iPon Hírek

Nagy hatással vannak az Atom CPU-k a piacra

Dátum | 2008. 11. 04.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel legutóbbi pénzügyi statisztikáját múlt hónap folyamán tekinthettük meg, az összesítésből úgy tűnt, hogy a vállalat Atom processzorai csak kis mértékben befolyásolták a cég teljes bevételének alakulását. Az IDC legfrissebb elemzése szerint ennek ellenére mégis rendkívül nagy hatással vannak az Atom processzorok az x86-os piac alakulására.


Az IDC legfrissebb elemzése alapján a globális x86-os CPU piac a tavalyi év harmadik negyedévéhez viszonyítva az idei év harmadik negyedévében 15,8%-os növekedést mutatott, ami a szállított egységek darabszámát illeti. Ha ezekből az értékekből kivonjuk az Atom processzorok által képviselt értékeket, akkor jóval kisebb, mindössze 8,7%-os növekedést tapasztalunk a fent említett időszakra. Ezzel egy időben a piac bevétele nem nőtt ekkora mértékben, de ez azzal magyarázható, hogy az Atom processzorok hiába fogynak nagy mennyiségben, ugyanis olcsóak: a globális x86-os piac mindössze 4,1%-kal könyvelhetett el magasabb bevételeket, mint tavaly ilyenkor.

Az IDC ezzel egy időben a processzorpiacon szereplő gyártók részesedéseit is megvizsgálta. Az Intel teljes piaci részesedése az IDC felmérése szerint 80,8%-os volt az idei év harmadik negyedévében, míg az AMD a piac 18,5%-át uralta, a VIA pedig 0,6%-os részt birtokolt. A mobil processzorok esetében már picit változott a helyzet: az Intel 87,4%-os, az AMD pedig 11,5%-os részesedéssel bír, a VIA ezzel szemben mindössze a piac 1,2%-át tudhatta magáénak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.11.04. 18:53
ott a cherrypal pc. 2W. de ménemlehetkapniii????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!