iPon Hírek

Nanokristályos éjjellátó szemüvegek jöhetnek

Dátum | 2016. 12. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A jelenleg használt éjjellátó készülékek nagyok és nehezek, egy ausztrál kutatócsoportnak köszönhetően azonban ez rövidesen megváltozhat. Dragomir Neshev és kollégái ugyanis olyan nanokristályokat hoztak létre, amelyek révén közvetlenül megjeleníthetők az elektromágneses spektrum infravörösbe eső hullámhosszai. Míg az éjjellátáshoz napjainkban saját energiaforrás és egy különálló, összetett készülék kell, amely érzékeli a környezetnél melegebb testek hőjét, és ezt bonyolult lépések során teszi láthatóvá, a nanokristályok passzívan is képesek lehetnek ugyanerre, és akár a hagyományos szemüvegek lencséinek anyagába is belefoglalhatók lehetnek. Az alumínium-gallium-arzenidből készült kristályokat, amelyek 500-szor kisebbek az emberi haj vastagságánál, ultravékony, könnyű filmeken helyezték el a szakértők. Minden egyes kristály egy-egy apró antennaként működik, amely az infravörös sugárzás frekvenciáját és polarizációját megváltoztatva látható fénnyé alakítja át azt. A csapat lézerrel keltett infravörös sugarakon demonstrálta a fejlesztés működőképességét. A meleg testek által árasztott sugarak átalakítása persze egy kicsit nehezebb ügy lesz, hiszen sokkal alacsonyabb intenzitású sugárzásról van szó. Az első, öt éven belül elkészíteni tervezett prototípusba ezért egy apró lézert is beépítenek majd, amelynek fénye a beeső sugarakkal kombinálódva lehetővé teszi ezek látható fényben való megjelenítését. (A továbbiakban aztán a lézeres megoldást igyekeznek valahogyan kiküszöbölni.) Az infravörös tartomány különböző hullámhosszainak detektálására a szakértők különböző méretű nanokristályok keverékét tervezik használni. Ebből adódóan az újfajta éjjellátó valószínűleg „színesben” mutatja majd a világot, hőmérsékletük függvényében adva színt a tárgyaknak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. bodocz70
2016.12.16. 15:06
Azért itt most keveredik az éjjellátó és a hőkamera fogalma. A kettő nem egy. Az egyik a nagyon gyenge fényt erősíti, a másik a kibocsátott hőt érzékeli.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Avisto bodoc...
2016.12.16. 20:42
Amennyire én tudom a normális éjjellátó kamerákhoz tartozik fényforrás is ami nem látható tartományban sugároz (IR). Ezt látja a kamera hasonlóan ahogy pl a telefon kamerája is látja pl a távirányítók számunkra láthatatlan fényét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ChoSimba Avist...
2016.12.16. 21:10
Többféle dolog van, amivel lehet éjjel látni.
Van sima infraérzékelős, amihez kell infrasugárzó. Ez a legolcsóbb, akár otthon is elkészíthető. Kell hozzá egy raklapnyi infra LED meg egy fényképező.
Van a PMT-s, ez a fotonerősítős, tehát kvázi a látható fényt erősíti. Ebből van 2-3 generáció, az első ma már kommersz, de annyira még nem olcsó, a második ha jól tudom nálunk még mindig tiltott és drágább is.
És van a hőérzékelős, ami az infráshoz hasonló, csak nem kell sugárzó, hanem a testek saját hősugárzását érzékeli, de éppen ezért drága. Legalábbis, ami érdemileg használható.
És vannak azok, amikkel nem sötétben lehet látni, hanem pl. falon keresztül, ilyen szupermen, a röntgen szemeivel és a warez szájtokról tölthető wallhack is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ChoSimba
2016.12.16. 21:23
A fenti termékkel kapcsolatban egyébként kicsit szkeptikus vagyok. Ha a foton frekvenciáját növeljük, hogy a látható tartományba essen, akkor az energiáját is növelni kellene. Na de miből, ha nincs bedugva a konnektorba a cucc, csak egy sima kristály ? Erre magyarázat lehet, hogy a kristály esetleg elnyeli az 'infrafotonokat' és kevesebb, de nagyobb frekvenciájúakat bocsájt ki. Ekkor viszont elveszik az eredeti 'infrafotonok' haladási iránya és polarizációja, ergó ebből a szemünk mindent fog látni, csak képet nem. Olyan, mintha egy szemüvegben tejüveg lencse lenne, abból már a kutya nem állítja vissza az eredeti képet.
Lehet hogy brit tudósok ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. freyr
2016.12.17. 13:08
Már kezdtem azt hinni senki sem dolgozik a passzív éjjellátók ötletén vagy esetleg már bizonyították is, hogy lehetetlen. Persze lehet az eredményeik színét manipulálják csak a fényé helyett, majd ha lesz publikus demonstráció, meglátjuk. Vagy nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. crowly
2016.12.18. 07:38
Ha ez tényleg működik akkor ez lehet a napelemek következő nagy áttörése. Egy ilyennek bevonható lenne egy extra frekvenciasáv a napelemek által elnyelhető tartományba. Feltéve hogy a normál fényt átengedik maguk között ezek a kristályok, miközben a megadott frekvenciát átalakítják ugyanazzá mint ami átment köztük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.12.20. 14:22
A cikkben levő kép frekvenciakétszerezésre utal: w (általában a görög kis omega betűvel szokták a körfrekvenciát jelölni) foton megy be és 2w jön ki. Ez így teljesen működőképes, lásd a zöld pointereket, melyek általában 1064nm-es Nd:YAG lézer frekvenciakétszerezésével működnek.
A gond csak az, hogy a frekvenciakétszerezés egy nemlineáris folyamat, amelynek hatásfoka csak akkor jó, ha nagy a bejövő fluxus. Ez tehát éjjellátóként csak akkor működik, ha egy bika infravörös lámpával bevilágítjuk a terepet - ennyit a passzivitásról.
Az utolsó bekezdésben mondott módszer szintén nekem szintén nemlineáris folyamatnak hangzik, mégpedig optikai parametrikus erősítésnek, ami bizonyos nemlineáris kristályokban játszódik le. Ehhez is kell egy pumpáló forrás, amivel a jelet fölerősítik. Van egy mondat arról, hogy később ezt kiküszöbölik, de hogy hogyan, arról bölcsen hallgatnak, pedig ez lenne az igazán érdekes...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!