iPon Hírek

Nagy lépés a fotonikus áramkörök felé

Dátum | 2014. 08. 26.
Szerző | Jools
Csoport | IT VILÁG

Az optikai kábelek megjelenése forradalmasította az információáramlás módját, és olyan adatátviteli sebességeket tett lehetővé, amelyekről korábban nem is mertünk álmodni. Az Albertai Egyetem kutatói hasonlóan jelentős áttörést készítenek elő a számítógépes chipek területén, mivel olyan nanooptikai szálakat fejlesztenek, amelyek a helyettesíthetik a chipek rézvezetékeit. Ha ez sikerülne, jelentősen felgyorsulhatna gépeink sebessége, és közben energiafelhasználásuk is lecsökkenne. A kontinensek közti adatátvitel túlnyomó részét már most is optikai kábelekkel oldjuk meg, de az igazán jelentős áttörés az lenne, ha a chipek különböző részeit is hasonló működési elvű szálak kapcsolnák össze, mondja Zubin Jacob, a kutatás vezetője. „Mi pedig kitaláltunk egy alapvetően új módszert a fény nanoméretekben történő megzabolázására” – folytatja a szakértő.
Jelenleg a legkisebb átmérőjű optikai szálak nagyjából 1 ezredmilliméteresek. A Jacob és tanítványa, Saman Jahani által létrehozott verzió ennek tizedrészét teszi ki, vagyis mérete alapján már alkalmas lehet arra, hogy leváltsa a chipek rézvezetékeit. A szakértők világszerte régóta próbálnak kisebb átmérőjű optikai szálakat létrehozni, egyre komoly problémákba ütköznek azonban, ahogy a szál átmérője és a fény hullámhosszának mérete közelít egymáshoz. Az egyik, gyakran alkalmazott megoldás eddig az volt, hogy nagy visszaverő-képességű fémréteggel vonták be a kábeleket, hogy ilyen módon a fényt azokon belül tartsák. A fémmel azonban ilyen esetekben gyorsan problémássá válik a túlmelegedés. Ha fémet használunk, a fény jelentős része hővé alakul át, vagyis az információ − a szó szoros értelmében − füstbe megy, mondják a fejlesztők. Jahani és Jacob ezért létrehoztak egy újfajta metaanyagot, amely nem fémből van, különleges szerkezete révén azonban mégis képes a fény kábelben való benntartására, ráadásul mindezt információveszteség nélkül teszi. Következő lépésként egy ilyen optikai szálakat tartalmazó szilíciumchipet igyekeznek megépíteni, amely reményeik szerint szinte minden tekintetben lekörözi majd a jelenleg használatos verziókat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Kajafun
2014.08.26. 18:38
Mikorra lesz ebből még valami...
De azért tetszik!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. nyerek01
2014.08.26. 19:19
Nem tudni, de nem kell úgy hozzá állni mint régen a kvantum számítógéphez. Akkor is a sok buta határozottan állította hogy ilyen még elméletileg sem lehet, nem hogy megépítik hamarosan, és árulni fogják a piacon...
És lám igazolódik, hogy egy dolog határtalan: Az emberi butaság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ZoliS
2014.08.26. 19:30
Erről miért nem olvasni sehol?
https://www.youtube.com/watch?v=Gxn5ru7klUQ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. peti198706...
2014.08.26. 20:44
VÉÉÉGREE! -Jönnek az ufók bmeg Egy csésze aljhoz pont ez kell
Azért villog az annyit, mert már nem fér már meg benne elég fény amit előállít 1980. december.06. már binárisan fénnyel köpködtek annak idején a jövőutazó lufifejek, h megismerjék az emberiséget, s sztem pont ez a készülő "gép" volt a leszármazottjának ükunokája.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Philo ZoliS
2014.08.26. 23:37
Jó kérdés.

Engem tényleg érdekel ez az elképzelés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kiralydari ZoliS
2014.08.27. 02:12
nem tudom ... pedig úttörő dolog és nem promózzák ... évek óta várom már tűkön ülve de hidd el amikor berobban a piacra és a hp nem cseszi el akkor átalakul a piac

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!