iPon Hírek

Nagykapacitású, gyors memóriakártyák készülhetnek

Dátum | 2010. 11. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Compact Flash Association által nemrégiben bejelentett CF 6.0-s szabvány segítségével 167 MB/s-os adatátviteli sebesség mellett üzemelő memóriakártyák is készülhetnek majd a nem is oly távoli jövőben, ám úgy tűnik, hogy ez az a sebesség egyes vállalatok számára kiábrándítóan alacsony. A Sony, a SanDisk és a Nikon már együttes erőikkel azon dolgoznak, hogy egy új memóriakártya-szabványt tehessenek le az asztalra, amely a PATA csatolófelület helyett immáron a jóval modernebb és jóval nagyobb adatátviteli sávszélességet kínáló soros PCI Express csatolófelületre támaszkodik majd.

Az új memóriakártya-szabvány - amely egyelőre még csak tervezet formájában létezik - a trió állítása szerint akár 500 MB/s-os adatátviteli sebesség mellett dolgozó, 2 TB-nál is nagyobb adattároló kapacitást kínáló memóriakártyák gyártását is lehetővé teszi majd, persze eleinte csak elméletben. A hatalmas adattároló kapacitásra és a rendkívül magas adatátviteli sebességre a jövőben bizony szükség is lesz, látva a DSLR fényképezőgépek és a HD/FullHD videokamerák fejlődésének mértékét. A nagy sebesség a nagy adattároló kapacitás miatt különösen fontos: a nagyobb mennyiségű adat így könnyebben a számítógépre másolható annak érdekében, hogy a szükséges utómunkálatokat minél hamarabb elvégezhessék a profi fotós vagy videós szakemberek.

A három vállalat által felvázolt új memóriakártya-szabvánnyal kapcsolatos tervezetre már reagáltak is a Compact Flash Association illetékesei, sőt, a szervezet már egy külön munkacsoportot is létrehozott annak érdekében, hogy tanulmányozzák az új elgondolást. A CFA ezzel együtt a három gyártó által megfogalmazott tervezetre reagálva már egy közleményt is kiadott. A Compact Flash Szövetség közleménye szerint a jövőben valóban fontos lesz a professzionális fotós- és videós alkalmazások piacán az, hogy elérhetőek legyenek a nagy adattároló kapacitást és magas írási/olvasási sebességeket kínáló memóriakártyák. Egy új, soros interfészre épülő, nagy teljesítményt kínáló memóriakártya-szabvány létrehozásával az elkövetkező évek folyamán ki lehet majd elégíteni a profi fotós- és videós alkalmazások piacának igényeit, sőt, az új memóriakártyák új alkalmazási területeken is feltűnhetnek majd.

A fentiek értelmében úgy tűnik, hogy a Compact Flash Association illetékesei üdvözlik a tervezetet és egyet is értenek a három gyártó kezdeményezésével, azaz ők is szükségesnek tartják egy gyors, nagy adattároló kapacitást kínáló memóriakártya-szabvány kifejlesztését. Reméljük, a kezdeményezésből tényleg lesz valami.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. mzso
2010.11.30. 20:30
És mi a halál lett a Cfast-tel??? Az SATA-ra épült volna és 300 MB/s-es lett volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. felziusz
2010.11.30. 21:06
inkább azon ügyködnének hogy ne hibásodjanak meg a kártyák a sokezredik íráskor
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. maláj
2010.12.01. 08:55
az nem érdeke bizonyos csoportnak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Canabis
2010.12.01. 09:52
azért 2 tb sose lesz létszükség egy fényképésznek , de a sebesség valóban jól jön.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mzso
2010.12.01. 11:35
@Canabis
De a videózáshoz elkelhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. jozsefm
2010.12.01. 12:42
Na ezt gondoltam,hogy hogy nem hagyod ki!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!