iPon Hírek

Nanoterminátorokat vetnének be a rák ellen

Dátum | 2015. 12. 04.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Folyékony fém „nanoterminátorok” révén juttatná el a hatóanyagokat a daganatos sejtekhez egy észak-karolinai kutatócsoport. A fém biológiailag lebomló, és az eddigi kísérletek alapján még növeli is a kemoterápiás szerek hatásosságát. Ahogy Zhen Gu, a kutatás eredményeiről beszámoló tanulmány egyik szerzője elmondta, céljuk egy olyan hatóanyaghordozó-rendszer kifejlesztése volt, amely segít tumorok fellelésében, nagy mennyiségben előállítható, kevéssé mérgező, és hatásosabbá teszi a bejuttatott gyógyszert. A nanoterminátorok pedig a jelek szerint megfelelnek mindezen kívánalmaknak. Előállításuk úgy történik, hogy a szakértők egy folyékonyfém gallium-indium ötvözetet egy olyan oldatba helyeznek, amely kétféle ligandumot (receptorhoz kapcsolódó molekulát) tartalmaz. Az oldatot aztán ultrahanghullámokkal kezelik, amelyek 100 nanométeres cseppekre darabolják a folyékony fémet. A cseppekhez közben a ligandumok is hozzákapcsolódnak, és egy oxidált külső réteg formálódik külső felületükön, amely a ligandumokkal együttesen megakadályozza a nanocseppek újbóli egyesülését.
Ezt követően egy kemoterápiás hatóanyagot, doxorubicin kevernek az oldatba, amelyet a nanocseppek egyik liganduma megköt. A cseppeket ezt követően ki lehet válogatni az oldatból, majd bejuttatni a véráramba. A cseppek másik liganduma a daganatos sejtekre specializálódott: amikor ilyen sejttel találkozik, annak receptorait arra készteti, hogy kössék meg, és nyeljék el a nanocseppet. Mivel a sejt belseje savasabb, mint a külső környezet, a cseppek külső rétege rövidesen felbomlik, szabadjára engedve a ligandumokat, és velük a doxorubicint is. Az oxidált „bőr” nélkül az egy régióban kikötött cseppek nagyobb egységekbe fognak összeállni, amelyek bizonyos diagnosztikai eszközökkel könnyen észlelhetők, így a hatóanyaghordozó-rendszer egyben a tumorok pontos helyének meghatározásában is segítséget nyújthat az orvosok számára, mondja Michael Dickey, a kutatás egyik résztvevője. És ahogy a folyékony fém reakcióba lép a sejt belsejének anyagával, belőle gallium-ionok szabadulnak fel, amelyek növelik a kemoterápiás szer hatásosságát. A labortesztek tanúsága szerint a folyékony fém néhány nap alatt teljesen lebomlik, és részben elnyelődik a szervezetben, részben kiürül, mondják a kutatók. A szakértők egereken is kipróbálták a metódust, és a folyékony fémmel bejuttatott doxorubicin sokkal hatásosabbnak bizonyult a petefészek-daganatok növekedésének gátlásában, mint önmagában szokott. A rágcsálók állapotát a kezelés után 90 napig követték nyomon, és ez idő alatt az állatok nem mutatták nyomát annak, hogy a folyékony fém bármilyen módon mérgezné szervezetüket. Gu elmondása szerint az eddigi eredmények rendkívül biztatóak, és rövidesen nagyobb emlősökön is tesztelni fogják a módszert, hogy aztán ‒ ha minden jól megy ‒ mielőbb megkezdődhessenek a klinikai tesztek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Renhoek
2015.12.04. 15:46
Zseniális. Az élet keletkezése jut erről eszembe. Valószínűleg először ilyen gömböcskék, membránok alakulhatak ki, amik elnyeltek a vízben véletlenszerűen már kifejlődött RNS darabkákat, enzimeket... végül kialakulhatott az első sejtszerűség ahol a reakciók így szeparálódhattak, illetve a membrán osztódás során tovább folytatták a kis replikálódó molekulák az útjukat védve a környezettől.

On: amúgy több érdekes nano koncepció is van már terápiás szerek szállítására. Egészen durva miket lehet megvalósítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. jsipos.reg
2015.12.05. 12:51
Jobb tudományos és tecnikai cikkeket közöltök, mint a vezető hírportálok. Az ipon tulajdonosainak üzenem: komoly karácsonyi "ajándékot" érdemelnek a hírek szerzői, mert ritka jó érzékük van mind a hírek felleléséhez, mind azok prezentálásához.
Csak így tovább! :-)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6... jsipo...
2015.12.05. 15:41
Jools munkássága valóban üdítő a magyar újságírás mélyrepülése közepette.

De nem a vezető hírportálokhoz kell hasonlítani, mert ők nagyon alacsonyan tartják a mércét. Rossz helyesírással, rosszul fogalmazva közlik le a cikkeiket.

Ehhez képest azért itt van pár olyan arc, aki még a hagyományos újságírás elveinek is megfelel. Tagolt, nyelvtanilag helyes cikkeket közöl. Szerintem az iponnál nem a sebességre mennek, hanem minden cikket lektorálnak. Gyanúsak kevés az ilyen hiba a cikkekben.

De ez sokkal fontosabb, mint 1 nappal előbb megírni valamit, de rossz minőségben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dobko
2015.12.05. 16:44
A hagyományos kezeléssel ellentétben ez jobbnak tűnik, mivel célirányosabb. A féken tartáshoz, állapot megőrzéshez jó ötletnek tűnik, de sajnos a problémát nem oldja meg. A kiváltó okokat kéne megérteni szerintem, minden tumorfajtának más lehet az oka. Talán ha a kiváltó okokat megszüntetnék a többi felszívódna magától.
Egy hipertóniás beteget is vérnyomáscsökkentővel tömi az átlag orvos, ahelyett, hogy megpróbálná kideríteni miért is van a gond, sajnos tapasztalat.

A kemoterápiát meg felválthatná valami humánusabb megoldás, bár az első kérdés, hogy valójában mi is a cél... sajnos családtagom, ismerősöm is nagyon rosszul reagált rá, konkrétan a nagyapámat kinyírták vele, pedig még elég jó állapotban volt előtte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. ChoSimba dobko
2015.12.06. 14:11
Ez a problémát is megoldja, eltünteti a rákos sejteket.
Persze lehet hogy idővel megint előjönnek, de ha már van egy jó kezelésed, akkor nagyjából mindegy.
Az okokat meg nem tudod megszüntetni, mert leginkább a környezetből jönnek. Azt meg nem lehet megszüntetni.
Napsugárzás, káros anyagok, spontán mutáció, stb.
A rákos sejtek kialakulását nem hinném hogy valaha is meg fogjuk tudni szüntetni, valószínűleg hozzá tartozik az élethez.
A kérdés az, hogy a szervezet miért nem reagál rájuk ? Ameddig erre nem jövünk rá, addig kelleni fognak az ilyen kezelések.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Pandion dobko
2015.12.07. 13:46
Sok esetben a kiváltó ok nem szüntethető meg. A te példádnál maradva magas vérnyomás kialakul a erek szűkületétől, ami pedig az egészségtelen tálálkozás miatt alakul ki, vagyis ilyen betegeknél a konkrét tünet kialakulá előtti 10-15 évben kellett volna odafigyelni a táplálkozásra. A tumorok esetében is hasonló a helyzet, pl. a környezeti szennyezőket nem lehet eltüntetni, illetve ha már kialakult a tumor, már késő. De ez nagyon bonyolult, egyénenkült különböző, az meg genetika, van aki hajlamosabb, van aki kevésbé, ezért van annyiféle dagantos betegség is, és ezért nincs egyféle hatásos gyógymód minden beteg számára. Van akinél segít a kemó, van akinél csak ront ezt előre megmondani lehetetlenség. Mindenesetre érdekes kutatás, legalább valami új ötlet. De mire ez klinikai kutstás fázisba kerül, még alsó hangon 5-8 év.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Renhoek Pandi...
2015.12.08. 16:18
Sajnos mint kiderült, a daganatok nagyrészének kialakulása nem is köthető környezeti tényezőkhöz. Genetikailag visszavezethető, hogy egyszerűen rossz lapot kapott az illető. Minden nap, minden percében kockajátékot játszunk... a kockát cinkelheti az élet, hogyha sokat cigizel, piálsz, stresszelsz, rossz kajákat eszel stb... de ettől függetlenül el kell dobni a kockát, nincs választásunk. Ha valaki nem hitt eddig a sorsban, akkor itt az ideje.

A genetikai felépítésünk évmilliók alatt alakult ilyenné, és a természetben láthatunk sok példát a DNS javító mechanizmusok sokkal fejlettebb evolúciós szintjére. Ha a kiváltó okot szeretnéd megszüntetni, akkor bizony hardcore genetikai manipulációra lesz szükség a genomunkon, mivel maga a genomunk a kiváltó ok. Ez felveti egy új faj születését, méghozzá nagyon hamar eljöhet ez az időszak. Akár 10 éven belül is.

Utóbbi 1 évben 4-5 olyan felfedezés is született (Naked Mole Rat, Elefántok, egy medúza, medveállatka DNS-e, és a cápák) amikből össze lehetne rakni egy sokkal fejlettebb emberi genomot megfelelő redundanciával és DNS javító mechanizmusokkal. Ember 2.0.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!