iPon Hírek

Nagyon fontos felvásárlást ütött nyélbe a Microsoft

Dátum | 2016. 02. 26.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft bejelentette, hogy a napokban felvásárolt egy ígéretes vállalatot, amely keresztplatformos alkalmazás-fejlesztéssel foglalkozik – a friss szerzemény a jövőben komoly szerepet játszhat a Microsoft szoftveres termékpalettájának fejlődésében. A szóban forgó cég, vagyis a Xamarin persze már korábban is dolgozott a Microsofttal, most viszont sokkal szorosabbra fűződik a partnerkapcsolat. A Xamarin 2011-ben kezdte pályafutását, méghozzá San Franciscóban, ám azóta globálisan már több nagyvárosban is rendelkezik irodákkal, amelyekben már több, mint 350 "Xamarin" dolgozik. A cég már több, mint 15 000 vásárlót és megrendelőt szolgált ki – megtalálható köztük a Microsoft mellett a Bosch, a Flipboard, a GitHub, a HetBlue, a Kellogg's és a Dow Jones is. A Xamarin eszközkészletével lehetőség van arra, hogy egy adott, C# kódnyelven megírt alkalmazást egyszerűen és hatékonyan iOS-re, Androidra vagy éppen Windowsra portolhasson egy fejlesztőcsapat, így az alkalmazás natívan, remek teljesítmény mellett működhet a különféle platformokon, ami egyre fontosabb az egyes cégek számára. A Xamarin fejlesztői munkájuk során rengeteget használják különböző eszközeikhez a Microsoft Visual Studio névre keresztelt alkalmazásfejlesztő szoftverét, a Microsoft pedig már eddig is sokat profitált a cég szaktudásából az Office 365 és az Azure felhőplatform fejlesztése során, így a felek valamilyen szinten eddig is függtek egymástól.
A Xamarin eszközkészlete többféle szoftverből áll. Az egyik a Xamarin Platform, amely a C# programnyelv kiterjesztésével ad lehetőséget különböző platformokat célzó natív alkalmazások írására. A repertoár tartalmaz még egy Xamarin Test Cloud nevű szoftvert is, amelynek segítségével valós eszközökön tesztelhetőek az alkalmazások, a Xamarin Insights pedig analitikai szolgáltatásokkal segíti a fejlesztők munkáját. A sort a Xamarin University zárja, amely online osztályokat kínál. A felvásárlást követően az együttműködés tovább mélyülhet, így a Microsoft még hatékonyabban teheti majd elérhetővé egyes szoftvereit és szolgáltatásait a különféle platformok köré épülő eszközök felhasználói számára. Utóbbi eddig is a stratégia része volt, gondoljunk csak az univerzális alkalmazásokra, illetve a Windows 10 alatt is játszható Windows Live és Xbox One játékokra, vagy éppen Cortanára, a Microsoft digitális személyi asszisztensére, aki a Windows után az Android és az iOS mobil operációs rendszereket is célba vette. A felvásárlást követően a keresztplatformos alkalmazások fejlesztése új lendületet kaphat, ami nem csak a Microsoft, hanem a felhasználók számára is előnyös lehet. A felvásárlással kapcsolatos részletek egyelőre nem publikusak, de a következő hónapban esedékes BUILD konferencia alkalmával a most még homályos részletekről is egészen biztosan lehull a lepel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. Fzoltan
2016.02.26. 14:25
Már jó ideje implementálva van a Xamarin, eddig is lehetett használni, mint harmadik féltől származó szoftver a VS-ban.

Most mitől fog többet nyújtani?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. thedevelop... Fzolt...
2016.02.26. 16:18
Ha nem egyértelmű, hogy mekkora előnnyel jár egy ilyen házon belül fejlesztett keretrendszer, akkor .. végülis, semmitől.
Eddig csak horribilis áron lehetett hozzájutni Xamarin licence-hez, most majd kiderül, hogy a MS megtartja-e ezt a stratégiát.
Van egy olyan gyanúm, hogy olcsóbb lesz, vagy szinte ingyenes, mert most nagyon a fejlesztők kedvére kell tenniük, hogy növelhessék az eladott Windows-os mobilok számát.

Egyébként ez majdnem akkora hír, mint amekkora az Ati felvásárlása volt, de "who gives a shit"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. user12
2016.02.26. 17:56
Linux port??? Microsoft mindent csak elszúr.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Fzoltan thede...
2016.02.26. 19:14
Eddig is lehetett fordítani Androidra és iOS-re VS-ből.
Másik kérdés, hogy nagyon kevesen csinálták.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. thedevelop... Fzolt...
2016.02.26. 21:06
Persze, lehetett, de megismétlem: Ha pénzt is szeretnél keresni Xamarin-os programmal és VS integrációra is szükséged van, akkor:

"per developer, per device platform per year:
- Business licence: $1000
- Enterprise licence: $1900"

forrás

Azaz, ha van 5 fejlesztőd és mind a 3 platformot megcélzod egy kóddal, akkor
az több, mint 4 millió Ft-ba kerül évente és még nem csináltál semmit, csak megvetted a jogot, hogy Xamarin-os programmal pénzt kereshess. Azt senki nem garantálja, hogy ez sikerülni is fog-e.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Bihus
2016.02.29. 16:38
Hmmm, van egy olyan érzésem, hogy 5 év múlva már nagy bajban lesz a Microsoft. Nagyon a lejtőn vannak, és nem jó döntéseket hoznak. Eddig ugye abban volt az erejük, hogy mindenkit sikerült rávenniük, hogy az ő szoftvereiket használják. Most pedig már azon dolgoznak, hogy egyáltalán fussanak az ő szoftvereikkel a cuccok -> mi szükség lesz rájuk?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!