iPon Hírek

Nagy érdeklődés övezi az Intel RealSense 3D kameráját

Dátum | 2014. 01. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

Az Intel egyre nagyobb figyelmet fordít az újszerű PC irányítást biztosító technológiákra, hiszen ezek képviselik a jövőt. A vállalat nemrégiben létrehozta a RealSense márkanevet, amely az észlelésen alapuló PC irányításért felelős hardveres és szoftveres megoldásokat tömöríti. A RealSense termékpaletta első jeles képviselője a RealSense 3D kamera, amely a tavalyi Computexről már ismerős lehet. Az Intel által kifejlesztett termék egy 1080p-s webkamerát és egy mélységérzékelő szenzort tartalmaz – utóbbi kategóriáján belül az egyik legjobb megoldásnak tekinthető, legalábbis az Intel ezt állítja. Az egész szerkezet egy nyomtatott áramköri lapon kap helyet és összességében vékonyabb, mint két egymásra helyezett negyeddolláros érme, így a komplett modult akár noteszgépek kijelzőjének kávájába is be lehet integrálni. Többek között ez is a cél. Érdekesség, hogy a háromdimenziós kamera nagyjából úgy érzékeli a mélységet, mint az emberi szem, ami nagy szó.

Az új kiegészítő elég hatékonyan dolgozik ahhoz, hogy a kéz ujjainak mozgását akár egyenként is kövesse, a rendszerhez tartozó szoftver pedig el tudja különíteni egymástól az előteret és a hátteret is, ami számos érdekes lehetőség előtt nyitja meg a kapukat. A rendszer segítségével háromdimenziós képek készítésére is van mód, a háromdimenziós nyomtatók gyártóival való együttműködésnek köszönhetően pedig akár a háromdimenziós képeken szereplő tárgyak kinyomtatására is lehetőség nyílhat. Hogy miként működik a rendszer? Az alábbi videó elárulja.
A felsoroltak mellett gesztus- és érzelemfelismerő funkció is rendelkezésre áll, de ennél talán érdekesebb, hogy a RealSense kamera akár a szemmozgás követésére is képes. További extra, hogy a RealSense repertoárjában lapuló megoldásokkal hang, illetve beszédalapú vezérlés megvalósítására is van lehetőség. Az Intel szerint ez a terület nagyon fontos – természetes jellege miatt talán még fontosabb, mint az érintés alapú vezérlés. Ennek érdekében a vállalat már egy ideje együttműködésbe lépett a beszédfelismerő technológiákkal foglalkozó Nuance szakembereivel, akikkel a gyártó szakemberei a következő generációs Dragon Assistant alkalmazás fejlesztésén munkálkodnak. A szóban forgó szoftverrel egyebek mellett hangalapú számítógép-vezérlésre lesz mód. Az első olyan konfigurációk, amelyek RealSense hardverrel érkeznek, az idei év második felében mutatkoznak be. Ilyen konfigurációkat a Dell, a HP, a Lenovo, az Acer, a NEC, a Fujitsu és az ASUS kínálatában egyaránt találhatunk majd. A tervek szerint a technológia a táblák szegmensében is feltűnik majd, igaz, a szükséges szenzor fejlesztése még zajlik. A technológia Intel processzorral szerelt konvertibilis táblákban, ultrabookokban és egybegépekben is feltűnhet majd.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások