iPon Hírek

Nagy netbookgyártókkal is szövetkezik a Google

Dátum | 2009. 07. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Google a napokban jelentette be hivatalosan is, hogy gyors, biztonságos és ingyenes operációsrendszer készítésén dolgozik, amelyet elsősorban netbookok számára terveznek. A nyílt forráskódú, Linux alapú rendszer a tervek szerint erősen webközpontú megoldás lesz: a Chrome OS a Chrome-mal kiegészítve ütőképes párost alkothat, így a webes alapú alkalmazások futtatása, az e-mailezés és az böngészés az eddiginél gyorsabbá, egyszerűbbé és biztonságosabbá válik majd.

A bejelentés elég nagy port kavart, rögtön elindultak a találgatások, hogy a Chrome OS vajon mekkora konkurenciát jelenthet a Linux, Windows és Mac OS operációsrendszerek számára. Az újdonság, mivel erősen web központú lesz, így közvetlen konkurenciát nem nagyon jelenthet, de a netbook felhasználók körében igen-igen népszerűvé válhat. A Google bejelentésekor arról is említést tett, hogy a siker érdekében számos OEM gyártóval is együttműködést kezdeményez a Chrome OS fejlesztésében. A vállalat akkor még nem nevezte meg, hogy pontosan mely cégekre gondol, de most már tudható, hogy az Acer, az Adobe, az ASUS, a Freescale, a Hewlett-Packard, a Lenovo, a Qualcomm és a Texas Instruments is szerepel az együttműködésben résztvevők listáján.

Érdekesség, hogy az Acer a nem is olyan régen nyilvánosságra került adatok szerint a világ elsőszámú netbook gyártója, akit némileg lemaradva az ASUS is követ a fent említett szegmensben. A HP a netbookok piacán a harmadik helyen áll. A Google együttműködő partnerei a netbook piacon együttesen 61%-os részesedéssel bírnak, legalábbis az idei év első negyedéves globális szállítási mutatói erről tanúskodtak.

Az OEM-ekkel való együttműködés jóvoltából rendkívüli mértékben felgyorsulhat mind a fejlesztés, sőt, a Chrome OS alapú netbookok is hamar megjelenhetnek majd a piacon. A netbookok és a web központú operációsrendszer együttesen hatalmas üzletet jelenthetnek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. adam0205
2009.07.10. 20:59
VISSZA A HIRHEZMár nagy a hype: http://itcafe.hu/hir/fake_google_chrome_os.html
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!