iPon Hírek

Nagyot zuhant a Pannon

Dátum | 2009. 10. 29.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Pannon a júliustól szeptemberig tartó időszakban 44,876 milliárd forint árbevételt ért el, szemben az elmúlt üzleti év azonos időszakának 48,741 milliárd forintos adatával.

A mobilcég bevételeinek a készülékértékesítési árbevétel gyengélkedése sem tett jót, csökkentek ugyanis a szolgáltató július és szeptember között eladott számai is. A bevételeket jelentős mértékben megtépázó tételek mellett azonban a mobil szélessávú internetes forgalom növekedése némi kárpótlást jelenhetett a Pannonnak.

Az EBITDA egyszeri tételek nélküli, nominális értéke 0,4 milliárd forinttal csökkent 2008 harmadik negyedévéhez képest a működési költségek növekedése miatt. Ez a tétel 20,846 milliárd forintra csökkent a harmadik negyedévben az egy évvel korábbi 21,206 milliárdról.

A tárgyévi göngyölített működési költségek - elsősorban a forint gyengüléséből eredően - az éves inflációt meghaladó mértékben emelkedtek, de megemelkedett a valutában felmerülő különféle informatikai és hálózati kiadások szintje is. A leírt kinnlevőségek összege szintén emelkedett az előző év hasonló időszakához képest. A harmadik negyedév EBIT értéke 15 milliárd forint volt - 0,9 milliárd forinttal kevesebb, mint 2008 harmadik negyedévében, amelyet a Pannon az alacsonyabb EBITDA-val és az idei harmadik negyedévében könyvelt egyszeri „egyéb tételekkel" magyaráz. Az előfizetések száma 35 ezerrel, 3 millió 542 ezerre csökkent a negyedévben, a visszaesés a pre-paid szegmenst viselte meg. A számlás előfizetők aránya 45 százalék volt a negyedév végén, a Pannon a mobil szélessávú internetes piacon augusztus végén 24,5 százalékos részesedéssel bírt. A mobilcég beruházásokra 2,9 milliárd forintot költött a 2009-es üzleti év harmadik negyedében, ami 22 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az év harmadik három hónapjában a Pannon főként a mobil szélessávú technológiára összpontosította beruházásait. A szezonális hatásokból fakadóan az egy előfizetésre jutó, forintban számított átlagos havi árbevétel (blended ARPU) 2 százalékkal haladta meg az előző negyedéves szintet. Anders Jensen, a Pannon vezérigazgatója a jelentést úgy kommentálta, hogy bár a harmadik negyedévben a hangalapú eredmények tagadhatatlanul magukon viselik a jelenlegi gazdasági helyzet nyomait, a társaság biztosak abban, hogy a mobil internet terén a továbbiakban is fenntartható a jelenlegi növekedés. Jensen szerint a távközlési piac fejlesztésében a mobil internet és az értéknövelt szolgáltatások jelentik a jövő útját, ezért a Pannon ezekre a területekre összpontosítja erejét.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. pjszilard
2009.10.29. 11:56
Újra szárnyal a Pannon tulajdonosa Szerző: napi.hu Dátum: 2009.10.29 10:40 Csoport: IT VILÁG A norvég Telenor csoport - a Pannon tulajdonosa - közölte, hogy a harmadik negyedévi profitja 16 százalékkal nőtt. A cég éves előjelzését is növelte a költségcsökkentések után - adta hírül a Bloomberg. A nettó nyereség 3,49 milliárd koronára (612 millió dollárra), azaz részvényenként 2,32 koronára nőtt az egy évvel ezelőtti hárommilliárd korona, részvényenként 1,88 korona profitról. A bevétel 3,8 százalékot javult 24,3 milliárd koronára. A Bloomberg elemzői konszenzusa 3,1 milliárd korona profitot várt 24,1 milliárd koronás bevétel mellett. A Telenor 33-34 százalékra emelte az Ebitda hányadra vonatkozó éves előrejelzését a korábbi 32-33 százalékról. A mostani negyedévben a cég teljes Ebitda hányada 37,9 százalék volt az előző évi 36,9 százalékhoz képest. A Telenor papírjai a hírre 3,2 százalékkal nőttek 72,35 koronára a részvénypiacon. A cég közölte azt is, hogy mobil előfizetéseinek száma elérte a 172 milliót, míg tavaly év végén 163 millió volt ez a szám. ??????????????????????????????????????????????????????????????????
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. _DiEGO_
2009.10.29. 12:27

Ez kicsit durva - gondolom törölve is lesz ....Ha - nem adsz minimum 3 pontot a cikkre - ezt kapod :

404 - Az oldal nem található 

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Csaber
2009.10.29. 13:43

DiEGO: ha 5 pontot adsz akkor is ezt kapod ( 404-Az oldal nem található ) levágja a mondanivalóm egy részét a motor :S

ez vicces 3.jára próbálom leírni hogy : 404-az oldal nem  találhat 

megoldás : minden sor után Entert kell nyomni [img alt="Vigyor"]../tiny_mce/plugins/emotions/img/smiley-smile.gif[/img]      

 

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!