iPon Hírek

Nagyon olcsó a Windows 8.1 a 9- és 10,1 hüvelykes táblákra

Dátum | 2015. 01. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Microsoft jó ideje próbálja agresszívan növelni a Windows operációs rendszer piaci részesedését az olcsó táblák szegmensében. A cég tavaly áprilisban például bejelentette, hogy minden olyan okostelefon és táblagép mellé, amely 250 dollárnál olcsóbb, ingyenesen jár az operációs rendszer, ha az adott termék 9 hüvelykesnél kisebb képátlójú érintőkijelzőt használ. A vállalat persze nem csak ezen a fronton, hanem egyéb területeken is megpróbálja helyzetbe hozni a windowsos eszközöket. A ZDNet munkatársa, Mary Jo Foley a napokban arról rántotta le a leplet, hogyan alakul a Windows 8.1 árazása a különböző OEM-ek számára, ha 9- és 10,1 hüvelyk közötti képátlóval rendelkező táblához szeretnék megvásárolni a szoftvert. A jelek szerint ezeknél az eszközöknél is masszív kedvezményre lehetnek jogosultak a cégek, ami összességében javíthatja piaci versenyképességüket. A Microsoft OEM Partner Centerből kiszivárgott adatok alapján a 9- és 10,1 hüvelyk közötti képátlóval rendelkező táblákhoz akár már 15 dollárért is vásárolhatnak Windows 8.1-et a Microsoft partnerei. Az operációs rendszer listaára ezeknél a termékeknél jelenleg 25 dollár, de konfigurációs kedvezmény keretén belül könnyedén lefaragható 10 dollár a végösszegből. A 9 hüvelykes táblák esetében 10 dolláros listaár van érvényben, de itt is érvényesíthető a 10 dolláros konfiguráció kedvezmény, így a végén ingyen lehet operációs rendszer a terméken.
A kép nagyítható!
Ezekhez a konfigurációkhoz egy speciális Windows 8.1-es kiadást, a Windows 8.1 with Bing névre keresztelt szoftvert adja a Microsoft, ami néhány apróbb változtatástól eltekintve egy teljes értékű Windows 8.1-es operációs rendszernek tekinthető. Ennél a változatnál alapértelmezetten be van állítva kezdőlapnak az MSN, az alapértelmezett keresőszolgáltatás pedig a Bing. A rendszer mellég jár egy évnyi Office 365 előfizetés is. A 9"- és 10,1" közötti táblákhoz a szoftvercsomag speciális, táblákra szabott kiadása érkezik, míg a 9 hüvelyknél kisebb érintőkijelzővel szerelt táblák a kis táblákra szabott szoftvercsomagot kapják meg. Az említett Office 365 változatok nem szerepelnek a verziók szolgáltatásai közötti gyors összehasonlítást segítő táblázatban, így nehéz átlátni, pontosan miben különböznek társaiktól. Alighanem arról lehet szó, hogy esetükben a felhasználói kezelőfelületet kifejezetten érintőkijelzőkre szabták. Az említett kedvezmények a leírás szerint elsődlegesen táblákhoz vehetőek igénybe, de a megjegyzésben az is olvasható, hogy a termékekhez járhat billentyűzet is. Arról egyelőre nincs hír, hogy a 10,1 hüvelykesnél nagyobb képátlójú érintőkijelzővel szerelt táblákhoz jár-e valamiféle árkedvezmény. Utóbbiak versenyképességét persze kevésbé rontják az Android, illetve iOS alapú konfigurációk, így e területen talán kevésbé lehet igény árkedvezményre.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. Supra
2015.01.20. 16:04
Szerintem egyetlen dolog dobna a windows részesedésen: Ha nativan futtatna IOS vagy android programot...

De mivel ez kvázi lehetetlen (vagy legalábbis óriási befektetést igényelne kétes eredménnyel), így szerintem az sem segítene sokat, ha ingyen adnák...

Bár - jobban megnézve a táblázatot - majdnem erről van szó :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. j.panzer Supra
2015.01.20. 16:52
Fenéket. Nem kell ide IOS, meg Android, egész egyszerűen csak ki kéne lobbizni, hogy az 1000 legnépszerűbb mobil aplikációknak meglegyen a Windows-os párja. (Jah és legyen minőségi megoldás, a mostani szemét helyett).

Windows 8.1-es tabletet használok, messze-messze jobb, használhatóbb, produktívabb, mint bármelyik ARM-es kvarcjáték, és ennek - gyanítom sejtitek - az X86 kompatibilitás az oka.

Két baja van. Az egyik, hogy a modern felület iszonyat testre szabhatatlan, buta, primitív, undorító, unalmas szutyok. A másik, hogy a fejlesztők nem is fejlesztenek rá. (Teszem hozzá teljes joggal).

A megoldás: szebbé, vonzóbbá, használhatóbbá, és testre szabhatóbbá kell tenni a modern felületet. Például nem ártana, ha lenne több metrós böngésző, mert az IE Metro egy szutyok, érdemi alternatíva meg nincs, és fizikai lehetetlenség mást használni.
Szintén nem ártana, ha a saját nyomoronc office-uk támogatná pl. a modern felületet, mert szép és jó dolog, hogy adnak hozzá egy ingyen office-t, csak azt egér, bill nélkül szinte lehetetlen az asztali felületen használni. Touch first alapú Modern felülete meg nincs.
Külön vicc, hogy már androidra és IOS-re is van. Hihetetlen, hogy az MS ennyire toszik rá a saját vevőire, ügyfeleire. És pont azokat ejtik le jó magasról, akik megvették ezt a Win 8-as rettenetet és küzdenek vele nap mint nap. Szégyen.

Remélem a Win 10-el összekapják magukat.

Amúgy a cikkben foglaltaknak én csak örülök. Jövőre, ha kijön a Win10 - és megfelel az elvárásaimnak és/vagy jobb, mint a szutyok Win 8 - én szívesen lecserélném a mostani W8-as tabomat, egy 10-12 colos, Full-HD-s darabra. Tök jó lenne, ha nem kéne rákölteni 150k-nál többet. Persze billentyűzetes dokkolóval együtt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. j.panzer Supra
2015.01.20. 17:07
Egyébiránt csak jelezném, hogy pl a BB10-es blackberryk tudnak APK-kat futtatni, és annyit használt nekik, mint halottnak a csók. Kutyát nem érdekli, folyamatosan csökken a piaci részesedésük. Sajnos.
(IMHO hihetetlen gagyi a készülékkínálatuk, és mocskosul túl vannak árazva).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. vlevi
2015.01.20. 19:19
"ha lenne több metrós böngésző"
Mozillánál megpróbálkoztak vele, a Win8-ra még volt béta Firefoxuk, de később leállították a projectet, mert azt írták, hogy annyira elenyésző darabszámban töltötték le a MoederUI-s Firefoxot, hogy komolytalan.
Én megnézegettem asztali PC-n a win8-t, 8.1-t, 10-et is, és én sem találtam annak a 4-5 droidos alkalmazásnak normális ModernUI alternatíváját, amit a telefonomon, tabletemen használok. Így nem tudom elképzelni magam, hogy a droidos táblámat windowsosra cseréljem.
Az azért nagyon látszik, hogy a Microsoft 4-5 évvel lemaradt a táblagépek terén (mondjuk az iPad és a Win8 megjelenése között eltelt idő). Ezért kapkodni kellett. PC-n a modernui vacak, és azóta már vagy háromszor átszabták az egészet, de nem sikerült elérniük azt a szintet, amit egy droid tud. Itt most nem a háttérben lévő technikai részre gondolok, hanem felhasználóként mondom ezt. Az élő csempék pl. meg sem közelítik az android widgetjeit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. j.panzer
2015.01.20. 21:08
vlevi

A kommentedhez több dolgot tudnék hozzáfűzni.
1. Metrós böngésző: Azon nem csodálkozom, hogy a Firefox metrós böngészőjét nem sokan használták. Én kipróbáltam, elmondom mi volt róla a véleményem. KATASZTRÓFA.
Úgy értem a Metrós MS Internet Explórer egy beállíthatatlan, anti-ergonomikus szutyok. Használhatatlan. Na most a Firefox verziója ALULMÚLTA. Én magam sem hittem volna, hogy lehetséges, de tényleg SOKKAL rosszabb volt a FF, mint az IE. Döbbenet, de igaz.

Persze volt más oka is. Nem tudom, hogy tudod-e (a nagy többség nem tudja), hogy a Modern felületre nem úgy tudsz böngészőt telepíteni, mint Androidon, hogy a Store-ból letöltöd, hanem ugye az asztali verziós böngészőt kell feltelepítened, majd azt ALAPÉRTELMEZETTÉ kell tenni, és csak ezek után tudod a Modern felületen használni. Jah és még ezek után is be kell állítani. Ezen felül, CSAK ÉS KIZÁRÓLAG az alapértelmezett böngésződet tudod modern felületen elindítani. Tehát nem az van, mint az asztalon, vagy Androidon, hogy ha van 5-6 böngésződ feltelepítve, akkor azt indítod el, azt használod, amelyiket akarod. NEM. Csak és kizárólag EGYETLEN böngészőt használhatsz, az alapértelmezettet. Másik böngészőt csak akkor tudsz használni, ha annak az asztali verzióját alapértelmezetté teszed. Magyarán, ha a FF-ot akarod használni, akkor azt kell alapértelmezetté tenni, aztán ha váltani akarsz IE-re, akkor azt kell beállítanod. Jó 1-2 perces meló, iszonyat macera minden alkalommal alapértelmezett böngészőt választani (ráadásul kétszer, mert először az asztalon, másodjára a Modern felületen.)
Agyrém.

Ezen felül komoly gondok vannak a Windows 8 gesztusvezérlésével, és maga a kód annyira primitív, hogy több fejlesztő nyilatkozta, hogy LEHETETLEN rajta bizonyos dolgokat leprogramozni, mert az API nem támogat alap dolgokat.

Ezek után nem kell csodálkozni, hogy az össze Metrós böngésző (és úgy általában a Metrós appok nagy része) borzalmasan színvonaltalan, macerás, és hogy a világon senki nem akar Metróra fejleszteni.
Egész egyszerűen egy ultimate szutyok az egész. Ezt komolyan át kéne az MS-nek alakítania ahhoz, hogy mind a felhasználók, mind a fejlesztők használják.

Részben ebből következik a második hozzáfűznivalóm. Tévedsz, ha azt hiszed, hogy a Win8 és az iPad megjelenése között eltelt 4-5 év hinyzik a Windows 8 Metrós ökoszisztémájából.
Ha így lenne, csak idő kérdése lenne a fejlődés.
De nem így van. Te is említetted, hogy jószerivel SEMMILYEN értelmes App nem elérhető Win 8-ra, és ebben egyetértek. Sőt, ami van, az is hihetetlen színvonaltalan (tisztelet a fehér holló ritkaságú kivételeknek).
A fő probléma az, hogy a gagyi, ronda, testre szabhatatlan a felület (meg amúgy bárki bármit mond is, igenis instabil ám), amire még fejleszteni is nehéz. Ebből következik, hogy a felhasználók nagy része sem használja, így a fejlesztők sem fejlesztenek rá, mivel ez számukra kidobott idő, és pénz. Ördögi kör ez, amit csak úgy lehet megtörni, ha mind a felhasználók mind a fejlesztők számára vonzóvá teszik a Metrót. Tehát a felületnek nem időre van szüksége, hanem egy radikális újragondolásra/újratervezésre.

Ami a livetile-ok funkcionalitását illet, abban tökéletesen igazad van, hogy egy kb. NULLA tudásúak. Pedig potenciál van bennük, de a jelenlegi formájukban valóban csak árnyékai a Widgeteknek.

Viszont abban nem értek veled egyet, hogy jobb lenne egy androidos tablet. Számomra felbecsülhetetlen érték, hogy futnak a régi porgik, céges progik. Photoshop, office, adobe cuccok, régi kedvenc játékok, stb. Gyakorlatilag egy notebook van nálam, egy tablet formájában. Oké, a teljes értékű használathoz kell hozzá egy billentyűzet és egér, de ez számomra nem gond.
Úgyhogy nekem lényegében sokkal hatékonyabb társam egy full Windows-os tablet, mint bármi más. Ezért is mondom, hogy bármennyire is undorító a Modern felület, mégis SOSEM váltanék már vissza andoroidos vagy IOS-s tabletre.
Ott ezerféle dolog van, amit nem tudok elintézni, hiába van millió app, az X86-os ökoszisztémához nem minden területen tudtak felnőni.
Igaz, fordítva is igaz, ha a klasszikus tabletes felhasználást nézzük, akkor a Win8 nincs sehol sem. Csak tudod ez olyan dolog, hogy ha az MS jól összerakja a Win10-et, itt megindulhat egy komoly fejlődés, és előbb utóbb utolérheti, sőt le is körözheti az iPad-eket mind használhatósát, mind minőség, mind eladott darabszám tekintetében, viszont egy iPad soha az életben nem lesz képes X86-os programok futtatására.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. asdsa
2015.01.20. 22:03
Igaza van mindkét oldalnak.
Egyrészt a Droidos tabletek tényleg csak kvarcjátéknak jók számomra, viszont a Windows sem tabra született. A Metro legalábbis szörnyen hitvány, legalábbis ahogy PC-n próbálgattam. Az időjárás appok menők (mondjuk telefonon is a hó 29 napján csak díszelemnek van fent), a Mahjong és a többi játék nagyon jópofa, viszont a multimédiás cuccok (reader, zene, film, ilyenek) szörnyen korlátozottak és lassúak.

Nem a Metrot kell fejleszteni, hanem minél használhatóbb ujjas desktop-kezelést kell beleintegrálni (sok ujj-gesztúra, felső 3 gombra valami külön gombok tálcára, plusz az elemek eltalálását könnyítő konfig)

@jpanzer
3 hónap Win10 használata után én kételkedem benne, hogy olyan kva nagyot fog szakítani ez a Win10. Még lesz 1, maximum nagy funkcióbővítő frissítés, bár azok szinte semmit nem hoznak tablet frontra.
Ez csak egy egyszerű Win 8.x lett. Érzi az ember hogy próbálkoznak, de abból a kevés megvalósított ötletből is sokkal többet ki lehetett volna hozni (pl. notification center, új start menü, multi desktop, amik a leginkább kézenfekvően elbaltázottak).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. grrrgo j.pan...
2015.01.21. 07:54
Bocs, hogy közbeszólok, de szerintem olyan, hogy X86-os ökoszisztéma nem létezik! Papíron biztosan, de a gyakorlatban ilyen nincs. Pár példa: A DOS-os progik x86-osok? igen, de kell a dosbox hozzá. XP-n megy a DOS ablakban a könyvelő progi, de win7(32bit) alatt alig hajlandó (64-biten egyáltalán nem!) Egy comó régi kvázi szabvány kistednek at új Win-ekből. pl. IPX! (Lehet mondani, hogy manapság ki használ ilyet de pl. a C&C játék használt) Tehát nem a jelenlegi gyakoriság a lényeg, hanem a régi progikkal való kompatibilitás! De nézzük csak játékos szemszögből: Régi hangkezelés kuka (DirectSound, helyette: OpenAL) vagy kontroller kezelés, ugye? DirectInput vs. XInput csak hogy XBox kontrollert is kelljen venned! Vagy a Vista-ban bevezetett gadget-ek (élt: 6 évet?) A vizafelé kompatibilitás (akár modulárisan, azaz ha nem kell akkor nem kell hogy benne legyen az 50GB windowsban, de 1 klikkre feltelepíthető legyen). Tehát szerintem, ilyen hogy x86, csak az MS PR-ban van meg a hardver ismeretek tanár powePoint slideshow-in! Ez mind mese. A gyakorlat a folyamamtos szívás az X86-os progikkal. (DotNet, Java, DirectX, stb követelményt ne is említsünk) Ja és még a 32bit vs 64bit átállás furcsaságait ne is említsük (pl. TC pluginok) Ehelyett Apple-nél mi van? iOS7 a követelmény! ennyi! Nincs szétb***a mindenféle kötelező alszabvánnyal és 3rd party követelményekkel!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. grrrgo
2015.01.21. 08:09
Elnézést, mivel az előző kommentemet nem tudom szerkeszteni itt a javított változat:
Bocs, hogy közbeszólok, de szerintem olyan, hogy X86-os ökoszisztéma nem létezik! Papíron biztosan, de a gyakorlatban ilyen nincs. Pár példa: A DOS-os progik x86-osok? igen, de kell a dosbox hozzá. XP-n megy a DOS ablakban a könyvelő progi, de win7(32bit) alatt alig hajlandó (64-biten egyáltalán nem!) Egy csomó régi, kvázi szabványt kiszednek az új Win-ekből. pl. IPX! (Lehet mondani, hogy manapság ki használ ilyet de pl. a C&C játék használt) Tehát nem a szabvány jelenlegi gyakorisága a lényeg, hanem a régi progikkal való kompatibilitás! De nézzük csak játékos szemszögből: Régi hangkezelés kuka (DirectSound, helyette: OpenAL) vagy kontroller kezelés, ugye? DirectInput vs. XInput! (Csak hogy XBox kontrollert is kelljen venned!) Vagy a Vista-ban bevezetett gadget-ek (élt: 6 évet?) A visszafelé kompatibilitás (akár modulárisan, azaz ha nem kell akkor ne legyen benne az amúgy is 50GB-os windowsban, de 1 klikkre feltelepíthető legyen).
Tehát szerintem, ilyen hogy x86-os kompatibilitás, csak az MS PR-ban van meg a hardver ismeretek tanár PowePoint slideshow-in! Ez mind mese. A gyakorlatban a folyamatos szívás van csak az X86-os progikkal. (DotNet, Java, DirectX, stb követelményt ne is említsünk) Ja és még a 32bit vs 64bit átállás furcsaságait se említsük (pl. TC pluginok) (Igaz az már tényleg nem x86!) Ehelyett Apple-nél mi van? iOS7 a követelmény! ennyi! Nincs szétb***a mindenféle kötelező al-szabvánnyal és 3rd party követelményekkel!
ui: Emlékszik még valaki a BTX szabványra, RDRAM-ra meg az IA-64-re? A gyártók szerint csak próbálkozások voltak, de ha megvetted korán a technológiákat akkor a saját bőrödön tapasztaltad meg milyen az amikor a nagyok élesben tesztelnek. (Na, a Win8 is egy ilyen teszt!)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Shinjiii
2015.01.21. 09:04
Mobil-, illetve táblapiacon miért nem ingyenes a Microsoft OS-e? Android meg mindenre ingyenesen telepítve van, a 9 hüvelykes darabok felett is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Atesz1987
2015.01.21. 12:16
Nem tudom mit vannak úgy oda az androidos appokért, 1 év alatt alig találtam használható darabot. 95%-a szemét. Persze fel vannak pontozva 5 csillagra, mert a telepítés után 3 másodperccel tolják a pofádba, hogy "aggyá 5 csillagot, kapsz érte pontot". A játékok 99%-a pay to win, a funkcionális appok meg tele vannak baxva reklámmal, és egy darab ötlet köré épülnek, ráadásul kétséges, hogy segítik-e, vagy inkább instabillá teszik a rendszert. Futnak a háttérben, ha kel, ha nem. A Plants vs Zombies 2-ből volt 2 verziószám is, ami kifagyott a főképernyőn... Gyalázat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. tomboy013 Shinj...
2015.01.21. 16:30
A minőségnek ára van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.01.21. 19:27
8" alatt ingyen adják. Most ha ingyen adják, kapsz egy teljesen funkcionális Windowst, akkor meg az asztaliért miért kellene fizetni? WP fronton sem lehetnek hatalmas díjszabások, örülnek ha valaki egyáltalán belevág a WP-s telefonok kiadásába.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. djgeg
2015.01.21. 23:50
Valószínű azért nyomatják ennyire olcsón, hogy minél több legyen és így a jövőben jobban illeszkedik majd a Windows 10 update-el a képbe. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!