iPon Hírek

Nagyon fontos frissítést adott ki SSD meghajtóihoz az OCZ

Dátum | 2015. 02. 10.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ az elmúlt napok folyamán kritikus frissítést adott ki ARC 100-as és Radeon R7-es sorozatú SSD meghajtóihoz, ami három fontos változtatást tartogat. Ugyan a gyártó kritikus jelentőségű frissítésről beszél, mégsem érdemes kétségbe esni: nincs semmi olyan durva hiba vagy probléma, ami az adott SSD meghajtót hirtelen használhatatlanná tenné – de a frissítést azért mindenképpen érdemes alkalmazni, ha maximálisan biztonságosan működő SSD-re vágyunk. A kritikus frissítés legfontosabb eleme a DRAM alapú gyorsítótár működését érinti. A régi firmware esetében a vezérlő indulásakor – az úgynevezett tréning periódusban – a DRAM kalibrálása közben előfordulhatott DRAM frissítés, ami DRAM korrupcióhoz vezethetett, így veszélyeztetve az SSD megbízható működését. Az új firmware esetében a DRAM frissítést egyszerűen a tréning perióduson kívülre helyezték, így a hibalehetőség elhárult. Ez a változás csak a 480 GB-os ARC 100-as, illetve a Radeon R7-es SSD meghajtókat érinti, de így is fontos javításról beszélhetünk.
A második frissítés a helyrehozhatatlan hibák kezelését javítja, jelentősége pedig leginkább akkor van, ha valamilyen hibajelenség miatt firmware helyreállításra van szükség – ekkor a folyamat hatékonyabb lesz, mint korábban. A harmadik és egyben utolsó frissítés az olvasás-újrapróbálás hatásfokát növeli, ami összességében a meghajtó működésének megbízhatóságát emeli. Mivel a hibás blokkok listája a többi adathoz hasonlóan szintén a NAND adattárban található, így a NAND meghibásodások hatással vannak rá – ha ennek a listának a tárolása során hiba lép fel, a frissítésnek, azaz az új olvasás-újrapróbáló algoritmusoknak köszönhetően helyreállításában nagyobb eséllyel járhat sikerrel a rendszer. A hibakezelést és a hibás blokkok listájának kiolvasását végző algoritmusok fejlesztése eredetileg a Vector 180-as SSD meghajtó-családhoz kapcsolódott, ám ezek az újítások most a már meglévő Barefoot 3 alapú SSD meghajtókhoz is elérhetővé váltak. Ezek nem ismert hibajelenségek orvoslásaként érkeztek, mindössze az OCZ folyamatos szoftverfrissítésének és terméktámogatásának részét képezik – egyfajta megbízhatóság- és értéknövelő kiegészítőknek tekinthetőek. A Vertex 460A egy frissítés keretén belül rövidesen ugyancsak megkapja a hibakezeléssel kapcsolatos újítást. A fentiekben tárgyalt 1.01-es szoftverfrissítést itt találják az érdeklődők. A frissítés elvégzését pontosan leírt lépések segítik, de mielőtt belekezdenénk a folyamatba, mindenképpen érdemes adatmentést készíteni az adott SSD tartalmáról, hiszen az ördög nem alszik.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. 7alvoo
2015.02.10. 21:18
Ez sem éleszti fel a halott agility -ket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. yany
2015.02.11. 01:36
Én a 840 EVO Samsungokra lennék kíváncsi. Az utolsó hír az volt a javításról, hogy mégsem javít. Arról tudunk már valamit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2015.02.11. 22:58

EVO Samsungok esetén LAIKUS szemmel elég nagy lehet a baj.

Ugyanis három dolgot lehet tudni:

1: olvasás és nem az írás lassul be

2: különösen, ha teszel rá valamit, majd néhány hónapra félrerakod a polcra, és utána próbálod olvasni

3: ha végigolvasod, akkor jól láthatóan néhány helyen mégsem lassú, ezek vélhetően a frissen, max 1-2 hónapja fölírt helyek

Mindebből mi sejthető, legalábbis laikusan?

Mivel pontosan a MULTI-level termékekkel van a baj, amelyeknél már eleve kényesebb a kódolás, mert a cellák olvasásakor mérhető feszültségszint sokkal kényesebb, ...

szóval szinte biztos, hogy ezek egyszerűen RÉSZLEGESEN FELEJTENEK, és azért lassul be, mert a firmware igyekszik menteni a menthetőt, de az időbe kerül

Én magam részéről nem bízok SSD-re fontos dokumentumokat, csak könnyen újratelepíthető oprendszert és programokat.

Úgy érzem, hogy multilevel nem csak még gyorsabban nyűvődik el, de ott már az információ elég hamar bizonytalanná válik, időigényesbb a kiolvasása.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. realman
2015.02.12. 01:23
Intel,toshiba (corsair,bizonyos sandisc) a többi bóvli!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. djalienecs... realm...
2015.02.12. 07:59
Jajjj!!!! Az kemény, ha te ilyen világban élsz!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vizo1554
2015.02.12. 12:36
840 EVO 120GB, létezik a frissítés után is a teljesítmény csökkenése... kb 2 hónap kellett...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Arkana
2015.02.12. 12:42
Üdv!

Nekem ez a fajta ssd teljesít szolgálatot a konfigomban,de nem tapasztaltam semmiféle lassulást,crystal diskmark is átnézte,és az aida is átvizsgálta,és hozza a formáját,semmi problémám vele,a frissítés sincs rá feltéve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. thedevelop...
2015.02.12. 14:11
Egy OCZ Agility 2-es helyett kellene majd hamarosan egy másik meghajtót választanom kb. 20k értékben (garancia keretén belül).
Jelenleg melyiket javasolnátok?
A Samsung 840 EVO egyrészt nem férne bele az összegbe, másrészt kifutó modell és nem biztos, hogy javítják majd az olvasási hibáját.

Crucial M550-et néztem ki, de teljesen más a vezérlője is, mint a Samsung-nak (Sync vs Toggle). Van valakinek tapasztalata ez ügyben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!