iPon Hírek

Natív FLAC támogatást kap a Windows 10 Preview

Dátum | 2014. 11. 27.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Legutóbb a Windows 10 Preview 9879-es verziójának megjelenéséről számolhattunk be, ami egyebek mellett MKV támogatást hozott a gyorsan fejlődő rendszerbe. Most úgy néz ki, hogy a Microsoft nem áll meg az MKV-nél és egyéb egzotikus fájlformátumok támogatását is beépíti az új Windowsba, most épp a FLAC lesz soron. A veszteségmentes audió formátum natív támogatásával egészen biztosan szerez pár jó pontot az audiofileknél a Microsoft operációs rendszer csoportjának munkatársa, Gabriel Aul, aki az újdonságról egy tweet keretén belül rántotta le a leplet.
A fenti képen a LED Zeppelin IV (Deluxe Edition) FLAC ripjének lejátszási listája látható, a lejátszást pedig maga a Windows Media Player 12 végzi. A tweetből sajnos nem derül ki, pontosan mikor válik elérhetővé a natív FLAC támogatás Windows 10 Preview alatt, de az már most biztosnak tűnik, hogy idén semmiképpen sem, ugyanis a korábbi bejelentések alapján a Windows 10 Preview következő nagyobb frissítése majd csak jövőre érkezik. Addig is, aki Windows 10 Preview alatt szeretne FLAC támogatásoz jutni, még mindig választhatja a foobar2000-et, vagy a többi alternatív FLAC lejátszót.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

18. Kajafun
2014.11.27. 08:12
Ó, váóóó...
Talán a random rendszer szétesésre kellene koncentrálni, nem arra ami úgy is felesleges!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. zolik1
2014.11.27. 08:34
Talán arra vannak más programozók, nem egy ember dolgozik a w10-en...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. DI3S3L
2014.11.27. 08:37
Az FLAC állományok kezelését eddig is a foobar 2000-re bíztam, de nem tartom rossz ötletnek, üdvözlöm az ötletet. Eddig is lehetett volna natív FLAC támogatás Windows op. rendszerekhez, ha másképp nem is legalább letölthető kiegészítésként. Btw egy jó hangkártyával + audio rendszerrel no meg ASIO4ALL közreműködésével csodaszép hangzást lehet előcsalogatni.

Kajafun: Én nem tartom feleslegesnek ezt a fícsört. Gondolj csak bele. Egy MP3-as zeneszám maximum 320kbps-os bitrátájú lehet ellenben egy FLAC ennek a duplája, triplája vagy akár 4-szerese is lehet. Ha van hozzá elég jó füled akkor egész biztosan meghallod a különbséget. Ergo miért is felesleges...?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Terror DI3S3...
2014.11.27. 08:41
Nem a Flac felesleges, hanem a Win médialejátszóját okosítani, mert amúgy sem használja senki. Szerintem Kajafun is erre gondolt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim
2014.11.27. 08:57
A WASAPI is igényelne még némi csiszolást, hogy pontosabb legyen a hangképzés.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kajafun Terro...
2014.11.27. 09:47
Igen, erre gondoltam!
Tök feleslegesnek tartom, mivel hiába tesznek be ilyen újításokat, amíg nem fognak mindent egyszerre betenni...
Hogy miért?
Mert az user találkozik minden féle tartalommal nap mint nap és amikor valamit már nem fog lejátszani a rendszer, mit tesz?
Beírja keresőbe hogy Code pack full, mert nincs kedve egy bizonyos kodeket keresgélnie.
Tehát leszedi a fullos codec csomagot, és mindent támogat, a microsoft meg megint hiába dolgozott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. seto3 Terro...
2014.11.27. 10:02
Akkor en senki vagyok

En hasznalom nap mint nap. Meg vagyok vele elegedve. Tudod ahogy a mondas is tartja kinek a pap kinek a papne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. szilagyiv
2014.11.27. 10:06
Csatlakozom, én is használom a Media Playert, valami hitvány FLAC pluginnel. Ha a 10-ben natív lesz, akkor egy fokkal jobb lesz megint. Ez olyan, mint a natív RAW kezelés - valakinek jó, valakinek felesleges. Én örülök. És "ingyen" van ez az új szolgáltatás, tehát jó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Meteorhead
2014.11.27. 10:14
A hírnek nem az a hírértéke, mint ahogy a korábbi MKV és H.265 (!) támogatásnál sem, hogy a Windows Media player viszi, mert ez így valóban sovány lenne. A hír értéke az, hogy ELŐSZÖR ez a program viszi, mert beépül a WinRT-be (Windows Runtime) is, és bármelyik app elérheti a formátum dekóderét XAML-ből egy beépített kontrollon keresztül.

Ezentúl minden appot, ami tudott zenét lejátszani, vagy videót, 2 sort kell a kódba beiktatni, és natívan ki tudja használni a mindenkori hardveres gyorsítást ezekhez a formátumokhoz. A natív JPEG sem azért király, mert könnyű JPEG-et beágyazni a GUI-ba, hanem nem a programozóknak kell szopni olyan dolgokkal, hogy milyen libet kell használni, ha a Haswell-be integrált fix-funkciós JPEG dekódert szeretnék hasznláni. Ezt a Microsoft elintézi helyettük, és minden jövőben ilyet, ha az OS-be épített dekódert használják, ami Windows Update-n keresztül követi az új hardverek ilyen képességeit.

Én egyébként a Win8-as XBox Music appot használom, és nagyon várom a frissítést hozzá, hogy vigyen FLAC-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. st4rlight
2014.11.27. 11:17
+1: WMP user!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. ingyombing...
2014.11.27. 11:54
Ideje volt már. +1wmp
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. zodiac83
2014.11.27. 12:03
+1 nagyon ideje volt már.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Charun
2014.11.27. 12:49
"Microsoft nem áll meg az MKV-nél és egyéb egzotikus fájlformátumok támogatását is beépíti az új Windowsba, most épp a FLAC lesz soron"
Az MKV és a FLAC egzotikus formátum? Azért ez jó volt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Kerty
2014.11.27. 15:02
Na, egyre jobb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Cannapeace
2014.11.27. 18:35
Tennének az explorerbe egy audió lejátszó progit hogy ne keljen play listáznom azt az 2000 zeneszámot hanem mappák között böngészhessek mint az mpxplay-en jut is eszembe remélem a végső kiadáson nem fog a cmd ablak behalni ettől a progitól, illetve az egér használatát is vissza kapom mert ez a kijelölösdi számomra hasztaléan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Taranisz
2014.11.27. 23:17
LOL & ROFL! X"D

Komolyan... MKV és FLAC támogatással el lehet még adni valamit? Ezeknek már a Vista idején ALAPNAK kellett volna lenniük... nem hogy a WIN10-ben.... marketing... kész röhej, hogy ilyen blőd hülyeségekkel akarják eladni/reklámozni az "új" OS-üket...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Laci19
2014.11.28. 03:40
A Win8 bukta lett, most mindent megpróbálnak, hogy Win10 néven mégis eladhatóvá tegyék. A végén még a torrentet is támogatni fogja, csak hogy megkedveltessék velünk.. Végülis most ugyanazt játszák, mint amikor a Vistából csináltak Win7-et, de most nem készítik el az egészet és úgy adják ki, hanem menet közben alakítgatják az "űj" rendszert. Jobb mint a 8, de a k.. metrot csak lenyomják a torkunkon, abból nem engednek. Flac-et a Winamp is tökéletesen lejátsza, csak egy plugin-t kell betenni. (in_flac.dll) Mplayert sosem használtam, csúnya, nagy méretű, kavarós, igazi M$-os, unszimpatikus program. Mozizásra Kmplayert használok. [LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. user12
2014.11.28. 04:49
Számítógéphez nem (vagy alig) értő embereknek nyomják a marketinget. Bohóckodás az egész. Egy VLC, vagy egy "K-Lite Mega Codec Pack" egyszerűbb, letisztult felülettel rendelkezik, nyílt, stb. Microsoft tanulhatna a nyílt forráskód filozófiából. Csak hát ők az USA-ban élő korrupt kapitalista eszmét vallják és imádják. Undorítónak tartom őket, és az üzleti modelljüket...ahogy átrázzák azt a rengeteg hozzá nem értő embert világszerte. Azt nem tudom, hogy globálisan a népet védő jogi szervek mért nem tesznek ellenük semmit. Be sem engedném őket a (trójaitól hemzsegő)programjaikkal egyetlen országba sem. Szerintem ilyenekből is látszik, hogy az államigazgatás sok helyen irdatlanul korrupt, mivel ezekről tudnak, ám semmit sem tesznek ellene. És csak az emberek pénze kell végső soron az MS-nek, meg adat mindenkiről és mindenről. Hisz az információ == hatalom. Semmi másért nem hajtanak, ellentétben ahogy mondják. A két egyenlő nem véletlen egy programozótól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!