iPon Hírek

Nagyon jó lett az OCZ új SSD firmware-je

Dátum | 2009. 10. 19.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

Az OCZ illetékesei a múlt hét folyamán tették elérhetővé legfrissebb SSD meghajtókhoz készített firmware-jeiket, amelyek segítenek az Indilinx vezérlővel ellátott lelassult SSD-k felgyorsításában. A töredékadatokkal telepakolt SSD-k teljesítménye olykor az elvárható szint felét sem éri el, így nagyon fontos, hogy a Vertex és Agility sorozatú SSD meghajtók tulajdonosai a lehető leghamarabb frissítsék meghajtójuk szoftverét, hogy az ismét visszanyerje olvasási és főként írási sebességét.

Lelassult SSD.
Az OCZ állítása szerint a fejlett garbage collection algoritmussal ellátott firmware-ek segítenek a töredékadatok eltávolításában és a töredezett SSD rendszerek teljesítményének visszanyerésében. Az SSD meghajtók esetében köztudott tény, hogy idővel belassulnak. Ezt a tényt az okozza, hogy az egységek cellákból állnak, amelyek 4 KB-os lapokból épülnek fel és ezek 512 KB-os blokkokat alkotnak. Amennyiben egy cella használaton kívül van, azaz teljesen üres, rendkívül gyorsan lehet bele adatot írni. Nem is ez a baj, hanem az, ha egy blokkon belül akár egyetlen lapon is található hulladék adat, amely fájlműveletből származik, de még nem került törlésre, akkor a teljes blokkot be kell olvasni és újra kell írni, ez pedig negatívan hat a rendszer teljesítményére, azaz jóval lassabb, mint ha egy eredetileg is üres blokkba írnánk adatot. A garbage collection algoritmus annyit tesz, hogy a törlésre kijelölt szektorokat, amelyek csak hulladék adatokat tartalmaznak, a rendszer üresjárati állapotában törli, így az írás folyamata felgyorsul, ugyanis a hulladék adatot tartalmazó cellák helyett már üres, használaton kívüli cellák várják az adatokat.

A frissítés és a hulladékgyűjtés után.
A friss firmware a tesztek szerint már fél óra alatt is "csodát" művel az SSD maghajtóval, azaz felgyorsítja azt. A Guru3D munkatársai egy rögtönzött gyorsteszt segítségével próbálták szemléltetni, hogy mennyire hatékony az új firmware. A fenti képeken a frissítés előtti és utáni állapotok láthatóak. A srácok egy Agility sorozatú SSD-n próbálták ki a friss szoftver Windows 7-es operációs rendszer kíséretében, és elmondásuk szerint már 15 percnyi ténykedés után is érezhető teljesítménynövekedést hozott a friss hulladékgyűjtő algoritmus. A garbage collecting "mód" a felhasználó által is indítható.

A firmware és a frissítéssel kapcsolatos információk itt találhatóak.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Zedas
2009.10.20. 07:16
VISSZA A HIRHEZ

Öööö, namost ezt nem értem. Az oldalon a Vertexnél az 1.30-as firmware van, ami már júliusi és annál is pont ugyanezeket a fícsöröket írták. Most akkor ez mi is tulajdonképp???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Zedas
2009.10.20. 08:41
Kezd leesni: ez nem firmware, hanem egy tool (OCZ_GC.exe), ami megcsinálja a trim-et az egész vinyón. Az 1.30-as firmware ezt magától is megcsinálja ha idle módban van a vinyó, már vagy négy hónapja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Zedas
2009.10.21. 09:35
Smith166:

Köszi a linket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!