iPon Hírek

Négy új Biostar alaplap frissített Braswell SoC egységekkel

Dátum | 2016. 05. 06.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A BIOSTAR bemutatta legújabb alaplapjait, amelyek ezúttal az Intel frissített Braswell sorozatának tagjai köré épülnek. Az új SoC egységek alacsonyabb fogyasztás és nagyobb teljesítmény mellett dolgoznak, de egyéb téren is fejlődtek elődeikhez képest, például ütősebb, Gen8 alapon nyugvó integrált videó vezérlőt kaptak, ami több lehetőséget tartogat.
J3060
J3160
A négy új alaplap esetében közös tulajdonság, hogy a frissített Braswell sorozat két új tagjának valamelyikére épülnek. A Celeron J3060-as SoC kettő, a Celeron J3160-as pedig négy darab processzormaggal gazdálkodik, fedélzetükön azonban mindkét esetben Gen8 alapú, Intel HD graphics 400-as sorozatú videó vezérlő dolgozik, ami már nem 4, hanem 12 feldolgozó egységet tud munkára fogni. Előrelépés az is, hogy a kétcsatornás memóriavezérlő DDR3L-1333 MHz-es helyett immár DDR3L-1600 MHz-es memóriamodulokat is kezel, méghozzá 8 GB-nyi teljes kapacitásig.
Az új SoC egységek fedélzetén frissített USB 3.0-s vezérlő dolgozik, ami már nem egy, hanem négy USB 3.0-s portot kínál, a SATA 3 Gbps-os portok mellett pedig immár SATA 6 Gbps-os csatlakozók is elérhetőek, szám szerint maximum kettő. A csíkszélesség-váltás jóvoltából még a TDP keret is csökkent: 10 wattról egészen 6 wattig. Az alacsony TDP jóvoltából bőven elég a SoC egységek számára a passzív, ventilátortól mentes alumínium hűtőborda, igaz, a rendszer szellőzéséről így is érdemes gondoskodni, hiszen a nagy nyári melegben alaposan felforrósodhat a SoC, ha nem éri kellő szellő a hűtőbordát.
J3160MD
J3160MP
A BIOSTAR új alaplapjai a fenti táblázatban látható SoC egységek köré épülnek. Az új termékek között nem csak felszereltség, de formátum terén is vannak különbségek. A pontos adatokat – a jobb áttekinthetőség érdekében – természetesen most is táblázatba foglaltuk. Íme:
Ahogy az a fentiekben is látható, szinte alig-alig vannak különbségek az egyes alaplapok között. Mini-ITX formátumú modellek csak PCIe 2.0 x1-es bővítőhelyet kaptak, plusz So-DIMM slotokkal várják a rendszermemóriát. Ezzel szemben a microATX formátumú példányok – amelyek csak az erősebbik, J3160-as SoC egységgel érhetőek el – már asztali memóriamodulokkal dolgoznak, bővítőhelyeik között pedig egy x1-es sávszélességgel dolgozó PCI Express 2.0 x16-os slot, valamint két PCI slot sorakozik. A hűtés minden esetben passzív. A BIOSTAR újdonságai rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban, az azonban egyelőre nem árulta el a gyártó, hogy a termékek ajánlott végfelhasználói árai hogyan alakulnak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!