iPon Hírek

Napelem- és OLED-festék két éven belül?

Dátum | 2008. 05. 16.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Talán még a "meglepő" sem elég erőteljes kifejezés a Mitsubishi Chemical és a Sumitomo Chemical közös, új projektjére. Ennek keretében ugyanis egy olyan anyagot fejlesztenének ki, amit pl. hengerrel vagy festékszóróval ugyanúgy fel lehet vinni bármilyen felületre, mint a hagyományos festéket, viszont az így létrehozott felület egyben napelemként vagy OLED-képernyőként is működne, amint megszárad.

A tervezett új anyagot egyelőre csak "molekuláris leves" néven emlegetik, és jelenleg két különböző változatán is dolgoznak, amelyeknek közös jellemzője, hogy 100nm vastagsággal már tökéletesen működőképesek lehetnek - tehát nem kell több réteget is felkenni a célzott felületre.

Mi több, az egyesített napelem + OLED szerkezet külön előnye lehet az is, hogy jó eséllyel hagyományos energiaforrásra sem lenne szüksége ezeknek a különös képernyőknek, hiszen a nap folyamán előállítják azt maguknak és így bármeddig működhetnek. Mi több, ha egy mobiltelefon hátulját látnák el ilyen réteggel, az folyamatosan tölthetné is magát.

A lehetőségek tehát korlátlanok, és bármennyire is azt gondolná az ember a fentiek után, hogy ez őrület, vagy képtelenség, a két cég kutatói állítják, hogy mindössze két éven belül meglesz az új anyag első működőképes prototípusa is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. benkó
2008.05.16. 17:41
nem fog megvalósulni túl nagy pénz van az energiahordozókban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. abazsaster
2008.05.20. 19:15
Köszönjük szépen... az atomenergia kevésbé szennyezi a környezetet, mint a Napenergia... ???
Mi a jeled az oviban?

Gondolom nem a napenergia, hanem a napenergiát felhasználó elhasználódott áramfejlesztő berendezések szennyezik a környezetet, amiket idővel biztos ki kell cserélni, vagy valami hasonló lehet az oka...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. xabyka
2008.05.22. 09:35
de amugy jó ötlet csake gy szer kell falatfesteni és mindg beállítotod h milyen színű legyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!