iPon Hírek

Nagy lehetőségek rejlenek az apró robotokban

Dátum | 2014. 04. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az SRI International érdekes projekten dolgozik, ami része a Darpa által támogatott Open Manufacturing Programnak. A projekt keretén belül apró robotok készültek, amelyek a nyomtatott áramköri lapok mentén mozogva különböző feladatokat tudnak elvégezni, méghozzá meglehetősen precízen és viszonylag gyorsan.
Az apró robotok nagyon gyorsan tudnak mozogni mind horizontálisan, mind pedig vertikálisan. Irányításuk mágneses mező segítségével történik, ahogy az a lenti videóból is kiderül.
A pici robotok többféle területen, többféle feladathoz is alkalmazhatóak lesznek a nem is oly távoli jövőben. A szerkezetek "csapatmunkára" is képesek, így a feladatmegosztásnak köszönhetően hatékonyan és gyorsan tudnak dolgozni. Segítségükkel nagyon gyorsan lehet majd különböző, magas minőségű prototípusokat készíteni, de a hibrid, optikai és elektronikai komponenseket egyaránt tartalmazó áramkörök építésénél is jól jöhetnek majd, sőt, a biotechnológia területén is be lehet őket vetni. Az apróságok a hadsereg és az űrkutatás számára is hasznosak lehetnek. A robotok persze nem csak a gyártás területén jönnek majd jól: diagnosztikai feladatokra, különböző felszerelések vizsgálatára, illetve felület-karbantartásra is képesek lesznek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Korb_Zolta...
2014.04.20. 00:36
Zsenialis
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02
2014.04.20. 08:58
nagyon jó irányba haladnak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. dilofekete
2014.04.20. 13:13
milyen bioruha?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DogTheDog
2014.04.21. 08:27
Pompas,ezek fognak dolgozni helyettunk hamarosan.
Kivancsi leszek a velemenyekre majd akkor is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek DogTh...
2014.04.21. 19:52
A szalagmunkások mint olyanok napjai meg vannak számlálva. Kína robotok millióit rendeli az emberi munkaerő helyett. Lesznek mérnökök, technikusok és kreatív munkát végző emberek, akiket egyelőre nem lehet helyettesíteni. Sok milliárd kézimunkát végző ember pedig le lesz cserélve robotra.

Volt már ilyen egyszer, géprombolás lett a vége.

Egyetlen megoldás az alapjövedelem lesz. A robotok dolgoznak helyettünk is. Alap létminimumot kap mindenki, aki pedig ki akar emelkedni, az mérnök, technikus vagy szellemi és egyedi munkát végző egyén lesz. A szalagmunka nemsokára történelem lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Asagrim Renho...
2014.04.21. 20:22
Robotnak van fenntartási és üzemeltetési költsége is, szóval az alap létminimum ötletnek nem rossz, de olyan pénzről van szó amit elő kell valahonnan teremteni, többe kerül a robotok mellett mint eleve embereket foglalkoztatni és bérezni, és nem megtérülő beruházás, csak viszik az emberek a pénzt a saját fenntartásukra, miközben nem csinálnak semmi hasznosat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. peti198706... Asagr...
2014.05.01. 00:16
Alternatív energiáról hallottál már? Biogáz.. "-izé szarból várat sajtolni bátrak, napon aszalt marhalepény visszaforgat természet fáinak?" MÚÚÚÚH! Elég ha egy napkohót üzemeltetnek a közelben, megtérül ugyanúgy mint a napelem. Ha Tervezni lusták, akkor így jártak..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!