iPon Hírek

Nanoport, avagy hogyan legozzunk tabletet mobilokból

Dátum | 2014. 12. 09.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Nano Magnetics nevű cég nem most először hallat már az újdonságáról, de most először vannak jelei annak, hogy az valóban működhet. A Nanoportot a vállalat az év elején megrendezett CES-en mutatta be, ám akkor a tervek nagyrészt még csak papíron léteztek. Eltelt csaknem egy év, és mostanra úgy tűnik, hogy a technológia valóban létrejött, és már értékelhetően működik is.
A korábbi látványtervek.
Miről is beszélhetünk pontosan? Nos, a Nanoportként bemutatott dolog egy mobilos kapcsolódási port, ami nem csak adatkapcsolatot épít ki a hozzá csatlakoztatott eszközzel, hanem erős fizikai kontaktust is. A Nanoport révén az adott okostelefon hozzákapcsolható egy személygépjármű fedélzeti számítógépéhez, vagy bármilyen adattárolóhoz, az igazi trükkje viszont az, hogy akár egy másik telefonhoz is. A fizikai kapcsolódás itt nem kábelekkel történik, hanem mágnesekkel, méghozzá jó erősekkel, amelyek az eddig látottak alapján az eszközök oldalába vannak rejtve. A Nano Magnetics az igénybevételtől függően használhat majd neodímium vagy elektromágnest is. Az elektromágnes például jól jöhet egy autóban, ahol folyamatos erős rázkódások esetén is szoros, megbízható összeköttetés szükségeltetik.
Korábban is lehetett már látni, hogy miként képzelik el az összekapcsolt okostelefonok együttes működését, de egy friss videóban végre működés közben is szemügyre vehető a kezdetleges rendszer. Az egymás mellé pakolt mobilok erősen összetapadnak a mágneseknek köszönhetően, a felületükre pedig az első telefon megjelenítőjének tartalma kerül, így együttesen lényegében egy táblagépnek megfelelő méretű készüléket alkotnak. A demonstráció során használt masinák 5 hüvelykes kijelzővel voltak ellátva, és nagyon vékony a keretük, hogy a végeredmény minél összefüggőbb legyen. Azt nem lehet tudni, hogy milyen erős a bennük foglalt hardver, az azonban biztosan mindenkinek szemet fog szúrni, hogy az összekapcsolt gépeknél bizony még van gond a teljesítménnyel. Az egyszerű animációk is egészen alacsony sebességgel futnak, a filmlejátszással viszont nincs gond. A Nanoport tényleg nagyon sokoldalú lehet. A már felsorolt felhasználási módok mellett moduláris kiegészítők is létrejöhetnek mellé. Megannyi példát is hozott erre a Nano Magnetics: külső akkumulátor, kamera, nagyobb kijelző, erőteljesebb hangszóró vagy akár játékokhoz szánt kontroller is kihasználhatja az új kapcsolódási módot. A vállalat elmondása alapján a működéséhez ráadásul nem szükséges semmilyen plusz szoftveres segítség. Az adatátvitel gyors és elvileg kellően biztonságos is.
A Nano Magnetics terméke jelen állás szerint 2015-ben is feltűnik majd a Consumer Electronics Show-n, de ezúttal már nem csak látványtervek lesznek a cég standján, hanem ténylegesen megfogdosható, működő nanoportos eszközök. Vélhetően a YouTube-on közzétett felvételen látható konfiguráció kerülhet a látogatók kezei közé. Arról viszont nem beszéltek még, hogy mikorra kerülhet olyan állapotba a Nanoport, hogy kereskedelmi forgalomban is felbukkanjon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. patrik2991
2014.12.09. 15:00
Ez nagyon tetszik. Bár gyakorlati hasznát a telefonok összekapcsolásának tabletté nem nagyon látom (ki jár 3 telefonnal?). Ettől fügetlenül király!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Bugatty
2014.12.09. 15:45
Mennyivel egyszerűbb lenne egy ilyet betenni a kabát zsebbe mint egy táskában vinni a tabletet praktikus, csak a keret lenne jóval kisebb hogy alig legyen észrevehető, hogy 3 készülékből áll.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ThePoweR
2014.12.09. 16:29
Hülyeség. Hajlítható amoleddel már simán meg lehetne csinálni egy összehajtogatható tabletet. Miért nem csinálták még meg? Mert a piackutatások szerint valószínűleg nincs rá igény. Meg gondolom elég drága is lenne a gyártás egyelőre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2014.12.09. 18:01
Ezt nem hinnem,hogy egy Homo Sapiens talalta ki.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Chavalier
2014.12.09. 18:15
Kíváncsi vagyok hogy a számításokat melyik végzi. Mert az nem fog menni hogy összekötöd és jajj pöccre már együtt is számol a processzor és/vagy a GPU, valószínűleg az első végzi ezt a munkát és ezért akadnak az animciók, mert lassú az átvitel és kétszer/háromszor akkora a felbontás. Persze lehet hogy mindegyik saját magának végzi csak szinkronban, ez lenne a logikus, de kitudja... Mindenesetre érekes, voltak már hasonló ötletek csak adatátvitel céljából.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. lajthabala...
2014.12.09. 18:21
Klassz technológia, csapnivaló alkalmazás-demó. Ettől tényleg nem fog senkinek megjönni a vásárlási kedve.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.10. 09:57
Poccre a kepet sem fogja elosztani a kijelzok kozott. Nyilvan valakinek le kell programoznia. Akkor meg mar miert ne oldanak meg azt is, hogy a szamitast is elosztjak a telefonok kozott?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rasguardo
2014.12.10. 10:39
Nem tudom, hogy ezek a mágnesek kapcsolhatóak, vagy sem...de nem fog minden fémet összeszopni a környékről?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Chavalier renc
2014.12.10. 13:23
Természetesen úgy értettem hogy jelenleg nincs olyan nagy átviteli sebességű csatlakozó ami ekkora sebességre képes lenne (: A jelenlegi leggyorsabb a Thunderbolt, az egy alsó-közép kategóriás videokártya sebességével is megbíkózik.
2 proci mehet egymás mellett úgymond kisegítve egymást, lásd: többprocesszsoros szerver alaplapok. De azok egy lapon vannak és nem pedig egy mágnessel összekötve...
Ezért is valószínűbb a másik megoldás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!