iPon Hírek

Nagyszabású hadjárat a filmkalózok ellen

Dátum | 2010. 04. 01.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

20.000-nél is több bírósági eljárást indított egyéni torrentezők (ezen belül is konkrétan filmeket letöltők) ellen a washingtoni székhelyű US Copyright Group, melyet a jelek szerint független filmrendezők érdekében alakítottak meg, és amelyet az Independent Film & Television Alliance is támogat.

Ez azonban csak a kezdet, ugyanis további 30.000 áldozatot is előkészítettek már, akik ellen rövidesen szintén megindítják az eljárást. Amennyiben az eredmények a reményeik szerint alakulnak, úgy az precedensértékénél fogva új irányt szabhat a téma kezelésének az USÁban.

A pereskedések beindítását a jelek szerint a német Guardaley IT technológiájának köszönhetik, melynek segítségével valós időben kísérhették figyelemmel a filmtorrenteket letöltőket, begyűjthették az IP-címeket a letöltések időpontjával együtt. Természetesen akik csak trailereket vagy hasonló elnevezésű, de nem jogvédett tartalmakat töltöttek, azokat még menet közben kirostálták.

Próbálták meginvitálni a buliba az MPAA-t (az amerikai filmesek szövetségét) és több nagy stúdiót is, ám ők a jelek szerint ez ügyben inkább az internet-szolgáltatók együttműködésére alapoznának. Már csak azért is különösen érdekes, hogy így döntöttek, mert idáig úgy tűnik, hogy a US Copyright Group e módszere jóval hatékonyabb lehet a korábbi hasonló próbálkozásoknál - nem csekély részben a vádlottak rendkívül nagy száma miatt.

Ami azonban az internet-szolgáltatókat illeti, közülük csak egy engedelmeskedett szó nélkül a US Copyright Groupnak, és szolgáltatta ki első szóra a kívánt előfizetői neveket és címeket - összesen 71-et. Ebből nyolccal már meg is egyeztek peren kívül, és a többieknek is felkínálták ugyanezt a lehetőséget. A többi szolgáltató azonban vagy bíróságon támadta meg az adatszolgáltatási felszólítást, vagy tájékoztatta az érintett ügyfeleit arról, hogy mi készül ellenük.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

16. TescoZsomi
2010.04.01. 14:10
Művészeket kizsákmányoló gazdagemberek milyen nehéz harcot vívnak a szegény kalózok ellen...

melyet a jelek szerint független filmrendezők érdekében alakítottak meg

Nem a profit védelméért?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Sytyx
2010.04.01. 14:12
Munkanélküliség ellen kűzdő jogászok pénzéhes rohama.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Simba
2010.04.01. 14:14
Hát elég szomorú Pláne ha a szolgáltató adja ki az ügyfelét. Szerintem ha kitudódik hogy ki volt az akkor onnét tömegesen el fognak vándorolni az előfizetők.
Ezzel max csak azt érik el hogy elfognak terjedni az ilyen IP oltalom meg hasonló szolgáltatások. De a kalózkodást úgy sem fogják tudni vissza szorítani.
És hogy döntik el hogy jogvédett e az a tartalom a címből hát nevetséges. Ha kimennek és lefoglalják az illető gépét és van róla bizonyíték hogy az tényleg lopott akkor lehet perelni.
Mert hasra ütés szerűen én is elő tudok húzni a kalapból egy marék IP címet ha kell
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. magyar.gab...
2010.04.01. 14:33
milyen szerencse, hogy ezt esetben nagyon nagyon messze vagyunk Amerikától,
Magyarországon pl. a film letöltés törvényes

(amúgy pedig Brazil szappanoperát durván megszégyenítő lenne akár a polgári, akár a büntető eljárás )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tomycz
2010.04.01. 14:59
" Igen én töltöttem egy Transformers.3.mkv nevű fájlt, de hallod ... átb@sztak, az csak egy reklámfilm volt a tehetséggondozásról. "
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. HD_1080p
2010.04.01. 15:04
Ha nem lennének warez,torrent oldalak akkor sem vennék meg az emberek, hanem DVD-kölcsönzőből kikölcsönöznék majd át írnák.

Ráadásul ingyenes maga a szoftver amivel jogtiszta DVD-ket lehet másolni.
Illetve 1 kattintással DVD9-ből DVD5-öt szerkeszthetünk.

Tehát aki letölti az úgy sem venné meg Eredetibe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. magyar.gab... HD_10...
2010.04.01. 15:20
ezt mind úgy hívja a törvény: magáncélú másolat
bármelyik legális
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Vendég-Ven...
2010.04.01. 15:28
Április 1. van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ByrDer
2010.04.01. 22:37
Végre itt a végső megoldás! Mindenkit csukjunk börtönbe kalózkodásért és dolgoztassuk őket a munkatábor börtönökbenm hogy törlesszék az általuk okozott "kárt" a szegény kiadóknak meg jogvédőknek..

A kapitalizmus és demokrácia kombinációjának lassan kezd beérni a "gyümölcse".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. agyturbini...
2010.04.02. 00:24
TESCO-Zsömle

"Művészeket kizsákmányoló gazdagemberek milyen nehéz harcot vívnak a szegény kalózok ellen...

melyet a jelek szerint független filmrendezők érdekében alakítottak meg"

Kesz errol az '56 forradalom kommunista jelentese jutott eszembe:

A huligan imperialista fiatalok egy csoportja molotov-koktelokkal dobalta az utcan bekesen lovoldozo Szovjet tankokat.

Aaaaaaaaaaa nincs parhuzam

Udv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. xBoriszx
2010.04.02. 07:25
Hello!

Azért néhány fejben van zavar. Hogy mi legális és mi nem az alábbiakból megtudhatod ha végigolvasod:

Igaz-e, hogy Magyarországon zenét és filmeket letölteni-másolni magáncélra legális, de szoftvereket nem?

Igen, a szerzői jogi törvény teszi meg ezt a különbséget közöttük. A pusztán magáncélú, jövedelemszerzést nem szolgáló másolás a szerzői jogi törvény alapján az úgynevezett szabad felhasználás körébe tartozik. A szabad felhasználás lehetőségének indoka az, hogy a törvény célként jelöli meg az információ terjesztését is, aminek ez igen fontos eszköze. A különbségtétel mögöttes indoka egyszer az, hogy a szoftverek jelentős része általában nem ezt a célt szolgálja (hiszen azok maguk is jövedelemtermelő eszközök), másrészt pedig az, hogy éppen ezért a piaci értékük is jóval magasabb lehet.

Ráadásul a szoftverek esetében csupán a másolás értéke a használattal realizálódik, maga a használat pedig önmagában engedélyköteles. A szoftver esetében élesen elválik egymástól a másolás és a használat kérdése, és mivel az engedély, a licenc nélküli használat önmagában is jogsértés, felesleges és értelmetlen a szabad felhasználás kérdése: hiszen lényegtelen, hogy a jogellenes szoftverhasználat az internetről letöltött adattömeg, írható cd-lemez, vagy akár lopott gyári lemez alapján történik. E szempontok alapján a szoftverekre részleteiben más szabályok vonatkoznak.


Igaz-e, hogy a fájlcserélő hálózatok használata önmagában még nem illegális, a letöltés sem az, de ha megosztunk valamit, az már igen?

Mint fent is láttuk, a szabad felhasználás keretében önmagában a másolás még lehet jogszerű, ha nem szoftverről beszélünk, de azt tudnunk kell, hogy a másolással a szerző vagy a kiadó érdekeit bizonyos szempontból ekkor is sértjük - ám ezt ők a jogszabály előírása miatt bizonyos szintig tűrni kötelesek. A továbbítás viszont már bőven túlmutat ezen a szinten, a megosztással pedig lényegében továbbítjuk a jogvédett tartalmat.

A fájlcserélő hálózatokat eleve illegális dolognak tartani nyilvánvalóan dőreség, hiszen ezzel az erővel magát az internetet, vagy a TCP/IP protokollt is betilthatnánk, valamint az összes férfit letartóztathatnánk nemi erőszak elkövetéséért, arra hivatkozva hogy megvan hozzá az eszköze. Nem jogvédett, vagy akár saját tartalmak szabadon terjeszthetők ilyen módon, ezt nem tiltja semmi. Ugyanakkor tény, hogy a fájlcserélőkön elérhető tartalmak legnagyobb részt valóban a szerző engedélye nélkül jelennek ott meg, és mivel a megosztó hálózatokon a másolás mellett egyszerre megosztás, így visszatöltés is történik, már kimozdulunk a szerzői jogi törvény "szabad felhasználás" kategóriájából.
Hogy lehet, hogy legális letölteni olyan zenéket-filmeket, amik kizárólag illegális úton kerülhettek fel a netre, és aki letölti, az pontosan tudatában van ennek? Csak én érzek ebben ellentmondást?

Nem csak te, hanem mindenki. A felhasználók is érzik, csak nem érdekli őket. Bizonyos szintig igazuk is van, és a jelen jogi környezet ezt a bizonyos szintet hajlandó is tolerálni, persze nem ingyen. Minden egyes szabályosan megvásárolt nyers cd- vagy dvd-lemez árában megfizetjük azt az átalánydíjat, amivel ezt kompenzáljuk, még akkor is, ha azokat soha semmilyen jogsértő célra nem fogjuk felhasználni.

A szerzői jogi jogosultak, a kiadók és az iparágban érintett szereplők persze nem feltétlenül így gondolkodnak, az ő olvasatukban minden egyes letöltés üldözendő, ördögtől való dolog, és arra próbálják kondicionálni az embereket - például az általuk kitalált és időnként elég abszurd módon az eredeti dvd-filmek elején átugorhatatlanul terjesztett, igen idegesítő és primitív "ne lopj!" filmecskékkel -, hogy verjenek ki a fejükből minden ilyesmit. Ez az ő üzenetük, ami persze az ő érdekeiket szolgálja, szívük joga, de nem feltétlenül, és nem teljes mértékben igaz.


Az általános szabály mellett rengeteg apró részletszabály van, ami árnyalja a képet. Maga a jogszabály zár ki bizonyos cselekményeket a szabad felhasználás lehetséges köréből. Például a szabad felhasználás kizárt a nyilvánosságra még nem hozott művek esetében. A fájlcserélő használata technikai okokból jó eséllyel jogsértésbe sodor, mint feljebb láthattuk. Ha pénzért veszem a piacon, nem én magam készítem a másolatot, az ismét nem minősül szabad felhasználásnak, ráadásul ebben az esetben egyértelműen teljesül a szerzői jogi törvény kitétele, mely szerint a szerző jogos érdekeire is tekintettel kell lenni, hiszen az ilyen "forgalmazás" semmit sem juttat az előállítóknak.

A jogosultaknak tetsző gondolat, hogy ha valaki fizet a nem eredeti termékért, vagy letöltés esetén a tartalomért, már megalapozza a saját felelősségét, hiszen úgy vélik, hogy tudnia kell, hogy jogsértést követ el - ez az elv azonban aligha állja meg a helyét.
Hát aközött, hogy egy szoftvert letöltöttem és ott pihen kiírva egy lemezen, feltelepítettem, illetve feltelepítettem, használom és pénzt keresek vele?

Van különbség: a nem használattal nem okozok kárt a szerzői jogosultnak. Ez tulajdonképpen egyszerű szerződési jogi kérdés: létrejött-e köztem és a jogosult között a szerződés, amit megsértek a nem fizetéssel? Mivel a szerződés akkor jön létre, amikor telepítem azt, onnantól kezdve tudom értelmezni a használat és a károkozás fogalmát, vagy ami még fontosabb, a mértékét. Ha már telepítettem, onnantól kezdve mérhető kárt okoztam, ami nyilván meg fogja határozni a kirótt büntetés mértékét is.


Mi a helyzet a kalóz ftp-k fenntartóival? Az üzemeltető, ha ő maga nem tölt fel semmit, csak pénzért tárhelyet biztosít a felhasználóknak, akik ott fel és letöltögetnek, tulajdonképpen nem sérti meg a törvényt?

A törvény tehát egyebek mellett nevesíti a szoftvereket, és kivonja azokat a szabad felhasználás köréből, ezért illegális a szoftverek letöltése vagy másolása (leszámítva azt a szintén e törvényben biztosított lehetőséget – 59.§ (2) bek. –, hogy jogos felhasználóként a szoftverről saját célra egy példányban biztonsági másolatot készíthetünk).


Elvileg az üzemeltető felel azért, ami az általa fenntartott tárhelyen történik. Ám amennyiben megjelöli maga helyett azt, aki azért felelős, mentesülhet ez alól. Amiért ennek még nincs igazán gyakorlata itthon, az egyrészt az, hogy úgy tűnik, jelenleg a jogosultak nem lépnek fel elég határozottan, másrészt pedig az, hogy az ilyen módon terjesztett tartalmak jelentős részének mintha nem lenne jogosultja, legalábbis hazánkban. Például olyan tartalmak, melyeket hivatalosan nálunk még nem adtak ki - vagy nem is fognak - ezért nincs is olyan jogosult, akinek az érdekeit konkrétan sértené.

Mi ma Magyarországon az illegálisan másolt szoftverek, illetve illegálisan feltöltött-megosztott tartalmak büntetése? Mennyire jelentkeznek az elméleti tételek a gyakorlatban is?

A magyar büntető jogszabályok nagyon tág körben határozzák meg a lehetséges büntetést. A legsúlyosabb kiszabható szabadságvesztés a kettő és nyolc év közötti sávban mozog, de ehhez nagyon komoly kárösszeget kell produkálni, tehát ez az a kategória, ahova a ténylegesen bűnöző hajlamokkal nem rendelkező felhasználó soha nem fog eljutni. A gyakorlat alapján eddig a felhasználók, tehát akik nem üzletszerű tevékenységként "estek bűnbe", pénzbüntetéssel kellett, hogy szembenézzenek.


Üdv B.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. pietro84
2010.04.02. 09:47
Most nemazért, de egy zárt torrent portált is le tud követni valós időben a US Copyright Group ezzel a német Guardaley IT technológiával?
Teszem azt pl. az nCore vagy hasonló portálon.

És mi a helyzet azokkal a torrent kliensekkel, ahol titkosított ip cím van beállítva? azt hogy "töri fel" vagy hogy tudja követni ez a US copyright Group?
(pl. utorrent kliensben van ilyen beállítási lehetőség, sokaknak nem ismeretlen ez)

így dióhéjban ezek a kérdések merültek fel bennem a cikket olvasva.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. SneakySnai...
2010.04.02. 10:22
Nem hinném, hogy privát trackerek adatait le tudnák követni. Egyrészt ugye nem nyílt, másrészt meg még ha a szolgáltató ki is adná, azok titkosítva vannak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. agyturbini...
2010.04.03. 06:58
pietro84, SneakySnail

Ezek a Cegek azt figyelik merre a mozgolodas a csomagok teren vagyis nem azt nezik hogy mi a csomag tartalma hanem hova van cimezve mert ugye azt nem titkosithatod ha tetszik ha nem mert keresztulmegy millio egy szerveren az adott csomag. Utanna annyi backdoor van az oprendszeredbe hogy barmikor megnezhetik mi a nyavaja az a sok csomag halamz es ugye kiderul hogy File-a all ossze Onnantol egyszeru dolguk van Ha pedig maga a csomag sincs titkositva hat akkor meg ennyi bajuk sincsen
Persze az Ipoltalom megoldasanal az IPON IP cime latszik csak es a belso mozgolodas hogy pontosan kinek megy az nem mert maszkolva vannak az IP cimek igy nincs eselyuk kideriteni ki a cimzett valojaban.

Reszletesebbet nem tudok sajna de gondolom aki keres az talal

Udv
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Fzoltan
2010.04.05. 15:22
Ha magyar filmekről, szoftverekről, zenékről lenne szó, akkor még lenne is lelkiismeret-furdalásom, de így, hogy amerikai pénztárcát gazdagítanék, eszemben sincs megvennem eredetiben semmit. A magyar filmeket meg megnézem moziban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. szaga
2010.04.21. 08:53
Hat anyi vadlott potom osszeget osszedobnak es felfogadnak olyan sztarugyvedet aki meg meg is nyeri nekik a pert! :-DDD (HA VAN ESZUK) :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!