iPon Hírek

Napelemes drónok sugározhatnak 5G-s internetet

Dátum | 2016. 02. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Google egy új projekten dolgozik, amelynek legfőbb célja, hogy olyan területeken is elérhetővé váljon az internetkapcsolat, ahol az az infrastrukturális vagy földrajzi helyzet miatt amúgy nem lehetséges. Hasonló kezdeményezésről persze már korábban is hallhattunk, gondoljunk csak a Projekt Loonra, amelynek alapját hőlégballonok adják, célja pedig szintén nagysebességű internetkapcsolat biztosítása volt minden olyan helyen, ahol egyéb módszerekkel nem lehetséges.
A Project Loon mögött álló csapat dolgozik a friss, Project Skybender névre hallgató kezdeményezésen is, ám ezúttal nem hőlégballonok, hanem napelemes drónok sugározzák az „internetet”, méghozzá 5G alapon, 28 GHz-es frekvenciatartományon belül. Az 5G-s frekvenciasáv alkalmazását az indokolja, hogy a hagyományos mobil frekvenciatartományok már túlságosan zsúfoltak, a kiválasztott frekvenciatartomány azonban szabad. A magas frekvenciájú, milliméteres osztályú rádióhullámok másodpercenként több gigabitnyi adat továbbítására képesek, így a 4G/LTE alapú rendszerekhez képest akár negyvenszer nagyobb adatátviteli sávszélességet is nyújthatnak. A hatalmas pozitívum mellé egy kis negatívum is társul, ugyanis az 5G a 4G-hez képest csak nagyjából egytizednyi hatótávolság elérésére képes – pont ez indokolhatja a drónok és az irányított sugárzás bevetését.
A Projekt Skybender alapját a 2014 folyamán felvásárolt Titan Aerospace egyik drónja, a Solara 50-es modell adja, amelynek szárnyfesztávolsága 50 méter. A speciális rendszert Új-Mexikóban, a SpacePort America területén teszteli a Google, ahol kibérelték a Virgin Galactic egyik hangárját, amely a Gateway to Space terminál területén található. Itt tesztelik az adattovábbításhoz szükséges infrastruktúrát, például a jelismétlő tornyokat, illetve az egyéb kiszolgáló eszközöket. A tesztelés idén júliusig folytatódhat, legalábbis eddig adott engedélyt az FCC. A Google nem kívánta kommentálni az értesüléseket.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. rfj1989
2016.02.02. 08:54
Jó lesz mikor a meghibásodott vagy légkörben megsérült drónok hullanak majd a fejünkre...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. mrksz22
2016.02.02. 09:15
Ajaj, megfigyelő-drón összeesküvés elmélet incoming
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. korgabor96 mrksz...
2016.02.02. 09:20
Az összesbe beépített magasfrekvenciájú HAARP van elhelyezve és chemtrail permetező !!!44!!44! Ezzel akarják korlátozni az emberek szabadságát! Tudjuk kik vannak a háttérben! ÉBREDJETEK!!!

/kappa


Amúgy valahol azt olvastam, hogy egy lezuhant próbaüzem közben... Nem tudom, lesz-e ebből bármi is.
szerk.: Itt is van: [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. hunstree korga...
2016.02.02. 09:27
Mert még csak technical alpha...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Smooth44
2016.02.02. 11:27
Jajdejó! Lassan elfogy a talaj a talpunk alól, az ivóvíz és a levegő is fogytán, de legalább net lesz ^^)
Fontos, hogy tudjuk lájkolni az éhségtől összeverekedő tömegről készült jutyúk videókat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!