iPon Hírek

"Ne kövess"-gombot a böngészőkbe!

Dátum | 2010. 12. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

...Valamint(/vagy) a weboldalakra is - röviden így foglalható össze az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság (FTC) legújabb magánszféra-védelmi jelentésének egyik fontos javaslata.

A gomb elnevezése eléggé magáért beszél: ha megnyomja az ember, azzal kikapcsolja a különböző adatgyűjtő eljárásokat, amelyek addig esetleg figyelhették és rögzíthették a ténykedését. A gomb megnyomásától kezdve azonban senki nem követheti nyomon a felhasználó böngészését.

Meglátásuk szerint erre azért lenne szükség, mert egyes, ilyesféle eljárásokkal élő vállalatok nem fordítanak elegendő figyelmet a felhasználóik magánszférájának védelmére. Konkrét neveket nem említettek, de kétségkívül sok köze volt a vizsgálódásaik felélénkítéséhez a Facebook közelmúltbeli magánszféra-védelmi beállításainak változása is.

A javasolt új funkciót egyben a telefonos tiltólistákhoz hasonlították, melyeket szintén hosszú évek kéretlen reklámhívásai nyomán emeltek törvényerőre. Technikailag ezt egy olyan, a felhasználó gépén elhelyezett cookie-val oldanák meg, ami folyamatosan tájékoztatja a meglátogatott oldalakat arról, hogy a felhasználó engedélyezi-e a nyomon követését, vagy sem.

Ami mind szép és jó, azonban maga az FTC is tökéletesen tisztában van vele, hogy törvényhozó hatáskörük nincs, ők csak javaslatokat tehetnek; ezt most meg is tették, de innentől már az amerikai kongresszuson múlik, hogy foglalkozik-e egyáltalán érdemben a javaslatukkal, és hogy végül törvényerőre is emeli-e azt, vagy sem. Addig is várják természetesen az érintett piaci szereplők meglátásait, elképzeléseit és javaslatait is.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. bul07
2010.12.02. 19:05
szerintem az lenne az alap hogy engedély nélkül semmilyen adatott ne küldjük
amúgy ezt is érdemes elolvasni
A lájkoló gomb mindenkiről adatokat küld a Facebooknak[LINK]
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Terror
2010.12.02. 19:23
Még régebben olvastam egy tesztet egy oldalon egy hűtőről, aztán délután felmentem youtube-ra, és az ajánlott videók között első volt egy erről szóló riport. Ráadásul az volt aláhazudva, hogy because you watched... frászt, sose néztem. Hát bizony a jó édesanyátoknak figyeljétek a netezési szokásait, buznyákok. Azóta noscript, cookie-k alapból tiltva, nopopup. Közötök nincs hozzám, szemetek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Sturmtiger
2010.12.02. 23:38
Nekem kellene egy ilyen gomb, sőt szerintem igazából mindenki élne vele. Boldogan telepítettem az AdBlockert is a böngészőmbe aztán a youtube azt mondta hogy így nem hajlandó megnyitni semmit. Hát dejó köszi Google. Amúgy véleményem szerint soha nem fog ebbe a notrack gombba a gugli, mivel kicsit sok pénzt szed be az ilyen IP alapú reklámaival a gugliads.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. iteq47
2010.12.03. 07:30
amíg csak egy statisztikai elem vagy, sztem iszonyat minimális a sértettséged amit elszenvedsz.

pörgessétek kicsit a lemezetek: hány olyan szitu van h kis diáklányok számolgatják, h mennyi ember megy el a bolt előtt, vagy száll fel a vonatra. ott is megszámolnak téged, mégsincs semmilyen jelentősége a személyednek. ergó le se sz-rják h gyuri, vagy rozi mit csinál. csupán az emberek igényeit mérik fel, hogy jobbak legyenek a számunkra, és így több fh-juk legyen

like gomb: sztem csak az nyomkodja, aki facebookos. mivel ez egy fb-s gomb. és utána meg ne sírjon, h adni is kell egy keveset, nem csak kapni. értitek....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. hakosh2
2010.12.03. 14:13
Sturmtiger: user error. Chrome és FF alatt is simán megy a youtube bekapcsolt adblockkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!