iPon Hírek

Nanoszilikonos LED-ek: hatékonyság és takarékosság

Dátum | 2008. 07. 16.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Olyan új LED-et fejlesztett ki egy japán egyetem és a Matsushita Electric Works, amely az eddigieknél jóval kisebb és hatékonyabb, valamint alapanyagai tekintetében is valamivel környezetbarátabb, mivel legalábbis higanyt nem igényel.

5nm-es vagy kisebb nanoszilikon eszközöket ugyanis annál inkább, mivel ezek segítségével teremti meg a kellő elektronáradatot, amelyek a szintén felhasznált xenongáz 'ingerlésével' termelnek előbb az emberi szem számára még láthatatlan ultraibolya-fényt, ami aztán egy foszforrétegen való 'átszűrés' után válik számunkra is látható, használható fénnyé. Némi további fejlesztést követően az új LED-ek minden további nélkül alkalmazhatóak lesznek laptopokban, számítógép- és HDTV-képernyőkben és más eszközökben egyaránt, jótékony hatást gyakorolva minden hordozható eszköz akkumulátorának üzemidejére.


Ami pedig a számokban kifejtett hatékonyságát illeti, alkotói szerint az egység Wattonként mintegy 150 lument képes produkálni, miközben a leghatékonyabb hagyományos fehér LED esetében ugyanez az érték mindössze 80-100 között mozog. És mivel a fénytermelése nem a rajta átfolyó áram erősségétől függ, hanem csupán a kialakításától, ezért a hatékonysága is könnyen fejleszthető, tették hozzá a megalkotói.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. bszoke88
2008.07.18. 00:49
mindkettőt használják az elektronikában
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. TJZ83
2008.07.20. 00:58
Nanotechnológia Rulez!!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!