iPon Hírek

Négy kamerával és tíz maggal jön az Alcatel Flash

Dátum | 2017. 04. 05.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Alcatel ezúttal egy felső-középkategóriás okostelefont húzott elő a tarsolyából, ami nemcsak a processzormagokban, hanem a kamerák mennyiségében is a szokásosnál jobban el van eresztve. A Flash ugyan nem hibátlan, de egy sokak számára vonzó konstrukció lehet, szóval nem véletlenül reménykedik a sikerében a vállalat. Az újdonság azoknak a kedvében szeretne járni, akiknek nem jelent problémát a nagyobb kijelzőméret. A Flash előlapját egy 5,5 hüvelykes megjelenítő uralja, ami Dragontrail Glass mögé lett bújtatva. A bevetésre küldött panel laminált, szóval nincsen légrés a panel és az előtte elterülő üveg között, így közvetlenebb érzést nyújt az érintések alkalmával. Egy Full HD felbontású egységről beszélhetünk, ami nemcsak a részletességét tekintve szerepel majd jól, hanem az IPS technológia révén széles betekintési szögeket és jó fényerőt is biztosít megfelelő színvilág mellett. Az eszköz „élesítését” követően az Android 6.0 operációs rendszer rajzolódik ki a megjelenítőn, ami azért már egy kicsit keserű szájízt kölcsönözhet az érdeklődők körében. A Marshmallow helyett már szívesebben fogadtuk volna a masinát a Nougáttal, de remélhetőleg frissítés révén pótolja majd ezt a hiányosságot az Alcatel. Az okostelefonon legalább az előre telepített applikációkban és szolgáltatásokban nem lesz hiány.
Az Alcatel Flash egyik legérdekesebb pontja a kamerarendszere. Ahogy azt rögtön a címben előre vetítettük, az eszköz nem kevesebb mint négy kamerát vonultat fel, és ezek ráadásul igen jó funkciókat fognak betölteni. A szelfikamera F/2.0-s optika mögül tekint a világra és 8 megapixeles érzékelőre épül. Ehhez az egységhez egy olyan 5 MPixeles segédegység tartozik, amivel szoftveresen extra mélységélesség adható majd az önarcképeknek, így azok olyan hatást kelthetnek, mint a profi fényképezőgéppel készített portréfotók. LED-es segédfény is található az előlapon, szóval akár sötétben is lehet majd vele videóhívásokat bonyolítani vagy szelfizni. A hátlapon található kameramodul pedig már kettő ugyanolyan 13 megapixeles Sony IMX258 szenzorra alapozó képalkotót vonultat fel, ám csak az egyik rendelkezik RGB színszűrővel, a másik szürkeárnyalatosan látja a világot. Ez az egység így jobb részletesség elérését teszi lehetővé, illetve megoldható lesz az is, hogy adott esetben szépen mosott háttérrel szolgáljon. Van PDAF támogatás, így állítólag 0,15 mp alatt képes lesz belőni az élességet a Flash, kezeli a RAW fájlokat, hogy még több részletet tudjon megőrizni a fotóknál és persze a hátlapról sem hiányzik a LED-es vaku. A felhasznált Sony érzékelő egyébként 1/3.06 hüvelykes, 1,12 mikronos az egyes pixelek rajta és a hozzá tartozó lencserendszer F/2.0-s rekesznyílással dolgozik. Videózáskor 4K támogatást nyújt a vas, szóval ilyenkor sem fog zavarba jönni.
A szerkezetben a MediaTek Helio X20 dolgozik a színfalak mögött. Ez a háromklaszteres központi chip négy-négy Cortex-A53 magot vonultat fel 1,4 és 1,9 GHz-es órajel mellett, ezek a hatékony üzemelést szolgálják, és amikor a lapkának minden erejét latba kell vetnie, akkor lép a színre a kettő Cortex-A72 egység, melyek már 2,3 GHz-ig skálázódhatnak. Ez a megoldás magába foglal egy Mali-T880 MP4 grafikus feldolgozó egységet is, ami 780 MHz-en üzemelhet. Az Alcatel Flash 3 GB-nyi rendszermemóriával jön, ami szinte már minden helyzetben elegendő lehet a felhasználói igények kiszolgálására. A háttértár 32 GB-os kapacitású és lehet bővíteni, legfeljebb 128 GB-os microSD kártya tolható a Flash hátlapja mögé. A kapcsolati lehetőségeket tekintve kiemelendő az FM rádió és a 4G LTE hálózati megléte, ami a VoLTE eljárást is támogatja. Van még a mobilban 802.11 a/b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 4.1 modul és A-GPS vevő is, az NFC chip viszont kimaradt, ami azért már egyre több embert érinthet érzékenyen. Dual-SIM-es konstrukcióról beszélhetünk, de sajnos a második hálózati kártyának egy fiókon kell osztoznia a memóriakártyával.
Ügyesen játszik az anyaghasználattal az Alcatel Flash, de sajnos azért hamar ki fog bukni, hogy a hátlap csak egy szálcsiszolt felületet imitáló textúrát kapott, és mindössze az okostelefon kerete, ami ténylegesen alumíniumötvözetből van. A fémmel való spórolás egy kicsit fájó lehet, de legalább a tömeg tekintetében megvan ennek az előnye: annak ellenére, hogy egy 5,5 colos monstrumról beszélhetünk, mindössze 155 grammot nyom a gépezet; a térfogata pedig 152,6 x 75,4 x 8,7 milliméteres. Szerencsére még az akkumulátoron sem kellett azért spórolni, hogy könnyebb legyen a mobil, hiszen egy 3100 mAh-s telep szolgálja ki a készüléket, ami így hozni fogja az elvárható átlagos üzemidőt. Amit még el kell mondani a masináról, hogy a hangszórója előre tekint, így rendkívül erőteljesen szólalhat majd meg. A Flash egy C-típusú USB csatlakozóval jön, és van a kelléktárában még egy ujjlenyomat-olvasó is. Az Alcatel tervezői a széles színválaszték kialakításával ezúttal egyáltalán nem foglalkoztak. Az okostelefon kizárólag fekete színben lépett elő. Az Alcatel Flash árazásával és a megjelenési időpontjával kapcsolatban egyelőre nem kaptunk tájékoztatást. A képességeit elnézve egyébként elfogadható ár-érték aránnyal léphet színre (MediaTek lapka és 3 GB RAM), de az biztos, hogy egyáltalán nem lesz olcsó mulatság.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!