iPon Hírek

Napelem-festék - újabb áttörés

Dátum | 2008. 11. 10.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Rendkívül kicsi, 1/4 rízsszemnyi méretű napelem-cellákat fejlesztettek ki a Dél-Floridai Egyetem kutatói, amelyek ténylegesen a "sok kicsi sokra megy"-elv alapján működnek: 20 ilyen szemcse együtt ugyanis már 7,8 voltot fejleszt (sajnos több adat még nem áll rendelkezésünkre).

Méretüknél fogva legfőbb előnyük azonban az, hogy miután a szemcsék egy oldatban vannak, így épületek, autók vagy akár ruhaneműk is bevonhatóak velük - a hatékonyságukat illetően pedig meg vannak győződve róla a kutatók, hogy azt hónapokon belül még meg is fogják duplázni.

A szemcsék további előnye, hogy környezetbarát anyagokból - leginkább szénből és hidrogénből - készülnek, így még csak károsanyag-aggályokat sem vetnek fel. A kutatók reményei szerint a fejlesztésük újabb jelentős lendületet adhat a napenergia felhasználásának, még több lehetőséget nyitva előtte.

Erre pedig valóban adott is minden esély, főként az említett "felületkezelési" lehetőségnek köszönhetően: a szemcséket ugyanis egy megfelelő oldatban elkerve akár festékszóróval is fel lehet hordani bármilyen felületre, így valóban új dimenziókat nyithat a napenergia-termelés előtt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bszoke88
2008.11.19. 21:39
tök8, ha akarnák, lehetne 1000000 jobb energiatermelő folyamatot találni, kifejleszteni....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!