iPon Hírek

Napszerű csillagok szöknek el a Tejútrendszerből

Dátum | 2014. 01. 15.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A galaxisunk központjában található szupermasszív fekete lyuk az esetek többségében hatékonyan gyakorolja uralmát a Tejútrendszer csillagai közt. Akadnak azonban olyan égitestek is, amelyek óriási sebességüknek köszönhetően képesek legyőzni a fekete lyuk gravitációs vonzóerejét, és elhagyni a galaxist. A Vanderbilt Egyetem kutatói nemrégiben ilyen égitestekre akadtak rá, és könnyen elképzelhető, hogy az általuk felfedezett „hipersebességű csillagok” a csillagok egy egészen újfajta csoportját alkotják. Úgynevezett nagysebességű csillagokkal már korábban is találkoztak a kutatók, jelen esetben azonban másról van szó. Az előbbi típus tagjai többnyire nagytömegű, kékes fényű kettőscsillagok, amelyek a fekete lyuk közelében keletkeztek, és ennek hatására idővel 65−100 km/s közötti sebességre tettek szert. Pályájuk erősen elliptikus, és ha a körülmények úgy alakulnak, a bináris pár egyik fele a fekete lyuk, illetve a társa által kifejtett erők hatására képes lehet elhagyni a galaxist. Mostanáig 18 ilyen csillagot azonosítottak, ami jelzi, hogy milyen ritka eset, hogy egy égitest képes megszökni egy szupermasszív fekete lyuk gravitációs vonzáskörzetéből. A Sloan Digital Sky Survey (SDSS, Sloan Digitális Égboltfelmérési Program) adatsorait elemző kutatók a teljes égbolt közel negyedrészének átvizsgálása során 20 olyan égitestet találtak, amely rendkívül gyorsan mozog, de nem fér bele a nagysebességű csillagok fentebb leírt kategóriájába. A most felfedezett csillagok azonban nagyjából a Nappal egyező méretűek, és nem a galaxis központi régiójából származnak.
A dolog rendkívül rejtélyes, mivel ahhoz, hogy egy csillag távozni tudjon a Tejútrendszerből, óriási energiákra van szükség. A galaxis centrumában található fekete lyuk tömegét a négymillió naptömegre becsülik a kutatók, és mindeddig úgy gondolták, hogy csak ennek közreműködése révén gyorsulhatnak szökési sebesség fölé a rendszert elhagyni képes csillagok. A Lauren Palladino és Kelly Holley-Bockelmann vezette kutatócsoport azonban 20 olyan óriási sebességű csillagot talált, amelyek jóval könnyebbek a tipikus jelölteknél, és nem is a centrumból származnak. A szakértők további megfigyelésekkel igyekeznek megerősíteni felfedezésüket, a csillagok sebességének pontos meghatározása ugyanis rendkívül hosszadalmas és összetett feladat, így sok benne a hibalehetőség is. Ahhoz, hogy meg lehessen állapítani egy ilyen égitest sebességét, évtizedeken keresztül kell figyelni a csillagot, és rendszeresen meghatározni annak pozícióját. Ha a pozícióadatok nem pontosak, a valóságostól nagyon eltérő sebességek jöhetnek ki végeredményül. Palladino és kollégái mindenesetre az eddigiek alapján úgy vélik, hogy ha akadnak is hibák az adatokban, azok nagy része pontos. A hipersebességű csillagok újdonsült csoportja minden jel szerint a galaxis korongjában keletkezett, vagyis nem tartoznak sem a centrum, sem a halo, vagy más részek egzotikusabb csillagai közé, hanem olyan „átlagos” égitestek, mint a Nap. Ennek fényében a legnagyobb kérdés az lehet, hogy vajon minek hatására gyorsultak fel ilyen mértékben ezek a csillagok. A válasz egyelőre ismeretlen, de a szakértők remélik, hogy idővel ez a rejtély is megfejthető lesz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

9. Sr4c
2014.01.15. 14:22
Érdekes
Ami jó, hogy különböző forrásokból naponta több új csillagászati hírt lehet olvasni köztük itt nálatok is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. gepesz2 Sr4c
2014.01.15. 19:23
Szervusztok
Beléptem hozzátok, mert minden tudományos fórumról (SG, Index, Csillagváros) kizártak, pusztán azért, mert azt állítom, hogy minden általam ismert, jelenleg a hipotetikus sötét anyagokkal magyarázott jelenség:
- a galaxisok peremcsillagainak keringési anomáliái,
- a galaxisok gyorsuló távolodása
- a hintamanővert végző szondák sebesség anomáliái, a műholdak süllyedése és távolodása
- a Hubble törvény...
sokkal inkább a klasszikus fizikában jól, azonban sajnos még nem eléggé jól ismert árapály- energetikával hozható kapcsolatba.
Több, e témakörben el nem fogadott publikációm van, rengeteg műhold adatfeldolgozást végeztem, a honlapomon részben ismertettem is.
Szeretnék erről beszélgetni itt, vagy valakivel levelezni.
Gyönyörű, érthető témakör, ami azonban ellehetetlenítheti a sötét anyagról való mély- fizikai álmodozásokat. Talán emiatt nem volt érdeklődés iránta? Hátha itt lesz?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. VikMorroHu...
2014.01.15. 20:37
gepesz2: Engem érdekel, viszont nem tartom magam csillagásznak, vagyis nem tudnék érdemben beszélgetni veled erről a témakörről. Az viszont érdekes, ha azért zárnak ki valahonnan, mert más véleményen vagy, mint a többség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. twollah VikMo...
2014.01.15. 21:09
Az se mindegy, hogy milyen stilusban van eloadva amit gepesz2 eload.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2014.01.15. 21:10
lehet engem is érdekelne, attól függően hogy hogy hívtak az sg-n... lehet hogy csak sikítófrász fog kerülgetni és inkább törlöm az itteni regem...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. twollah
2014.01.15. 21:27
Akkor ezek a csillagok kiszáguldanak a galaktikus vagy milyen űrbe?
És ott mi lesz velük?
Idővel befogja őket egy másik galaxis?
Érdekes kérdéseket vet fel ez a hír.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2014.01.16. 09:50
Elég valószínű... ha már vannak kóbor bolygók, akkor miért ne lehetnének kóbor csillagok? Csak két léptékkel nagyobbak mint egy naprendszerbeli üstökös/aszteroida.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. rtagore
2014.01.16. 14:00
@twollah: Ha a csillag elhagyja a Tejútrendszert, akkor annak a helyi galaxishalmaznak a foglya marad, amelyikhez csillagrendszerünk is tartozik. Most vagy befogja egy másik galaxis, vagy önálló életet fog élni, és ő is a halmaz közös tömegközéppontja körül fog száguldozni (bár ez utóbbi nem biztos).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. zoomon
2014.01.16. 15:01
Húú, kell innom még egy kávét, azt olvastam címnek, hogy " Népszerű csillagok szöknek a Tejútrendszerből"
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!