iPon Hírek

Nagyobb és erősebb netbookok 2010-ben?

Dátum | 2009. 11. 30.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Annak ellenére hogy mind az Intel, mind pedig a Microsoft leszögezte korábban, hogy nem szeretnének 10 hüvelykes képátlójúnál nagyobb kijelzővel felszerelt netbookokat, a trendek a jelek szerint mégis ebbe az irányba, azaz a nagyobb kijelzők felé mozdulnak el. A gyártók a 8 és 9 hüvelykes kijelzővel ellátott netbookok piacra dobásának "örülnének", ám a jelek szerint 2010 folyamán egyre szélesebb körben fognak elterjedni a 10 és 12 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott netbookok is.

ASUS Eee PC 1201NA kijelző képátlójának növekedésével természetesen az Intel Atom processzorral szerelt netbookok átlagos eladási árai is nőni fognak, így azok 526 és 588 dollár körüli áron lesznek forgalomban, ezek az árak pedig nagyon közel esnek majd az AMD Turion, Athlon Neo vagy Intel Pentium processzorral szerelt ultra hordozható konfigurációk áraihoz. Az árak nem csak a nagyobb kijelző miatt, hanem a diszkrét videó vezérlő alkalmazásának lehetősége miatt is növekedni fognak.

A következő generációs netbookok, amelyek az Intel Pine Trail platformja és PineView kódnévvel ellátott Atom processzorai köré épülnek, a hírek szerint lehetővé fogják tenni, hogy integrált videó vezérlő helyett saját fedélzeti memóriával ellátott videokártyát alkalmazzanak a gyártók. Az Nvidia következő generációs, ION 2-esnévre keresztelt platformja is lehetőséget biztosít majd videokártya alkalmazására (bár ahol ION-t használnak majd ott valószínűleg pont azért teszik, hogy ne kelljen dedikált VGA).

Már napjainkban sem kell sokat keresgélni, ha 12 hüvelykes kijelzővel ellátott netbookot szeretnénk, amely akár Nvidia ION platformra épül. Ilyen készülék az ASUS Eee PC 1201N, amely az Nvidia videó vezérlő mellett még kétmagos Atom processzort is kínál, ami a netbookok piacán egyáltalán nem szokványos megoldás. A jövőben a ASUS-éhoz hasonló noteszgépekből egyre több lesz jelen a piacon, így a netbookok és ultravékony, ultra hordozható konfigurációk között elmosódhatnak a határvonalak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!