iPon Hírek

Nagyon fiatal csillag mellett találtak bolygót

Dátum | 2016. 06. 03.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Egy amerikai kutatócsoport egy nagyon fiatal csillag körül fedezett fel óriásbolygót, és az eredmény ellentmond annak a korábbi feltevésnek, miszerint a nagyobb bolygók formálódása hosszabb időt vesz igénybe. „Évtizedekig úgy hittük, hogy a Jupiterhez hasonló méretű planéták létrejöttéhez legalább 10 millió évre van szükség” – mondja Christopher Johns-Krull, a Rice Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője. Az utóbbi néhány évben aztán egyre több megfigyelés kapcsán kérdőjeleződött meg ez a feltevés, a CI Tau b katalógusjelű bolygó pedig minden korábbinál jobban megingathatja ezt. A planéta ugyanis nyolcszor annyit nyom, mint a Jupiter, és egy mindössze 2 millió éves csillag körül kering 450 fényévnyire a Földtől. A rendszer porkorongjának képe a szubmilliméteres tartományban A Föld és a Nap több mint 4 milliárd éves, és az eddig felfedezett exobolygók között egyaránt akadnak idősebbek és fiatalabbak is planétánknál, nagyon fiatal bolygórendszerekből azonban eddig csak néhányat sikerült detektálni, mondja Johns-Krull. Ennek egyrészt az az oka, hogy kevés frissen létrejött csillag látszik a Földről elég fényesnek ahhoz, hogy kellő részletességgel megfigyelhető legyen. A másik probléma, hogy ezek a csillagok gyakran nagyon aktívak, hatalmas kitöréseket produkálnak, erős mágneses mezővel rendelkeznek és óriási csillagfoltokkal rendelkeznek, amelyek mind megnehezítik a körülöttük esetlegesen létező vagy éppen formálódó bolygók észlelését. A CI Tau b kilenc földi nap alatt kerüli meg csillagát, és a kutatók radiális sebesség-méréssel fedezték fel, ami a csillag sebességének a bolygó gravitációja nyomán jelentkező apró ingadozásain alapul. A bolygót a Bika és a Szekeres csillagképek egyik aktív csillagkeletkezési zónájának 140 csillagát vizsgáló projekt keretében detektálták. A bolygó létezése különösen meglepő annak tekintetében, hogy a csillag annyira fiatal, hogy a keletkezése után hátramaradt anyagkorong még mindig megfigyelhető a rendszerben, amint körülöleli a csillagot és bolygóját. Ráadásul egy forró jupiterről van szó, amelyek keletkezésével kapcsolatban rengeteg a megválaszolatlan kérdés, mivel egyelőre senki sem tudja kielégítően megmagyarázni, hogyan jöhet létre egy gázóriás ennyire közel egy csillaghoz. A rendszert több különböző műszerrel is megvizsgálták, és az eredmények alapján nagyon úgy tűnik, hogy valóban egy bolygóról van szó, és nem más jelenség áll a megfigyelések hátterében. Johns-Krull azt is hozzátette, hogy az általuk 2004 óta vizsgált csillagbölcső fiatal csillagainak eddig nagyjából a felét vizsgálták meg, és ezek között több más égitest is akad, amely a jelek szerint szintén bolygóval rendelkezhet. Mivel más kutatócsoportok is keresgélnek bolygókat nagyon fiatal csillagok körül, a szakértő azt reméli, hogy rövidesen már egy bővebb adathalmaz állhat rendelkezésükre az ilyen rendszerekről, és ez talán segíthet a bolygókeletkezés néhány kulcsproblémájának megfejtésében.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. Szefmester
2016.06.04. 09:59
Szerintem inkább fogalmazzunk úgy, hogy ez az óriásbolygó barna törpének indult de megbukott a szintvizsgás és nem gyulladt be annyira sem, kettős csillagrendszer még lehetett volna, csak nem jött össze.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tibaimp Szefm...
2016.06.04. 14:22
Így van, nekem is ez ugrott be.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. ChoSimba Szefm...
2016.06.04. 15:03
Ez a bolygó még messze van egy barna törpétől. Csak 8Mj.
Nemhogy lítiumot, de még deutériumot sem fuzionálhat, mert az 13 Mj körül indul be.
Persze lehet hogy korábban nagyobb volt, csak a csillag elszipkázta róla a cuccot, de ilyen fiatal rendszernél ez talán kizárható.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester ChoSi...
2016.06.04. 23:48
Ezért írtam hogy annak indult, de nem gyulladt be. Lehet nagyobb volt, de lehet soha nem lett volna nagyobb mert nem volt elég anyaga hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!