iPon Hírek

Nagyon erős gamer notebookot készített az MSI

Dátum | 2015. 01. 08.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az MSI tavaly már közölt néhány sejtelmes fotót következő gamer noteszgépéről, a GT80 Titan névre keresztelt újdonságról, ami egy igazi behemót a maga 18,4 hüvelykes képátlójú kijelzőjével. Akkoriban kiderült, hogy a termék SLI módba kapcsolt videokártyákkal, illetve teljes méretű mechanikus billentyűzettel is rendelkezik – utóbbi természetesen Cherry MX kapcsolókra támaszkodik, de még nem alkalmazza a frissen bejelentett RealKey technológiát.
Fotó: The Tech Report
Most, hogy gőzerővel dübörög a CES, az MSI végre elárulta, milyen tulajdonságokkal rendelkezik a játékosok álomnotesze – az biztos, hogy nem egy kispályás megoldásról van szó. A GT80 Titan akkora teljesítményt kínál, ami az asztali gamer konfigurációk esetében is figyelemreméltó lehetne – hát még egy notebooknál. Cserébe persze az akkumulátoros üzemidő karcsú lesz, ha ki akarjuk használni a hardverben rejlő lehetőségeket, de ez aligha lehet szempont. A GT80 Titan egy csúcskategóriás Crystal Well processzorra támaszkodik, ami a Core i7-4980HQ típusjelzést viseli. A négymagos csúcsprocesszor 2,8 GHz-es alapórajelen ketyeg, maximális Turbo Boost órajele pedig 4 GHz-es értéket képvisel. Videokártyából GeForce GTX 980M került az alaplapra, de nem egy, hanem rögtön kettő, így a grafikai teljesítményre aligha lehet panasz. Rendszermemóriából maximum 32 GB-nyi fér el a négy darab So-DIMM memóriafoglalatban, az adattárolókat pedig félelmetesen sok, összesen négy darab M.2 SATA foglalat várja, amelyekhez természetesen RAID támogatás is jár. Ha ez nem lenne elég, még egy 2,5 hüvelykes bővítőhelyet is kapunk, amiben egy HDD vagy egy SSD szállásolható el. A repertoárból nem hiányzik a Killer sorozatú Gigabites Ethernet vezérlő, illetve a 802.11ac WiFi adapter sem. A teljes méretű mechanikus billentyűzet ezúttal Cherry MX Brown típusú kapcsolókat alkalmaz, ám a jövőben nincs kizárva, hogy Cherry MX Red kapcsolókkal is elérhető lesz. Apró, de fontos figyelmesség, hogy a billentyűzetet úgy helyezték el a terméken, hogy az olyan érzetet nyújtson használat közben, mintha asztali billentyűzeten gépelnénk. A jobb oldalra pozícionált érintőpad extraként numerikus billentyűzetként is funkcionál, aktiválásához csak a Num Lock billentyűt kell megnyomni.
Fotó: The Tech Report
A fenti hardverarzenált látva kicsit úgy tűnik, hogy a gyártó hatalmas ágyúval támadt a verebekre, ugyanis a 18,4 hüvelykes képátlójú Samsung PLS LCD panel "csak" Full HD felbontással érkezik. Ennek oka persze prózai: egyelőre nem állt rendelkezésre olyan kijelző panel, amely jobb választás lehetett volna. Később persze bármikor frissíthető lesz a kínálat egy 3K-s vagy 4K-s panellel, így a GT80 Titan még vonzóbbá válhat. És persze teljesítmény is bőven lesz a nagyfelbontású panel meghajtásához – ez olyan előny, amit jelenleg nem sok gamer notebook tudhat magáénak. A gamer noteszgépeket gyakran éri kritika amiatt, hogy rendkívül drágák, bővíthetőségük pedig meglehetősen limitált. Az MSI újdonsága végre – részben – megoldást kínál a problémára, ugyanis a grafikus alrendszer bővíthető lesz, így a következő két GPU generációra épülő mobil videokártyák alkalmazhatóak lesznek a A GT80 Titánban. A GPU bővítéshez az Amerikai Egyesült Államok területén az MSI valamely rendszerépítő partneréhez kell elküldeni a noteszgépet, aki elvégzi a cserét, illetve a firmware- és driver frissítést, szükség esetén pedig a hűtést is cseréli, majd a kész konfigurációt a régi videokártyákkal és hűtőmodulokkal együtt visszaküldi a vásárlónak. A GPU Upgrade opció nem csak a GT80 Titan, hanem a GT72 Dominator esetében is él. A jövőben kiderül, hogy ez a koncepció mennyire működőképes, illetve a vásárlóknak valójában mennyire tetszik – ezzel együtt azt is meglátjuk, valóban lehetőség lesz-e legalább két GPU generáció támogatására.
Fotó: The Tech Report
Akkumulátoros üzemidő tekintetében túl nagy csodát nem várhatunk, ismerve, milyen combos hardver dübörög a fedélzeten. Persze akkor, ha lekapcsoljuk a nagyétvágyú videokártyákat, és helyettük a processzorba integrált Intel HD Graphics sorozatú egységre támaszkodik a rendszer, már látványosabb akkumulátoros üzemidőt lehet elérni – ami így már bőven több lehet, mint 30 perc. Akkumulátoros üzemidő tekintetében pontos adat sajnos még nem áll rendelkezésre. A GPU üzemmódok között egyszerűen lehet váltani, igaz, az új mód életbe léptetéséhez rendzser-újraindítás szükséges. Ide kapcsolódik, hogy az MSI felhasználói visszajelzések alapján sem a GT72 Dominator, sem a GT80 Titan esetében nem engedélyezi az Nvidia Optimus technológiáját, a GS és GE sorozatok tagjainál azonban továbbra is használatban marad az eljárás. Az MSI GT80 Titan egy rendkívül komoly gamer notebook, amely érdekes alternatíva lehet a piacon a többi SLI támogatással ellátott megoldással szemben. Az egyelőre nem derült ki, hogy az újdonság pontosan mikor jelenik meg kereskedelmi forgalomban, mint ahogy az is rejtély, mennyibe kerül majd. A hardver alapján 3000 dollárhoz közeli árra lehet felkészülni, de azon sem lepődnénk meg, ha a végösszeg 3000 dollárnál is több lenne. A The Tech Report munkatársainak 3299 dolláros alapárról beszéltek forrásaik, de az sajnos nem biztos, hogy ez már a végleges ár.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

29. markangabo...
2015.01.08. 17:22
Csúnya, de okos a billentyűzet elhelyezése. Azért eléggé dúrva, hogy két csúcskártya van benne, csúcs procival.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Korb_Zolta...
2015.01.08. 18:28
Elfogadnám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. DogTheDog
2015.01.08. 18:29
Ezek tuti megorultek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. pdx06
2015.01.08. 19:11
Sose játszanék laptopon. Drága, bővíteni minimálisan lehet, kényelmetlen, kicsi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Korb_Zolta...
2015.01.08. 19:28
Vitathatatlan a notebook bizonyos hátrányai az asztali géphez képest. Bővitési, csere lehetőség korlátos, a hűtés szinten "nehézkes". Természetesen aki úton van annak viszont marad ez az alternatíva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. BigGeri83
2015.01.08. 19:44
Hülyén néz ki, az a billentyűzet mint valami Amiga 500 a 90-es évek elejéről, ráadásul fölöslegesen erős a hardver is... Aki ennyit ad egy gamer laptopért az meg is érdemli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. csabi02
2015.01.08. 20:22
Akármilyen erős,brutális notiról szól a cikk,mindig szidjátok, ezt már megfigyeltem
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Korb_Zolta...
2015.01.08. 20:26
Szerintem "csak" az ára néz ki kicsit "nagyon" rosszul. A többi rendben van. De hát ekkora "erőt" meg kell fizetni.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Tuttu
2015.01.08. 21:13
Érintős numerikus billentyűk! Nemá!!! Az a legrosszabb döntés volt! Egy számológép használata közbe sem nézek oda, de ennél ez lehetetlen! Nagyon rossz ötlet szerintem! Amúgy is annak tartom a gamerlaptop-okat, de ez gagyi is!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. _DiEGO_
2015.01.08. 21:49
Uhh , ez iszonyat ronda , rusnya lett Akkor inkább ha gamer laptop - mellékelek egy USB-s gamer hozzászabott billentyűt , hogy ne folyjon ki az userek szeme 35-40cm-ről ...

Ezeket az usereket nem is illene közpénzből gyógyítani - saját maguknak köszönhetik , hogy szemüket tönkretették , fizessék szemészeti beavatkozásokat zsebből . Amúgy meg megérdemli aki laptopon játszik , kicsit sem tudom sajnálni idiótákat .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. tb.smile
2015.01.08. 22:40
Szerintem meg nagyon innovatív. Szokatlan de fix, hogy kényelmes. Ettől függetlenül én sem vagyok "gémer-noti" párti viszont sokan azok.
Egy hasonlóan erős hardvert asztaliban összepakolni nem jön ki ennyiből az esetek többségében és az még ennyire sem hordozható.
Sokkal több ember választja a notebook-on való játékot mint ahogy azt el tudnátok képzelni. Sokan pusztán anyagi megfontolásból (bevállalva a hátrányait) , sokan viszont a helyigénye és a hordozhatósága miatt.
Az ára meg... nos igen , drága, viszont az Alienware még drágább (mindezt úgy,hogy még gyengébb is a hardvere) és azon viszont halál kényelmetlen játszani az 5-6 cm magasan lévő billentyűzetén, ami ráadásul még hamisítatlan notebook billentyűzet is.
Én így látom és tapasztalom.
Mindenkinek mások a prioritásai
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. dbori
2015.01.08. 23:22
Szerintem király gép. A hardver abszolúlt nem túlzás. 2xgtx980-al is sokszor kompromiszumokra kényszerülök. Pedig "csak" 2k-ban játszok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. -Alvin-
2015.01.08. 23:31
Szerintem meg aki azt mondja h a gamer laptop szar annak nincs rá pénze, de attól még nem szar. Értelmes hűtéssel kell venni nem egybe a cpu gpu résszel.

Mondjuk a billentyűzet érdekes kérdés ennél, de amúgy ebben a kategóriában min 4 usb port van szal hol itt a gond h kényelmetlen a bill meg a többi süket duma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Korb_Zolta...
2015.01.09. 01:48
Ez a tipusú billentyűzet az egyik legjobb gamelni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. hazazs
2015.01.09. 09:28
@dbori
azért igazán kiváncsi lennék, hogy mihez nem elég nálad 2 db gtx980 fullHD-ben? vagy a kompromisszum azt jelenti, hogy nem megy minden 100 fps fölött??
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Janus27
2015.01.09. 10:17
Kérdés, hogy a képernyő közvetlenül a Geforce-ra van-e kötve vagy az IGP-re?! Mert utóbbi helyzetben érheti meglepetés a usert. Ha valaki mindenképp játékra akar laptopot akkor inkább az Asus ROG G571-et ajánlanám.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. BReal
2015.01.09. 10:37
A szokásos eurós árral kalkulálva nagyjából 1 millió forint. Szerintem kezdésnek 2-t veszek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. BReal hazaz...
2015.01.09. 10:38
Vagy csak nagyzolni akart.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. RealDreamQ hazaz...
2015.01.09. 12:33
Tudod , valamit bekell röfögni , még ha kamu is amit ír ... mert ha volna olyan konfigja , nem írna sületlenséget és tisztába is volna tényekkel . De elfogult az anyuci drága pici fiacskája

BReal

+1 1értelmű

------------
Lehet tuti jó , de itt így ebben a formában olyan béta állapotot sugárzó az összkép ... nem szép , lehet h jó , de nekem sem kellene !

Tápegységről ??? 220W

...már látványosabb akkumulátoros üzemidőt lehet elérni – ami így már bőven több lehet, mint 30 perc. loool
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. hazazs RealD...
2015.01.09. 13:29
azt már megszoktam, hogy villognak a 160 ezres kártyájukkal emberek, és hozzáteszik adott fórumhoz kapcsolód játékhoz, hogy náluk nem szaggat. téééényleg?? a szüleik nekem is vehetnének egyet. de olyat most látok először, hogy egyeseknek még az is kevés. de megvan a megoldás szerencsére kedves dbori: vegyél még kettőt, négyszeres SLI-ben talán már elégedett leszel
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. dwhcgamer hazaz...
2015.01.09. 14:45
Egyet értek! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kisza25
2015.01.09. 15:31
ép most váltam meg egy gamer notitól 4 hónap után, mert a végén már bill+ egér+ monitor kombinációval használtam akkor meg minek
ez volt a 3. próbálkozásom az asztali gép kiváltására, de azt hiszem feladom, marad asztali+ tablet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.10. 00:24
Igazából 2k-ban játszok. De a kompromisszumot úgy értem, hogy vmit mindig picit vissza kell vennem. De próbálom elérni a gsyns miatt a 144 fps-t. De pl. cod-ba maxon kb 15 fps van...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.10. 00:28
Ezt nem is értem... Ha vmit nem állítok maxra az kompromisszum nem? Amugy anyuci drága pici fiacskája vagyok ezt eltaláltad csak sajnos már 37 éves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.10. 00:31
Elégedettnek elégedett vagyok. Viszont sajnos ezzel a konfiggal se mennek maxon a gamek... Ennyit szerettem volna elmondani, meg hogy ezek alapján abszolúlt nem túlzás az sli konfig. El se merem gondolni, hogy 4k-hoz mi kellene.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. BReal
2015.01.10. 11:53
2 GTX 980-nal Call of Dutyban 15 fps-ed van? Mond, hogy nem Pentium 4-gyel tolod.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. dbori BReal
2015.01.10. 12:34
4790k felhúzva 4,6 ghz-re. A régi vga-val a gtx690-el 1 fps-em volt... Ilyen komoly játékot készítettek. De a durva az hogy egy haver mondta 4 gtx980-al se ment 30fps fölé. Hát így...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. BReal
2015.01.10. 13:36
Tudtommal az új CoD-dal semmi probléma nincs hardverigény szempontjából. Szóval a hiba a ti gépezetetekben lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. dbori BReal
2015.01.10. 14:08
Oversampling 16x... ez az egyedüli probléma. Nyilván ha ezt leveszem 4x re akkor van vagy 150 fps.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!