iPon Hírek

Nagyot domborít a Lenovo Vibe X2 és a Vibe Z2

Dátum | 2014. 09. 08.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Lenovo a gyorsítósávon a piac harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója lett úgy, hogy a legtöbb esetben nem is hagyják el Kínát a készülékei. Most viszont a vállalat két olyan Vibe modellt is a kamerák kereszttüzébe állított, amik kilépnek a szülőhazájukból, ráadásul mind a kettő elég jól sikeredett. A Vibe Z2 a 64 bites processzora révén szeretné belopni magát a vásárlók szívébe, a Vibe X2 pedig egyértelműen a csúcsot célozza, ráadásul igen nívós dizájnnal. Lenovo Vibe X2
A páros tagjai közül összességében a Vibe X2 ígérkezik jobb konfigurációnak. Ezt az okostelefont egy olyan készülékházba ültette a Lenovo, ami több, egymáshoz passzoló színű fémrétegből van összeállítva, a hátlap szerepét pedig különlegesebb anyagok is betölthetik majd, akár bambusz is. A rétegelt háznak nagy jelentőséget tulajdonított a Lenovo, vagyis ez lesz a marketing egyik központi eleme is. Az újdonság előlapját egy IPS technológiával dolgozó, 5 hüvelykes megjelenítő uralja, amihez 1920 x 1080 képpontos felbontás társul, ezáltal pengeéles képet állít majd elő. Az operációs rendszer szerepét az elérhető legfrissebb Android, a 4.4 KitKat tölti be rajta, de ez igazából már elvárás ilyen szinten. A Lenovo szoftveres extrákkal is szolgálni fog, és a felhasználói felületet sem hagyta módosítatlanul. Két kamerával ellátva indították útnak a masinát. A főkamerájával 13 megapixeles fotókat, valamint 1080p-s felbontású videókat lehet majd készíteni, és rosszabb fényviszonyoknál is munkára fogható majd, köszönhetően a LED-es segédfénynek. Továbbá az elülső kamera is igen jó minőséget enged kilátásba helyezni, hiszen 5 MPixeles, amivel már önarcképeket is nyugodtan lehet készíteni, és a videóhívások is bonyolíthatóak majd vele, méghozzá 1080p-ben – megfelelő sávszélesség mellett.
A szó szerint sokszínű mobilt egy MediaTek MT6595M központi chip lendíti majd mozgásba, ami pillanatnyilag az egyik leginkább ütőképes megoldás a piacon. Ez a MediaTek Core-Pilot (big.LITTLE HMP) technológiájával különböző fajtájú processzormagok négyes csoportjait hozza össze úgy, hogy azok akár egyszerre is szolgálatot teljesíthetnek, ha minden tartalékra szükség van. Cortex-A17 és Cortex-A7 egységek alkotják ezt a lapkát, az előbbi magok 2 GHz-es órajelen fognak üzemelni, míg az utóbbiak 1,5 GHz-en járnak. A grafikus feladatok végrehajtásáról egy PowerVR G6200 (450 MHz) fog gondoskodni. A rendszer számára 2 GB-nyi memóriával szolgál a készülék, a háttértára pedig 32 GB-os méretet öltött. Nincs bővítésre lehetőség, így okosan kell beosztani a rendelkezésre álló helyet. A telefon kapcsolati képességei között biztosan van négyes kategóriájú 4G LTE modem (150/50 Mbps), kétsávos, 802.11ac szabványnak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul és A-GPS vevő is GLONASS támogatással. Megvásárolható lesz opcionálisan dupla SIM-es kivitelben is.
A 140,2 x 68,6 x 7,3 milliméteres szerkezet azon felül, hogy nagyon kellemes érzetet kelt a kézbevételét követően, még könnyű is, mindössze 120 grammról beszélhetünk. Elérhető lesz fehér, arany, piros és sötétszürke „uralkodó” színekkel, de persze a rétegek mindegyikbe csempésznek némi változatosságot. Az okostelefon energiaigényét egy 2300 mAh-s kapacitású lítium-polimer telep próbálja majd kielégíteni, ami beépítésre került, tehát valamilyen probléma esetén csakis szervizben szabad majd a cseréjét végrehajtani. Ekkora telep egyébként, lítium-polimer ide vagy oda, bizony elég kevésnek érződik a specifikációt figyelembe véve. Egy feltöltéssel 19 órán át lehet 3G hálózaton telefonálni a készülékkel. Lenovo Vibe Z2 A Vibe Z2 a középkategóriában áll majd a rajtvonalhoz, és egyértelműen a 64 bit a legnagyobb fegyvere. Itt egy Qualcomm Snapdragon 410 chippel (MSM8916) lesz dolga a készüléktulajdonosoknak, ami négy darab 1,2 GHz-es ARM Cortex-A53 processzormaggal van ellátva, illetve egy Adreno 306 IGP-t vonultat fel. A rendszermemória 2 GB-osra lett szabva, a tárkapacitás meg eléri a 32 GB-ot. Sajnos microSD hely ezúttal sincs, így ezt a modellt sem lehet utólag bővíteni, ha fogytán lenne a hely – legfeljebb online tárolókkal tehermentesíthető a telefon. A kapcsolati képességei között van 150 Mbps-os letöltési sebességet támogató 4G LTE modem, 2,4 és 5 GHz-es sávokon is üzemelő 802.11ac WLAN, GLONASS műholdakkal is kommunikáló GPS vevő és Bluetooth 4.0 modul. A Vibe Z2 minden esetben két SIM kártya befogadására lesz képes. A telefon elejét egy hatalmas, 5,5 hüvelykes megjelenítő tölti ki, mely kb. 267 PPI-s pixelsűrűséggel rendelkezik, köszönhetően az 1280 x 720-as felbontásnak. A panel IPS technológiát alkalmaz, így széles betekintési szögek, jó színek és nagy fényerő fogja jellemezni.
Az operációs rendszer szerepét az Android 4.4 KitKat tölti be, ami ugyan friss, de itt még ez sem számít elégnek. A mobil szívében lakozó 64 bites Qualcomm lapka ugyanis ezzel még nem tudja kihasználni a legfőbb erényét, mivel csak az Android L hozza a 64 bit szoftveres támogatását. Remélhetőleg az ősszel érkező Android kiadás frissítés formájában hamar be fog futni a Vibe Z2-re. Akárcsak az X2-nél, ennél is nagy hangsúlyt fektettek az előlapi kamerára, ráadásul itt már egy 8 megapixeles megoldás bizonyíthat, tehát ezzel még az előbbinél is nagyobb felbontású szelfik (önarcképek) lőhetőek. A főkamera maradt 13 megapixeles, egy LED-es vaku is társul hozzá, és még optikai képstabilizátorral is felvértezték. Videózni minden irányba Full HD-ben lehet majd vele. A nagy kijelző miatt eléggé termetes, de vékony lett ez az újdonság, 148,5 x 76,4 x 7,8 mm-es vonalak határolják, a súlya pedig 158 gramm. Az eszköz három árnyalatban lesz megvásárolható: fehér, arany és titánszürke alkotja a palettát. Az akkumulátort itt is beépítették a Lenovo mérnökei, viszont a nagyobb hely miatt egy sokkal nagyobb telep került már a konfiguráció mögé. A 3000 mAh-s lítium-polimer egységgel egészen biztos, hogy átlagon felüli üzemidőt tud majd elérni az energiahatékonyságban jeleskedő belbeccsel ellátott szerkezet. A Lenovo párosa kapcsán nagyon fontos kiemelni, hogy Kína meghódítása után szélesebb körben is elérhetővé fognak válni a későbbiekben. A Vibe X2 előreláthatólag 400 dollárba kerül majd, míg a Vibe Z2 esetében már 429 dollárt kell majd a kasszánál hagyni. Kicsit furcsa, hogy magasabb összeget fognak elkérni a több ponton is gyengébben teljesítő, ám már 64 bites Z2-ért, mint a komoly marketinggel és rendkívül izmos hardverrel rajthoz álló X2-ért. A Lenovo ezzel a duóval meghódítaná a Csendes-óceáni térséget, a Közel-Keletet és Kelet-Európát, így tehát jó eséllyel Magyarországot is. A készülékek októbertől lesznek megvásárolhatóak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. locsalit
2014.09.08. 16:10
Háth az x2 megfogott a videó alapján .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. tibaimp
2014.09.08. 19:52
Fasza, szépek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!