iPon Hírek

Nanokábelekkel folytatódik a miniatürizálás

Dátum | 2009. 12. 16.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

A kép illusztráció.Mindössze néhány tíz/néhány száz nanométer átmérőjű, ám akár több milliméteres hosszúságú szilícium-germánium nanokábeleket is sikerült előállítaniuk amerikai kutatóknak, amelyek újabb fontos eszközei lehetnek az elektronika további miniatürizálásának.

Előnyük az ily módon - különböző összetételű szilícium- és germánium-rétegekből - összeállított kábeleknek, hogy az elágazásoknál elérhetik az atomi (egy atomnyi) szélességet is (vagy nagyon megközelíthetik azt), ami nagyban fokozza a töltéstovábbítás hatékonyságát. Mindeddig ez (az atomnyi vékonyság, vagy "él" elérése) bizonyult a legnagyobb kihívásnak a nanokábel-kutatásban.

Mi több, Suneel Kodambaka anyagtudós és mérnökprofesszor meglátása szerint a szilícium-germánium nanoszerkezetek termoelektronikai alkalmazási lehetőséget is kínálnak, így a hagyományos értelemben vett elektronika mellett jó hasznát vehetik majd például az autóiparban is.

Ezután a következő nagy kihívás az lesz, hogy minél hosszabbra nyújtsák a kábeleket - és hogy kiderüljön, elektronikai tulajdonságaik valóban jobbnak bizonyulnak-e hagyományos társaikénál.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. YuGabe
2009.12.16. 22:15
Zsír
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. David08
2009.12.17. 22:50
a-a... ez nanokábel!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sheffield
2009.12.17. 23:43
nanokábelből fogselymet
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!