iPon Hírek

Napenergia MacGyver-módra

Dátum | 2008. 08. 26.
Szerző | Gabriel
Csoport | EGYÉB

Feldobod, tintasugaras nyomtató, leesik, napelem-gyár, mi az? MacGyver - helyett Nicole Kuepper - a háztetőn... A nevezett 23 éves ausztrál leányzó ugyanis valóban egy tintasugaras nyomtató, egy pizzasütő kemence(!!) és körömfény(!!!) felhasználásával alkotott egy forradalmian új napelem-gyártási technológiát.

Az iJET névre keresztelt újdonság előnyei (természetesen) az olcsóság, a környezetkímélő jelleg, és az egyszerűség, amely tényezők együtt azt is lehetővé teszik - és ez is volt Nicole Kuepper fő célja -, hogy a technika a harmadik világ lakói, és általában a világ népességének a szegényebb hányada számára is elérhetővé tegye a napenergiát, ami eleddig a hagyományos, drága gyártási eljárások miatt még nem igazán számíthatott valós alternatívának.

A szabadalmaztatott eljárás várhatóan öt éven belül eljuthat a kereskedelmi forgalomba hozható szakaszba is, és beteljesítheti végre a feladatát, remélhetőleg hozzájárulva egyben a rettegett szén-dioxid-kibocsátások csökkentéséhez is; alkotásáért Nicole Kuepper két Australian Museum Eureka-Díjat is nyert (ez a legnagyobb ausztrál tudományos elismerés).


Sajnos azonban az eljárás technikai részleteiről - a már említett felhasznált alkotóelemeken túl - nem nagyon nyilatkoztak; a hírforrások csak arról számolnak be, hogy "Ms. Kuepper tintasugaras nyomtatás, alumínium-permet és egy alacsony hőmérsékletű pizzasütő-kemence felhasználásával sikeresen kialakította a napelemes áramtermeléshez szükséges fémérintkezőket". Nos, akárhogy is, a dolog mindenképpen érdekes - kíváncsian várjuk, mi lesz belőle.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pluto
2008.08.26. 14:58
vissza a hírhez

"Nos, akárhogy is, a dolog mindenképpen érdekes - kíváncsian várjuk, mi lesz belőle."

Sztem semmi nem lesz belőle mert egy áramszolgáltató majd megveszi a licenszet,azt pedig a fiókja aljára teszi.

Már 30 éve lehetnének elektromos autók...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!