teljesítményével kapcsolatos adatok találhatóak, az Intel nagy dobásra készül. Az egyes eredmények alapján úgy tűnik, hogy a gyártó szerverprocesszora jóval gyorsabb lesz, mint az AMD Barcelona egységei, de az új Nehalem processzorok valószínűleg memóriakezelés területén is okoznak majd néhány kellemetlenséget az AMD számára.

A szóban forgó PDF fájl azóta eltűnt a Sun szerveréről, de a fájlból a ZDnet munkatársainak sikerült másolatot készíteniük, így nincs semmi baj. Az Intel Nehalem egységei az eddigi híresztelések alapján továbbfejlesztett memóriakezeléssel érkeznek: ennek értelmében a processzorok magonként három darab DDR3-as memóriacsatorna kezelésére lesznek képesek, összehasonlításképpen az AMD Barcelona egységei magonként mindössze két memóriacsatornával képesek megbirkózni, az AMD processzorai viszont DDR2-es memóriavezérlővel vannak felvértezve.


A PDF dokumentum alapján a Nehalem egységek jelentősebb teljesítménytöbblettel bírnak majd, mint az AMD Barcelona processzorai: a képen látható Nehalem processzor nagyjából kétszer gyorsabb, mint az AMD 2,3 GHz-en ketyegő Barcelona processzora. A grafikon alapján a Nehalem egység 40%-kal jobb eredményt ért el SPEC CPU tesztben, mint az AMD Shanghai magos processzora, amely 2,8 GHz-es órajelen üzemelt.


A kiszivárgott adatokkal, illetve a korai tesztekkel mindig érdemes vigyázni, azok ugyanis nem feltétlenül megbízhatóak. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tesztben szereplő szintetikus alkalmazásokban elért eredmény még nem feltétlenül tükrözi a processzorok valós alkalmazások alatt nyújtott teljesítményét. Ha hihetünk a PDF fájlban látott eredményeknek, akkor az Intel nagy előrelépést hajt majd végre szerverfronton, így az AMD számára ismét nehéz idők jöhetnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2009.03.06. 20:44
vissza a hírhez
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!