iPon Hírek

Nagyon sok USB 3.1 Type-C kábellel vannak problémák

Dátum | 2015. 11. 11.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Google egyik mérnöke, aki a Chromebook Pixel notesz és a Pixel C tábla fejlesztésében egyaránt részt vett, a minap egy érdekes vizsgálatba fogott, amelynek legfőbb célja az, hogy kiderítse, a kereskedelmi forgalomban kapható USB 3.1 Type-C átalakító kábelek teljesítik-e a szabványban foglaltakat, azaz nyugodt szívvel használhatóak-e. A vizsgálódás keretén belül Benson Leung első körben az Amazon webáruházában található kábeleket vette górcső alá. A tesztet az indokolta, hogy egyre több kábel tűnik fel kereskedelmi forgalomban, valamint az USB 3.1 Type-C porttal szerelt eszközök száma is növekedésnek indult, a korai kábelekkel pedig rendszerint előfordulnak problémák, így nem árt kideríteni, mely gyártók termékei ajánlhatóak, és melyek nem. Mivel az USB Tpye-C eszközökhöz megfelelő mennyiségű USB Type-C kiegészítő hiányában egyelőre legegyszerűbben USB 2.0 A vagy USB 2.0 micro B típusú perifériákat, hubokat vagy töltőket lehet csatlakoztatni, így átalakító kábel használatára van szükség. Természetesen a gyártók felismerték a vásárlói igényeket, így már olcsó átalakító kábeleket is szerepelnek a kínálatukban, ám a spórolás ezúttal nem biztos, hogy kifizetődő. A teszt alapján a 22 megvizsgált kábelből és adapterből összesen 3 felelt meg a szabványnak, ami nagyon rossz arány. Ha a szabványt betartják, akkor az átalakító kábeleken az USB Type-C Specification Release 1.1.pdf dokumentum 4.5.3.2.4-es szekciójában leírtaknak megfelelően egy 56 kΩ (+/-5%) értékű felhúzó ellenállást kell alkalmazni annak érdekében, hogy a régebbi eszközökkel való kompatibilitás biztosított legyen.
Ez a kábel megbízható
A gyártók ezzel szemben kisebb, 10 kΩ értékű ellenállást használnak, vagy éppen teljesen lespórolják az említett ellenállást, ami veszélyt jelent, hisz így az USB 3.1 Type-C eszköz 3 ampert próbál felvenni az adott USB porton (például hubon vagy töltőn) keresztül, márpedig ekkora áramerősség leadására a régebbi portok nem képesek. Általában egy klasszikus USB 2.0-s port esetében 0,5 amper, BC1.2 támogatás meglétekor pedig 1,5 amper a limit, az USB 2.0-s töltők többsége pedig rendszerint 2 amper körüli áramerősség leadására képes. A nem megfelelő kábel alkalmazásával mind az USB 3.1 Type-C porttal ellátott eszköz, mind pedig az átalakító kábel másik végére kapcsolt töltő vagy USB hub sérülhet, így érdemes megbízható kábelt választani – még ha az picivel drágább is. A teszt alapján a Belkin, a FRiEQ és az iOrange-E termékei megbízhatóak. Hogy egy átlagfelhasználó miként ellenőrizheti vásárlás előtt, szabványos-e az adott kábel? Gyakorlatilag sehogy, így érdemes a megbízható márkák termékpalettájáról választani, ismeretlen gyártó termékénél pedig legalább a vásárlói visszajelzéseket végigböngészni – plusz ha gyanúsan olcsó a termék, akkor egyből továbblépni. Mert ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az rendszerint hamis. A Pixel C 2015 tulajdonosok a megvásárolt kábel megfelelőségét egy egyszerű módszerrel vizsgálhatják meg, amelynek leírása itt található.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

12. Meteorhead
2015.11.11. 08:11
Hasznos cikk, köszönjük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. rfj1989
2015.11.11. 08:50
En nem világos számomra, valaki felvilágosítana?

"az USB 3.1 Type-C eszköz 3 ampert próbál felvenni az adott USB porton (például hubon vagy töltőn) keresztül, márpedig ekkora áramerősség leadására a régebbi portok nem képesek" - És akkor mi van ha csak 1 amperes a töltő? Mi kárt okozhat ez ha nincs ellenállás a kábelben?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Beerhead rfj19...
2015.11.11. 09:15
Nagyon egyszerű: a kábel a felhúzó-ellenállással "kommunikál" az eszköz fele, jelezve azt, hogy a kábel másik végén egy régi fajta csati van, amin a szabvány szerint nem folyhat 3 amper. Ha a töltő/hub rendesen meg van építve, akkor nem ég le, csak leáll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kazsakke rfj19...
2015.11.11. 10:07
azt a kart okozhatja mintha egy trabant ketutemu motorjaval szeretnel egy tankot mozgatni: a motor leeg, a tank meg nem megy sehova
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2015.11.11. 10:42
Hülye hasonlatokat nem kéne ennyire eröltetni. Ha én egy 1A-s töltőt kötök egy 3A-t igénylő eszközre, akkor max nem fog töltődni mert túl kevés az áramerősség. Nem értem én sem, hogy mi fog az "áramerősség hiányától" leégni. HUB az természetesen más tészta, mivel ott másik irányba folyik az áram ott már tényleg tudnia kell az eszköznek, hogy hoppá ez egy régi cucc, nem kéne megküldeni 3A-val. De a töltő attól, hogy a várt 3A helyett csak 1A-t küld nem fog leégetni semmit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Smooth44 m76
2015.11.11. 11:27
Jah, amennyiben megvan a kábelen az említett ellenállás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Zsolt501 kazsa...
2015.11.11. 13:05
Ne erőlködj az ilyen hasonlatokkal nem megy ez neked, először tanuld meg a fizikát, és ha azon túl vagy egy kis energetikát is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pipi1
2015.11.11. 13:50
<p>

Na hogy rövidre zárjam a vitát,a trabant motorja önkioldóval védett a leégés ellen:
https://www.youtube.com/watch?v=TWRlTpze4Zk

<p>
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. HGIceman m76
2015.11.11. 16:20
Bocsi hogy ezt írom,de fordítva ülsz a lovon. Ha a pc usb portja 1A-t tud és nincs védve simán leég a 3A-es terhelés alatt. Ez azért van mert az usb port kimenete feszültséggenerátor(stabil 5V-on tarja a feszt), ha erre rákötsz egy 1ohmos ellenállást, az 5A-t jelent és ezt a port meg is próbálja leadni, csak hát a kimeneti elemei nem erre lettek tervezve és tönkre mennek. A védelemnek két módja lenne, az egyik hogy a kimenet áramgenerátor lesz, ha túllépi a megengedett áramot. Ekkor viszont csökkenni fog az 5V, amit a rádugott eszköz nem biztos, hogy preferál. A másik, hogy letiltja az eszközt, így nem tudod tölteni. Az meg hülyeség,hogy egy 5A-es töltő(port) 5A-el "küldi" meg az eszközt, mivel az áramkörben csak annyi áram folyik amennyit az eszköz kér. Ezért van az ellenállás, hogy jelezze az eszköznek, hogy 1A-nál többet nem kérhet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. rolics HGIce...
2015.11.11. 18:34
Kezdem én is kapiskálni, de! Ez rendben is lenne, de akkor hogy jelzi a készüléknek, ha egy USB3-val van kapcsolatban és mehet a nagyobb áram, amikor csak egy felhúzó ellenállás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2015.11.11. 20:51
Hasznos cikk, egyelőre nem aktuális nekem, de örömmel hallom, hogy a Belkin még mindig jó minőséget jelent.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. HGIceman rolic...
2015.11.11. 20:53
Ilyen mélyen nem ástam belel magam az usb-s szabványokba. Én csak az esetleges sérülés okára adtam magyarázatot. Egyébként a usb3-as eszköznek tudnia kéne, hogy usb3-as portba van, hisz több lábon kommunikál mint az usb2. Különben volt olyan teló a kezembe, aminek a töltése el sem indult, amíg nem volt ellenállás.(gagyi szivargyújtós usb töltő) Bele kellett operálnom a töltőbe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!