iPon Hírek

Nagyobb teljesítményre kapcsol az xTAB-7x

Dátum | 2014. 07. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A WayteQ ismét bővítette a kínálatát; a tabletek felhozatalába a remekbe szabott xTAB 9 után most a kapcsolati képességek terén kiemelkedően domborító xTAB 7x Quad került be. Ez a modell egy szerényebb árszegmenst veszi célba, de nemcsak ezért számíthat sok érdeklődőre, hanem más különlegessége is akad.
Az eszköz neve azonnal elárulja, hogy az xTAB 7x után ennek miben keresendő az elsődleges újítása. A Quad jelzőnek megfelelően ez már egy négymagos lapka támogatását fogja élvezni. A MediaTek MT8312 helyébe egy MT8382 SoC léptett, melyben a főbb egységeket megkétszerezték a chipgyártó tervezői. Az újdonságban maximum 1,3 GHz frekvencián dolgozhat a Cortex-A7 kvartett, a grafikus feladatokért pedig egy Mali-400 MP2 felel. Valójában ezt leszámítva nem is igazán érdemes különbséget keresni a korábbi vashoz mérten, mert minden más maradt a régiben. Persze a teljesítménynövekedés éppen elegendő lehet ahhoz, hogy ez megfelelő optimalizáció mellett az Androidot már akadásoktól jobbára mentesen mozgassa, így jobb felhasználói élményt garantáljon. A rendszermemória 1 GB-os méretben igyekezik eleget tenni az elvárásoknak, a háttértár pedig 4 GB-tal szolgál. Ez utóbbi meglehetősen kevés, de szerencsére van a tábla fedélzetén microSD bővítőhely, ami megoldást jelenthet erre a problémára. A kapcsolati lehetőségei között van 3G HSDPA modem, GPS vevő, 802.11 b/g/n WLAN Miracast és Wi-Fi Direct támogatással, Bluetooth 4.0 modul és még FM rádió is. Ezen felül pedig dupla SIM kezelésére „képezték ki” (DSDS - Dual SIM, Dual Standby), ami még több vásárló szemében teheti vonzó ajánlattá a szerkezetet.
A tablet esztétikusabb lett, teljesen fehér testet öltött szemben az elődjével, ami még fekete előlappal társította a világos hátoldalt. Az xTAB 7x felületét egy 7 hüvelykes megjelenítő uralja, mely mindössze 1024 x 600-s felbontású. Öröm az ürömben, hogy IPS technológiával dolgozik a panel, így a betekintési szögeire, a színvilágára és a fényerejére vélhetően nem lehet majd panasz. Két kamera van az eszköz fedélzetén, előre egy VGA megoldás tekint, ez felel majd a videócsevegésekért, hátra pedig egy 2 megapixeles egység került – mind a kettő fix fókuszos. Az xTAB 7x Quadon egyelőre az Android 4.2.2 operációs rendszer teljesít szolgálatot, azonban a WayteQ általában nem hanyagolja el a kulcsfontosságú készülékeinek támogatását, így remélhetőleg a jövőben erre is érkezhet Android 4.4 KitKat frissítés. A vállalat előre telepített szolgáltatással is kedveskedik, ilyen például a WayteQ Táblamagazin, valamint a MinDigTV alkalmazás is, ezeket kihasználva sokféle hazai tartalommal tud szolgálni a masina. Érdekesség, hogy a WayteQ készül egy olyan konfigurációval is, ahol a Sygic navigációs applikáció a teljes Európa térképpel előre lesz telepítve, ez némi felárral fog társulni.
Az xTAB 7x Quad nem kifejezetten nevezhető karcsúnak, mivel 190 x 110 x 10,3 milliméteres vonalak határolják körül. Ellenben egészen könnyedre „faragták”, hiszen csak 275 grammot nyom, amivel sok versenytársára rá-, illetve alálicitál. Ennek viszont meg is van a böjtje. A készülékkel több kompromisszum is együtt jár, amikről már fentebb esett szó, ám egy nagyobb negatívuma még hátra van. Az energiaellátásról gondoskodó akkumulátorról van szó, ami mindössze 2700 mAh-s kapacitású. Ráadásul már az xTAB 7x esetében is ez számított a leginkább sarkalatos pontnak, és ennek ellenére nem történt ilyen tekintetben előrelépés. Az üzemideje folyamatos terhelés mellett legfeljebb 4-5 óra lehet ilyen specifikációval, és ha a két SIM slot sem marad üresen – és miért is maradna –, akkor ez még tovább csökkenhet.
A WayteQ xTAB 7x Quad megjelenéséről egyelőre semmit sem lehet pontosan tudni, de mivel a vállalat honlapján már felbukkant a készülék, minden bizonnyal nem kell sokat várni rá. Az ára várhatóan néhány ezer forinttal az xTAB 7x-é felett fog alakulni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. DemonDani
2014.07.07. 16:43
meglehet trükkös lenne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!