iPon Hírek

Nagy változáson esett át az xTAB-100s

Dátum | 2012. 05. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Hazánk egyik legnépszerűbb táblagépe ezúttal igen komoly átalakítást kapott. A WayteQ táblagépe ezzel már a harmadik generációt tapossa majd, továbbra is szinte változatlan név alatt. Az új modell neve xTAB-100is lesz, így a vásárláskor az "i"-betűt kell keresnünk.

Az eszköz szinte teljesen megújult, kialakításán túl nem sok minden emlékeztet minket az előző kiadásra. Többé-kevésbé változatlan paraméter a megjelenítő és a hátlapi kamera lesz. A panel továbbra is 9,7 hüvelykes képátlóval és 1024 x 768 képpontos felbontással rendelkezik, viszont a vezérlése már új, ennek köszönhetően, akár 10 ponton is megérinthetjük a kijelzőt. Az AMLogic AML8726-M1 lapkakészlet helyét, egy Rockchip RK2918 veszi majd át. Ez egyértelmű visszalépést jelent, hiszen eddig egy Cortex-A9 magot kaptunk, de a Rockchip az előző, Cortex-A8-ra épül. Szerencsére az órajel változatlanul 1 GHz maradt, így csak egy csekély teljesítménycsökkenéssel kell számolnunk. Ennek fényében picit érhetetlen a döntés a WayteQ részéről, ráadásul Mali-400 MP1 grafikus processzort váltó Vivante GC800 is csak egy hajszállal izmosabb a magasabb órajel miatt, de a támogatottság talán itt is a Mali-400-nak kedvezne. Az xTAB-100is mind rendszermemóriában, mind a háttértár kapacitásában rádupláz az xTAB-100s-re, az előbbi esetben az 512 MB-os DDR2-es modult egy 1 GB-os DDR3-as vált majd fel, míg az utóbbi 4-ről 8 GB-ra hízott. Az előlapi kamera pedig VGA helyett, immáron 2 megapixeles felbontásra képes.


Az operációs rendszer is frissült, így végre már alapból az Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) köszön majd vissza, nem kell a frissítésre várakozni. A tablet felülete változatlan méretet ölt, de jóval karcsúbb lett, 12,8 milliméterről 9,5-re fogyott, ami használat közben bizony komolyan érezhető lesz. Ennek ellenére a súlya nem csökkent, sőt még fel is szedett egy keveset, így 660 grammot nyom. Ez annak köszönhető, hogy az eredeti 3500 mAh-es teljesítményű akkumulátor helyét, egy 8000 mAh-es vette át, ami hatalmas változást jelenthet az üzemidőben.

Szerencsére az ár ismét változatlan maradt, mint az előző generáció érkezésekor is, így továbbra is 60 ezer forint környékén kerül majd a boltokba valamikor a közeljövőben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. somakb
2012.05.04. 13:55
A RockChip RK2918 erősebb és jobb SoC, mint az Amlogic AML 8726, és a kínai belpiaci nagyon erős jelenlétének köszönhetően az RK2918 jobban is támogatott. Eleve a Rockhip a platformjait erős szoftveres támogatással adja. Már kész vannak a 2 magos új csipjükkel is, hamarosan azzal szerelt ketyerék lesznek a boltokban kb ugyanannyiért, mint most az RK2918-asok, úgyhogy szerintem a Wayteqnek már nem egy kifutófélben lévő SoC-ra kellett volna átállni (bár mint tudjuk itt nem igazán beszélhetünk wayteq termékekről mivel mind kínai OEM gyártók felcímkézett csomagjai, amik max külcsínben térnek el egymástól a vásárló igénye szerint).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nyerek01
2012.05.04. 20:39
A feldolgozó egység kapcsán felmerült bennem hogy mekkora teljesítményt nyújtanak azok a mérnökök akik így megtervezik és építik ezeket a készülékeket. A skálázódásra gondolok, hogy amikor te alszol a telefonod, tableted, stb. (ha nem kapcsolod ki) álljon valahogy alacsony üzemelési szintre, amikor 'full HD' minőségben nézel videót, flash játékkal játszol stb. akkor meg izzadjon ki magából minden GHz-et, minden Wattot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Krigg
2012.05.05. 14:26
Akksi ugras nem hangzik rosszul, de remelhetoleg nem csak a mAh valtozik, hanem minosegben is valtanak, mert regebbiek eleg szanalmasak voltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!