iPon Hírek

Nanoszivacs olajfoltok ellen

Dátum | 2012. 04. 17.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A Rice University és a Penn State University kutatói felfedezték, hogy ha a szén nanocsövek gyártása során bór atomokat adnak a folyamathoz, akkor végeredményül olyan szilárd, szivacsos, újra és újra felhasználható anyagfajtát kapnak, amely kiválóan képes felszívni a vízbe került olajat. A kutatók eredményeikről a Nature Scientific Reports oldalain számolnak be részletesen.

A bór beépülésének köszönhetően a nanocsövek nem egyenesen nőnek, hanem kanyarok alakulnak ki bennük a felépülés során, a csőhálózat egymáshoz közel futó darabjai között pedig kovalens kötések képződnek, így a szivacs különösen erős lesz szerkezetileg. Az anyag rendkívül hidrofób, így a vizet nem szívja be, és remekül úszik a tetején, de ezzel egy időben az olajat nagyon is kedveli. A nanoszivacsok 99 százalékban levegőt tartalmaznak, vezetik az áramot és mágnessel manipulálhatók.


A víz tetején úszó olajfoltot könnyen és gyorsan magukba szívják, és sokáig képesek ezt raktározni. Ha erre nincs szükség, akkor egyszerűen nyomás alá kell helyezni az anyagot, vagy fel lehet gyújtani a bennük lévő olajat, ami a szivacs károsítása nélkül ég el. Az anyag ezt követően újra felhasználható, laborkörülmények között még 10 ezer „kifacsarás” után is megtartotta rugalmasságát. Levegős szerkezetének köszönhetően saját tömegének több mint százszorosát is képes magába szívni a szennyező olajból.

A szén nanocsövek gyártásakor a keletkező csövek rendszerint egyenesen haladnak és nem alakítanak ki semmiféle kapcsolatot szomszédaikkal. A bór beépülése nyomán viszont a kanyargós szerkezeten kívül az is változást jelent, hogy atomi szinten kötődnek egymáshoz a csövek, így olyan komplex és roppant tartós hálózatot alkotnak, amilyenre eddig nem volt példa hasonló anyagszerkezetek létrehozásánál.


Az egész folyamat egyetlen lépésben játszódik le, és az anyag már mint kész nanoszivacs kerül ki a gyártási folyamatból. Korábbi kísérletek során a legyártott nanocsöveket utólag rakták össze makroszkopikus szilárd szerkezetté, ezek azonban sosem bizonyultak olyan tartósnak, mint az új módszerrel készült anyag.

Az olajfoltok feltakarításán kívül a nanoszivacs számos területen jól használható lehet könnyű súlya és tartóssága révén, de szerkezeti sajátosságainak hála például rendkívül hatékony szűrők is készíthetők belőle.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. NKing
2012.04.17. 14:41
Olajfoltok?
http://www.youtube.com/watch?v=oEoDGzBcxoI

Szerintem ez ütősebb megoldás. És gondolom olcsóbb is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!