iPon Hírek

Napokon belül bemutatkozik a Silvermont architektúra

Dátum | 2013. 05. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Már régóta tudható, hogy az Intel jelenlegi Atom processzorait, amelyek még az in-order rendszerű Saltwell architektúrára alapoznak, hamarosan leváltják a jóval komolyabb teljesítményt kínáló, out-of order rendszerű megoldások, amelyek már a Silvermont architektúrára támaszkodnak. Az új, Silvermont architektúra köré épülő Intel Atom sorozatú processzorok 22 nm-es gyártástechnológiával készülnek és maximum 4 processzormaggal rendelkeznek. A termékek a sokat kritizált PowerVR sorozatú grafikus mag helyett az Ivy Bridge processzorokból ismert IGP-t kapják, ami jótékonyan hat majd a grafikai teljesítményre. Az idei év folyamán többféle Silvermont alapú Intel Atom processzor is érkezik, amelyek a célba vett piaci területtől függően eltérő tulajdonságokkal rendelkeznek. Az újdonságok az asztali processzorok, a mobil processzorok, a beágyazott rendszerek, illetve a táblák piacán egyaránt feltűnnek majd. Az Avoton SoC egységek segítségével a gyártó a mikroszerverek piacán is kiaknázhatja az új architektúrában rejlő lehetőségeket, a Rangeley SoC egységekkel pedig a hálózati megoldások és a kommunikációban résztvevő konfigurációkat veszi célba. Az első Silvermont alapú megoldások az idei év későbbi időszakában érkezhetnek, de hogy pontosan mikor, az egyelőre nem tisztázott. A márciusban kiszivárgott Intel Launch Update dokumentumból már kiderült, hogy a táblákba szánt ValleyView-T SoC egységek, illetve a mikroszerverekhez készített Avoton SoC egységek az idei év harmadik negyedévében jelennek meg. Azóta újabb hír is érkezett a témában, amelyben már negyedik negyedévben esedékes rajtról olvashatunk, vagyis az Intel Atom alapú táblák a tervezettnél néhány hónappal később jelennek meg. A CNN forrásai szerint a Silvermont architektúrát május hatodikán mutatja be az Intel, így ekkor remélhetőleg arról is lehull majd a lepel, hogy a friss architektúrát alkalmazó különböző processzorok, illetve SoC egységek pontosan mikor rajtolhatnak el.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. tibaimp
2013.05.02. 19:56
Na végre: 22nm és az Intel féle igp, már régen kellett volna, nem azt a power izét erőltetni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Riddick77
2013.05.03. 09:27
Ez nagyon szép,de ideje lenne elfelejteni ezt az Atom dolgot az Intelnek. Vigyék le az Ivyk, Haswellek fogyasztását kicsire és ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. letepem
2013.05.03. 10:37
Az nem megoldás, mivel a platform jóval nagyobb alaplapot igényel: lehet jó lesz a fogyasztása, de az akku mérete a felére vagy harmadára csökken. Mellesleg nem lehet sem az ivykat sem a haswelleket ennyire "lefokozni", mivel nem erre lettek tervezve. Csak nézd azt, hogy egy jaguar mag is lehet gyorsabb 1GHz-en mint egy trinity vagy core ix.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!