iPon Hírek

Nagyon olcsó vércentrifugát fejlesztettek ki

Dátum | 2017. 01. 12.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Stanford biomérnökeinek rendkívül alacsony árú, egyszerű, ember hajtotta centrifugája percenként 125 ezer fordulatra képes, ami elég ahhoz, hogy néhány perc alatt teljesen szétválassza a vörösvérsejteket és a plazmát. A low-tech újításhoz egy régi játék adta az ötletet: ha egy gombot két lyukánál fogva egy madzagra fűzünk, annak végeit összekötjük, majd ezeket ritmikusan meghúzzuk, majd ellazítjuk, a gomb gyorsan forogni kezd. A stanfordi centrifuga ugyanezen az elven működik. Egy papírkorongból, néhány azon elhelyezett vékonyka műanyag csőből és a madzagokból, illetve az ezek végére szerelt fadarabokból áll. Az egész konstrukció kihozható 20 centből, és tökéletesen alkalmas a vér sejtes elemeinek különválasztására a plazmától, ami kulcsfontosságú lépés a malária, a HIV, a tuberkulózis vagy az afrikai álomkór diagnosztizálásához.
Az ugyanerre a célra használt gépi centrifugák sűrűség szerint választják szét a vért elemeire: a megpörgetett csövekben a nehéz vörösvértestek alulra kerülnek, a plazma a keverék tetején úszik, a patogének, például a maláriát okozó paraziták pedig középen foglalnak helyet. Egy-egy ilyen centrifuga azonban több ezer dollárba kerül, és elektromos áram kell a működtetéséhez, amiből pontosan azokon a helyeken van a leginkább hiány, ahol a legnagyobb problémát jelentik az említett betegségek. Ezért döntött úgy két olcsó diagnosztikai megoldásokat kereső kutató, Manu Prakash és Saad Bhamla, hogy megpróbálnak valami más megoldást találni a gépi centrifugák helyett. Ehhez az ipari forradalmak előtt kifejlesztett forgó játékokat kezdtek vizsgálni, és az említett gombos játék mellett, például a jojót és a pörgettyűt is tanulmányozták. Amikor kiderült, hogy a madzagok segítségével a gomb percenként 10–15 ezer fordulattal forgatható, ők maguk is megdöbbentek. Egy kicsit alakítottak hát a rendszeren, és könnyű, nagyméretű papírkorongra cserélték a gombot, majd arra kapilláriscsövekben vérmintákat helyeztek, és az valóban alkalmas volt a folyadék elemeinek szétválasztására.
A kutatók ezután azt is vizsgálni kezdték, hogyan működik a forgó játék, vagyis hogyan alakul ki a lineárisan kifejtett erők révén nagysebességű forgás. Az MIT és a Stanford hallgatóinak segítségével szimulálták a rendszer működését, megállapítva, hogyan függ a korong forgása annak méretétől, a madzag rugalmasságától és a kifejtett erők nagyságától. Ezen adatok alapján létrehoztak egy még jobb prototípust, amely már percenként 125 ezer fordulatra volt képes, és így már minden kétséget kizáróan versenyre kelhetett az elektromos centrifugákkal. Közben azt is kidolgozták, hogyan lehet a papírcentrifugát tényleges diagnózisok felállítására használni. A maláriás esetek azonosításához például belülről akridin naranccsal bevont csövecskékbe kell tenni a vért, majd azt 15 percig pörgetni a kézi centrifugában. Ha az idő letelt, a csövet egy fénymikroszkóp alá kell helyezni, és annak közepén könnyedén azonosíthatók a malária megfestett parazitái. Jelenleg már a módszer terepi tesztelése folyik Madagaszkáron, igen jó eredményekkel. Ahogy már említettük, nem ez az első olcsó technológiai megoldás, amely kikerült Prakash és kollégái kezei közül. A szakértők például korábban létrehoztak egy 50 centes, hajtogatva felállítható mikroszkópot is, amely szintén megkönnyíti a malária és más, vérből diagnosztizálható betegségek azonosítását. Napjainkban ebből a mikroszkópból már 50 ezer van használatban világszerte, és rövidesen még több kerül legyártásra.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

36. Zotya21
2017.01.12. 19:59
ezt fejleszteni kellett ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
35. langward Zotya...
2017.01.12. 22:49
dehogy, indiából áthozták aztán ott próbálják most eladni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
34. Thomas.G.S...
2017.01.12. 23:12
ez baromság... már mit nem nem ez megoldás, hanem a centrifuga drágasága... csak ezért drága, mert annyit kérnek érte amennyit akarnak... a legolcsóbb 6 üveges sima 150 ezer amit találtam ( ez ésszerű árban van) egy másik 12 üveges fél milla... egy 24 üveges hűthető 1.5 milla... totálisan túlárazva... azért drága mert nincsen egy országban sem olyan törvény, hogy egészségügyel kapcsolatos anyagok és eszközöket ne lehessen aránytalanul és határtalanul beárazni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
33. Chavalier Thoma...
2017.01.13. 01:16
Sajnos ez így működik, annyiért adják amennyiért megveszik az emberek, még az orvostudományban is. Szerinted mennyibe kerül az USA-ban egy sima sóoldatos infúzió?
1-2$ tippelnél igaz? Nos, olyan 250 és 700 $ körüli árat kérnek el 2-6 literéért..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
32. WRT54GL Chava...
2017.01.13. 05:33
A 700 dollár az, amit a kórház számláz az IV zacsiért, nem az, amiért a forgalmazótól lehet megvenni. meg az, hogy az USÁ-ban az egyszeri ember nem tud cask úgy venni egyet a patikában, mint pl. Mo-n.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
31. WRT54GL Chava...
2017.01.13. 05:39
Ami a rángatós centrifugát illeti, ez bizonyos célra kiváló lehet, de a laborokban, ahol nagy mennyiségű vért kell szeparálni, teljesen használhatatlan. A centrifugák egyébként nem túlárazottak, ha azt nézzük, hogy mi mindent tudnak. Sok csővel, hűtéssel, időzíthetőséggel, programozhatósággal stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
30. oiskin
2017.01.13. 09:01
És azt se felejtsétek el hogy ezek az eszközök laboratóriumi eszközök, és mint ilyenek szigorúan kalibráltak. Valamint tartósnak is kell lennie. Persze meg lehetne venni olcsó kínai verziót is, csak a folyamatos üzemben kb 2 hónap után kuka lenne mert nem bírja a terhelést. Ja és még egy dolog ami drágítja a dolgot, csak a laborokban engedélyezett alapanyagokból készülhet, amik általában nem a "biliacél" kategória.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
29. TheEnginee... oiski...
2017.01.13. 09:33
Sok minden amit felsoroltal valoban igaz, de nem igazolja a mai "arszabast"...
Szomoru, hogy pont ezen a teruleten az egyik legkomolyabb a "nyereszkedesi faktor".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. nemlehet
2017.01.13. 10:28
Egy orvosi eszközt valószínűleg tanúsíttatni kell, nem csak úgy van, hogy gyártok valamit és rámondom, hogy ez tök szabályos. Önmagában a tanúsítás is sokkal drágább mint gondolnád.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. TheEnginee... nemle...
2017.01.13. 10:46
Ami resze a globalis bekerulesi arnak, holott nem dragabb eljaras, mint lifteket tanusitani...
Akarhogy csuritek, csavarjatok sajnos itt nyereszkedesrol van szo, ahogy a filmiparban is, meg a kornyezetvedelemben. Bar ma ez az elnevezes egyre inkabb tavolodik a celtol ami eletre hivta...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Philo TheEn...
2017.01.13. 12:55
Laikus vagy. Magyarázhatnám neked napestig, hogy mi mennyibe kerül, akkor sem értenéd, fogadnád el. Ennyi. Oldd meg olcsóbban. Azt elfelejted pl. hogy piaci verseny van. Ergo ha valaki olcsóbban tudná adni, akkor megtenné, hogy növelje a részesedését.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. nemlehet TheEn...
2017.01.13. 13:41
Akkor mondom azt, hogy orvosi eszközt gyártani drága és kockázatos befektetés. Ha pedig valami drága és kockázatos arra nagy megtérülést vár az ember. Ezt a legtöbb ember nem veszi figyelembe, mert nincs közgáz oktatás.
Vagy ha neked 100 egység tőkéd befektetni akkor 10% és 70%-os kockázatnál is ugyan akkora hozamot vársz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Renhoek TheEn...
2017.01.13. 13:58
Miért lenne nyerészkedés?

Ezek nem milliószámra sorozatgyártott eszközök, hanem nagy terhelésre szabott, validált, kalibrált laboreszközök.
Ezek mindig sokkal drágábbak, már csak a darabszámból ítélve is, mint egy konzumer piacra szánt ruhacentrifuga.

Megláttad a piaci lehetőséget, csapj le rá ha olcsóbban ki tudod hozni ilyen minőségben, ilyen darabszámra gyártva, akkor hajrá...

A kutatásban meg tényleg minden 10x áron megy, a fent említett okok miatt. Mi pl gyártunk egy kísérleti eszközt, aminek a fejlesztésében részt vettem.. kb két fémdarab meg pár szenzor az egész.. és simán megveszik, mondjuk 10-15millió Ft-ért, holott anyagköltség kb 15-20000 Ft(!) . Konkurens cég kevésbé okos megoldása is 7 millió Ft, pedig egy szénszálas henger, egy fém alap és egy kompresszor. Ugyan ez kicsit bonyolítva, már 50millió Ft-ba kerül egy másik cégnél. Azért mert egyedi limitált darabszámú eszközök. Ha mindenki ilyet akarna, felhúznánk neki egy gyárat és már lehetne olcsóbb sokkal.

Ugyan ez a magyar szenzoros spinoff cég... ők pl kis darabszámra mentek rá, így egy szenzor mondjuk 5000 dollár. (1.4M Ft) Holott anyagköltségre minimális, csak szilikon öntvény, meg egy LED... Adhanák 150 dollárért tömegtermékként, de nem érné meg, mert nincs rá akkora igény, ezért speckó igényekre koncentrálnak kis darabszámra... baromira bevált nekik, Google Atlasba is szállítottak szenzort.

Ezek itt így mennek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. fofoka Renho...
2017.01.13. 20:13
"Miért lenne nyerészkedés?"

"A kutatásban meg tényleg minden 10x áron megy..."

Milyen szépen megválaszoltad a saját kérdésedet.. :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. Philo fofok...
2017.01.13. 22:22
Nem tudom, hogy melyik részét nem tudtad megérteni, amit leírt.
Az meg hogy amatőr és sunyi módon kiragadsz részleteket más szövegéből és ezzel elferdíted a tartalmát az meg elég száni...

"A kutatásban meg tényleg minden 10x áron megy, a fent említett okok miatt. "
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. Renhoek fofok...
2017.01.14. 00:55
Leírtam részletesen. Nyerészkedés inkább a fogyó eszközökben lehet. Mondjuk egy fehérje alapú levédett intraokuláris injekció, (szemgolyóba), 500.000 Ft. Sok ilyen van, kihaszálva, hogy a TB kifizeti. Pedig az igazság az, hogy fehérjéket elég könnyű és olcsó termeltetni megfelelő transzgén élőlényekkel. A jövőben akár a rendelőben, vagy otthon letermeltethető, tisztíthatö stb a fehérje, mint gyógyszer. Most még nagyon durván túlárazzák, és kénytelenek kifizetni az állam pénzén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. fofoka Philo
2017.01.14. 16:39
Aha, szóval nem érted. Tökmindegy, hogy a "fent említett okok miatt", vagy másmiért, a tízszeres ár nekem nyerészkedésnek tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. fofoka Renho...
2017.01.14. 16:46
Nyerészkedni mindenhol lehet. Csak akarni kell. Fogyó eszközök (mondjuk gyógyszer) csak a legszembetűnőbb terület, főleg, hogy jó részüket nem is fizeti a TB (legalábbis a jó drágát nem, amit alapból felír neked az orvos), így mindenki, aki rá van utalva, a saját bőrén érzi. De legalább az orvos jól jár. Örüljünk ennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. Philo fofok...
2017.01.14. 19:05
Tanulj egy kis alapvető közgazdaságtant/ vállalat-gazdaságtant és utána te is megérted.
Ilyen az amikor a laikus még azt is hiszi hogy valamihez ért, közben segg hülye a témához. A legrosszabb, hogy még csak utána sem olvasol, hanem vereted itt a nyálad.

Most már nem csak 10 millió focista, autószerelő, orvos országa leszünk, hanem felvehetjük a listára a gazdasági szakemböröket is...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Renhoek fofok...
2017.01.15. 00:14
Tényleg nem érted... ez egy szabad piac, te is beszállhatsz, mégsem teszed... Egy 20 évre levédett gyógyszer esetében, ahol mondjuk 1 milliárd dollár a kifejlesztési ár, illetve nagyon szigorú a hatástanulmány és a biztonság... na oda nem tudsz beszállni. Annyiért adják amennyiért nem szégyellik, akár többszörös áron is. Plusz az eü kifizetés is felborítja kicsit a piacgazdaság formátumát. Ezesetben viszont egy egyszerű, kisebb darabszámú, de precíz, nem szabadalmaztatott eszközről van szó. Pontosan annyiért árazva, amennyiért engedi a konkurencia. Mondom, csinálj jobbat / ugyan ilyet olcsóbban..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. raiden
2017.01.15. 03:25
úgy gondolom, hogy ez az eljárás sem épp akkreditált, és semmilyen szabványnak sem felel meg, így ők konkrétan bármilyen fos-húgy centrifugának is örülnének, ami lefugálja a véreket... de még az sincs... ez a szomorú... szerintem ők pont leszarnák, hogy validálva/kalibrálva vannak-e azok a centrifugák, ha alkalmasak arra, amire nekik kell. mert ugye tudjuk, hogy egy eszköz vagy működik vagy nem. ha akkredtiált eljáráshoz akarod használni, akkor validáltnak kell lennie... de itt úgy érzem nem erről van szó... ami azt illeti, a kocsid sem a műszakitól megy, hanem a benzintől... és speciel itt épp senkit sem érdekel, hogy van-e műszakid...

(am higgyétek el, hogy ott előbb mérnének le két csövet, hogy ki legyen egyensúlyozva a centrifuga, mint itthon bárki bárhol valaha is... mert ott megbecsülnék azt a keveset is, amijük van, nem úgy, mint itt...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. fofoka Philo
2017.01.15. 13:37
Köszönjük. Most ülj le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. fofoka Renho...
2017.01.15. 13:53
Bármerre nézek, korrupció a köbön. Az egész állami szektor erről szól. Erre jön egy arc, aki elújságolja, hogy milyen bomba üzletet kötöttek, tízszeres áron (mondjuk mihez képest tízszeres) szállítanak a TB-nek. Nem arról beszélek, hogy ez mi (azt innen nem tudhatom), hanem arról, hogy minek látszik.
Az meg, hogy ki mibe száll bele: ha én személy szerint ezt nem teszem meg, akkor az valamit alá fog támasztani? Na ugye.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Renhoek fofok...
2017.01.15. 17:41
Az, hogy minek látszik, az teljesen mindegy. A téma az, hogy a lab equipment, vagy a filmipari dolgok miért drágábbak mint egy laikus gondolná. Te csak kiragadtál egy átlag területet, pl a vércentrifugát, pedig rengeteg ipari eszköz ilyen árazással megy. Nézd csak meg pl az optikai elemeket és precíziós Thorlabs árlistát, vagy Luigs & Neumann finommechanikás asztal mennyibe kerül. Ezeket és a lab equipmentet is komoly kapitalista cégek is megveszik, ezért köze nincs ahhoz amiről beszélsz. Az állami beszerzések korrupiója. Ha egy nem állami biotech cég megvesz 1.5 millióért egy vércentrifugát, annak oka van. Nem csak azok amiket felsoroltam hanem pl ilyen indokok is: Adott egy Thorlabs cég, mondjuk 50 év tapasztalattal a területen, és olyan megbízhatósággal amiért megéri 10x árat fizetni. Jössz te a 15000 Ft-os Fofoka2000-el... most melyiket fogja választani az ipari megrendelő? Egy ismeretlen magyar cégecske tákolmányát, vagy az 50 éves Thorlabst? Mellesleg nem vagy benne a számokban. Már egy magyar biotech mid vállalat is olyan pénzforgalommal dolgozik, ahogy a filmipar is... hogy megsúgom neked, hót mindegy hogy 150000 vagy 1.5 millió az eszköz. Egy átlag cégnél 1-2 millió aprópénznek számít...és akkor még nem tartunk egy nyugati gyógyszergyárnál. Egy CEO-tól hallottam, náluk pl az exitre felkészített startupokat (tehát kifejlesztesz egy gyógyszert, csinálsz köré egy céget majd eladod egy gyógyszergyárnak mondjuk 600 millióért)- a lényeg, hogy a tag aki vette ezeket a cégeket,... a nagyfejes közölte vele, hogy 20 millió dollárig nem is kell engedélyt kérnie, bármilyen céget megvehet gondolkozás nélkül. Érted? 20 millió dollár játékpénznek számít ezen a piacon... akkor szerinted valaki is ennél a gyárnál megvenné a 15000-es Fofoka2000-et, miközben száz másik komoly cég készíti évtizedek óta ezeket? Kb a céget veszik meg a fuga helyett :D Ne a magyar minimálbérekben gondolkozz légyszi...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Renhoek fofok...
2017.01.15. 17:51
Egyébként még annyi, hogy mi nem TB-nek szállítunk,.hanem kutatólaborokba (akár ipari környezetbe). Egyszerűen látom, hogy egy ilyen limitált igényű területre nem lehet olcsóbban adni egyedi eszközt, egyedi igényekre. Adott egy lab eqipment, amiből évi 10 darab kell mondjuk állami és ipari intézetekbe... mégis ki a francnak érné meg megtervezni, darabonként legyártani, supportot és garanciát vállalni rá? Igen, ezért kerül ez a műszer 50M Ft-ba és nem 50000-be. Nem azért mert egy Eu-s pályázattal úgy is kifizetik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Philo fofok...
2017.01.15. 17:51
Komoly érvek.

Tanulni sosem késő bunkókám!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. TheEnginee...
2017.01.16. 09:48
Na akkor tegyunk rendbe nehany dolgot.
Legeloszor is, Raiden +1, de akar +100 is elferne...

2.: Philo, en nem ismerlek, nem is kezdelek kioktatni, en ebben nem hiszek.
Ha mod van ra, kerlek Te se sertegess engem...
A laikussagomrol annyit, hogy olyan kutatointezetben dolgozom, ahol nem csak egy teruletet szolgalunk ki. A csoportunk alapvetoen kiszolgal orvostani, anyagtudomanyi, hadaszati, egyeb kutatoi es tovabbi teruleteket is, igy van nemi ralatasom a dolgok mikentjere, hogyanara.
A Thorlabs nagyon rossz pelda volt, legalabb olyan rosz, mint a Conrad lenne alapveto elektronikai cikkek kapcsan. A Thorlabs KOZISMERTEN az egyik legdragabb forgalmazo, es NEM a precizitasuk miatt.

Elkezdhetunk veszekedni, hogy mi es hogyan, de
kar ennyire naivnak tunoen beallitani a dolgokat. Mai trendek alapjan NINCS a konvencionalis ertlemben vett direkt kapcsolat egy eszkoz bekerulesi ara (fejlesztes-0. szeria-gyartas) es a szabott ar kozott. Vagy talan jobb ugy megfogalmazni, hogy nem annyira meghatarozo, mint mondjuk 15 eve volt.
Ha a piac megfizeti olyan profitrataval amilyet egy gyarto letni szeretne, kifejlesztik, legyartjak. Ez regen is igy volt, csak ez a rata valtozott... En ezt nevezem nyereszkedesnek egy adott szint felett.
Nyilvan a legjobb, ha van egy valilalasert felelos cegem is adott teruleten szereplo gyartokent. A legjobb, ha en mondom meg mi alapjan validaljunk... De ez mar egy tovabbi mese. Vagy tenyleg tulzott naivitas van a koreinkben, vagy jo volt az (ki)oktatas.

A kozgazdasagtani oktatasomrol pedig annyit, hogy valoban nem mai, de ketsegbevonhatatlanul letezo es elismert. Nem csak az oktatomi altal adott ertekeles alapjan.

Vegezetul:
A fenti "talamany" egyszerusegere valo tekintet nelkul jol alkalmazhato, es megmutatja, hogy egy centrifuga mit is csinal. Nem csodalom, hogy csipi a szemet barkinek is.
A kedvencem volt, mikor meg kezdo barbarkent (lehettem vagy 12) szetszedtem a csalad elromlott kenyerpiritojat. Egy idozitoaramkor helyett egy PIC-t talaltam kismillio additiv alkatresszel. Neztem mint a liba... Megerteni meg ma sem ertem meg, de latom hogy miert van igy... A sorba meg mindig nem igen akarodzik beallni.

PLUR
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Renhoek TheEn...
2017.01.16. 11:07
Thorlabs és Newport helyett amúgy mit ajánlanál akkor, amit nyugodt szívvel beleépíthetek mondjuk egy retinasebész lézer fényútjába? Ami 100% biztosan működni fog és megbízható?
Mondjuk egy 1.5mrd Ft-os eszköznél mi a fontosabb, egy 10x túlárazott, de megbízható alkatrész, vagy az olcsóbb, de kevésbé ismert piaci szereplő?

Egyébként szerintem elbeszélünk egymás mellett... Az, hogy valami nyerészkedés, az pontosan mit jelent definíció szerint? Mert az, hogy valami spéci piacra eladott overpriced termék, az szerintem nem.

Az én fogalomtáramban a nyerészkedés pl amit Martin Skhreli csinált, amikor megvásárolt egy AIDS gyógyszer licenszt, majd sokszoros áron kezdte forgalmazni, konkurencia nélkül.

Ha van konkurencia egy szűkebb, spéci piacon, beszélhetünk egyáltalán nyerészkedésről?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Renhoek
2017.01.16. 11:17
Vagy a lentebb hozott szenzoros példa. Magyar spinoff cég.
Ugyan az a szenzor tömeggyártva, millió példányban mondjuk 150 dollár.
Először ennek is szánták, aztán majdnem csődbe ment a cég.
Viszont spéci piacra limitált példányban, ugyan azért a szilikon öntvényért+IR Led-ért
eltudsz kérni 5000 dollárt. A vállalkozásod működik, csak egy másik modell szerint.
Lehet csak 50-et tudnak eladni egy évben, de fejlődik a cég, bővítenek folyamatosan és van R&D keret
továbbfejleszteni. Ez miért lenne nyerészkedés? Pedig 33x-osan túl van árazva a termék!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. TheEnginee... Renho...
2017.01.16. 11:22
Nem kenyerem a vita, nem ajanlok, mert nem tudok vagy nem akarok.
A peldadban igazad van en ezt soha nem vitattam. A minosegnek ara van, de valoban jol latod, tenyleg elbeszeles all fenn, mint megannyi helyzetben. Ezen dolgok tekinteteben minenkepp.

Nyereszkedes... Nem a piacot kiszolgalo szereploktol fugg. Mondhat barki barmit, de azt feltetelezni, hogy ne ulne egy asztalnal evente tobbszor is azonos piaci erdekeltsegu vezetoseg vacsorazva, puszta naivitas. Remelem atmegy, hogy ezalatt nem csupan privat vacsorat ertek...
Magyaran teljesen lenyegtelen, hogy van-e konkurencia vagy nincs, mert konkurencia nincs. Legalbb is nagyban es a konvencionalis definicio szerint. Legalabb is eddigi tapasztalataim erre vezetnek.

A nyereszkedesre meg azert van lehetoseg, mert az "egeszsege" mennyit is er meg az embernek? Foleg EUR-ban kifejezve...
Igy a sooldat is jo aron kelhet el.

Reszemrol messze tulbeszeltuk a dolgot.

Es egy kiigazitas... Ha 20 eve van levedetve a gyogyi amit emlitettel, akkor azt mar pont gyarthatja mindenki, mert a mai maximalisan kiszabhato oltalmi ido pont 20 ev. Tobbet nem adnak, ha meggebedsz sem. Es ez jo!

PLUR
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Renhoek TheEn...
2017.01.16. 11:42
Lehet félreértettél, pontosan tisztában voltam a 20 évés max oldalmi idővel. Olyan szerekre értettem, ami esetében nem járt le.

A gyógyszeripar annak ellenére, hogy eszméletlen profitot szed be bizonyos gyógyszerekkel, és szabadalmakkal, amik az egészségre építenek... van azért jelentős kockázat is ebben. Manapság iszonyú szigorú a szabályozás, és hatástanilag is igazolni kell a szerek jelentős részét. Magyarul nem elég, minden esetben ha tökéletesen működik a szer placebóval szemben. Ez sokszor milliárdos költségekbe kerül, amit aztán simán elkaszálhat a gyógyszerfelügyelet. Ezért nincs Mo-n gyógyszerkutatás kb, mert megfizethetetlenek a költségek, még egy Richternek is.
Plusz ez mostanában mégkockázatosabb befektetés, látva a tudomány (orvostudomány) fejlődését.

Vélhetően a kockázat beárazásánál már nem is mernek nagyon 5 évnél tovább tervezni (vagy rövidtávú haszonra mennek), mert kifejlesztesz egy hatóanyagot 10 év alatt több milliárdért, és ezen periódus alatt bármikor kijöhet valami experimentális kezelés - hála a biotech ipar óriási fejlődési rátájának. Maga a gógyszerfejlesztés phase-ei, és validálása sokkal lassabb ütemben halad, mint a biotech kutatás.

Amúgy nyilván azzal egyetértek, hogy a piaci szereplők karellbe tömörülnek, és emiatt is vannak overprice-ok... de egy CNC megmunkált alkatrész piacon, vagy finommechanikai eszközöknél amihez azért nem kell űrszabadalom, vagy olyan mértékű befektetés, mint egy abszolút konkurencia nélkül 20 évre levédett gyógyszer esetében. Az előbbi sokkal nyitottabb piac, mint pl a gyógyszeripar, ahol annyiba kerül maga a gyógyszerkutatás, hogy minden hónapban megvehetnék belőle a teljes Thorlabs-ot kb....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fofoka Philo
2017.01.16. 19:10
Vártam, hogy észrevedd magad. Még arra sem voltál képes, hogy eldöntsd, az első hozzászólásom az értetlenségből, vagy a rosszindulatú sunyiságból fakad. Majd ha ezt megvitattad magaddal, akkor gyere vissza. Addig bocs, de nem érdekelsz.
Mellesleg, egy ilyen ostoba nyálverős focistás beugatásra mit lehet mondani? Semmit, csak leültettelek. A szánalmas személyeskedésed pedig téged minősít. Na ki a bunkó?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. fofoka Renho...
2017.01.16. 20:10
Először is, nem ragadtam ki semmit, hanem egyetlen mondatban foglaltam össze azt, amit az általad elhintett információmorzsákból össze lehetett rakni. A most beírt számaidról nem akarok vitát nyitni, de jelzem, hogy ökörségeket írsz. Na jó, kiragadva egyet -jó szokásomhoz híven-: miért lenne mindegy, hogy valami 150000 huf, vagy 1.5 mihály? Te velemi álomvilágban élsz? Nem arról beszéltél a múltkor, hogy átnyergeltél a versenyszférába? Most meg jössz ezzel az állami alkalmazotti mentalitással.. Vagy ezt később szeretnéd megtanulni? Ezzel azt mondod, hogy egy vállalat pénzügyi mérlegét tekintve mindegy, hogy kiadási oldalon tízszer nagyobb költségek vannak. Jó reggelt! Ezt majd a könyvelőtökkel vitasd meg.. Nem magyar minimálbérben (garantált bérminimumot szerettél volna írni) gondolkozom, a német iparban dolgozom. Itt egy cég a te szemléleteddel már meg sem tudna alakulni.
Szóval: amit leírtál, az egy közgazdasági nonszensz. Van egy cég, ami tízszeres árazással ad el valamit (ugye még mindig kérdem, hogy mihez képest 10x, csak a levegőbe beszélsz, te, aki "benne vagy a számokban", ami nekem extra profit szagú. Ha az, akkor nyerészkedés és ezzel lezárhatjuk. Nekem nem probléma, csak nevezzük nevén, nem lesz attól senkinek gyereke. Ha nincs extra profit, akkor viszont nem vagytok hatékonyak és egy valódi piaci környezetben (értsd: létező versenytársak pl.) nulla szekundum alatt elvéreznétek. Szóval melyik?
Kérdezem ezt egy olyan piacon, ahol 20 misi állítólag aprópénz. Ha így van, akkor biztos nagy a tolongás a cégek közt, ami lenyomná az árakat (gondolom én, aki nem tanult közgázt).

Amúgy meg felejtsd el. Parttalan ez a beszélgetés nemde?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Renhoek fofok...
2017.01.16. 20:36
Nehéz lenne elolvasni amit írtam?
Egyrészt olyan piacról beszélek, ahol egy alkatrész árához képest SOKKAL fontosabb az adott alkatrész minősége, és hosszútávú megbízhatósága, gyártó supportja.

Egy gyógyszergyár laborjába mondjuk kell 5 db centrifuga, ami legalább 5 évig bírja a strapát, ott nem fognak azon szőrözni, hogy a totál ismeretlen nevű Fofoka2000-et vegyék meg 150000 Ft-rt, vagy 1.5M Ft-ért az ismert évtizedek óta gyártott típust... , mert egy valami számít, az a minőség.

Ugyan ez van bizonyos műszerekhez való alkatrészeknél, ahol nem elsődleges szempont az ár.
Mondom én kizárólag olyan piacokról beszélek, ahol ezen szempontok alapján működik a beszerzés...
Egyik ismerősömék próbáltak költségcsökkenteni egy 4 dolláros kínai szenzorral, és akkora bukás lett mint a franc. Nem csak, hogy nagyon szórt a minőség, de a dokumentáció is totál hiányos volt, supportról meg ugye nem is beszélhetünk.

Szerinted mennyire megengedhető ez egy olyan hi-tech science /biotech piacon, ahol sokkal többet lehet veszteni azon, ha egy bizonytalan alkatrész csúszik be? Igen, akár életek is múlhatnak rajta és akkor az egész cég megy a levesbe. Fogd fel, hogy nem attól fog csődbe menni egy ilyen cég/nagyvállalat/gyógyszergyár, ha bebiztosítja magát műszer/alkatrész/anyag oldalon, és nem az olcsóság a fő szempont.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Renhoek fofok...
2017.01.16. 20:48
Plusz még annyi, hogy régen dolgoztam egy fotostúdióban, és a filmiparban is.
Illetve egy jóbarátom egy hatalmas studióban dolgozott...
... hidd csak el nyugodtan, hogy nevetve kitermelik azt a pénzt, ami minőségi eszközökre fordítható. Bizony ott sem elsősorban a kiadás oldaláról nézik a dolgokat, pedig ott is rendesen ki kell csengetni a pénzt a minőségért.
A nagy stúdióban konkrétan akkora pénzforgalom volt, hogy simán belefért egy "túltolt" eszközpark behúzása is... szerintem a nagyrészét nem is használták, de "jó ha van" alapon befektettek... és nem, nem a kínai sz.rt vették meg, ami általában 50-70%-al is olcsóbb lehet, de bizony kompromisszumos minőség lehet. Ott az alternatíva, ha mindenáron a hatékonyságra akarsz menni, de egyszerűen nem mindig az a legjobb választás. Ha pedig van rá $, akkor nem fognak sz.rakodni, hanem megveszik... mert úgy is visszajön a 10x-ese.

"...ahol 20 misi állítólag aprópénz. "
20 millió dolláron mit olyan nehéz megérteni? Annak a konszernnek akkora bevételei vannak, hogy abból felvásárolja az exitre kialakított startup és spinoff cégeket. Pl 5M dollárért felvásárolják azt a magyar céget, ami egy különleges gyógyszert fejlesztett. Egy nagy gyógyszergyár felvásárolgatja és beolvasztja ezeket a cégeket a szabadalmakkal együtt, majd piacra dobja a gyógyszert. Meglehet a fele bukó is akár, de nyilván nem hülyék ülnek a befektetőknél. Win win, mert a magyar cég soha az életben nem tudná finanszírozni a hatóanyag piacra dobását...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.01.16. 21:56
Te.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!