iPon Hírek

Négy új FirePro videokártyát dobott piacra az AMD

Dátum | 2014. 08. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Nvidiához hasonlóan az AMD is a SIGGRAPH idejére tartogatta legújabb professzionális sorozatú videokártyáinak bejelentését, amelyek között nem kevesebb, mint négyféle modell sorakozik. Az újdonságok a korábban bemutatott W9100 és W8100 modellek alá érkeznek, így a frissített FirePro sorozat most már a teljes piacot lefedi.
A teljes család
Minden új FirePro sorozatú videokártya PCI Express 3.0 x16-os slotba illeszkedik, de felépítés tekintetében már vannak köztük kisebb-nagyobb különbségek. A GCN architektúrára támaszkodó GPU-k támogatják a DirectX 11.2-t, az OpenCL 1.2-t és az OpenGL 4.3-at, de amint megjelennek, meg lesz oldva a DirectX 12, az OpenGL 4.4/4,5, illetve az OpenCL 2.0 támogatása is, mindössze egy új driverre lesz szükség.
Az újdonságok közül a legérdekesebbre kétségkívül a W7100-as modell sikeredett, az ugyanis már az új, Tonga kódnévre keresztelt GPU-t alkalmazza, amely rövidesen az R9 285-ös, illetve az R9 285X videokártyákon is feltűnhet – igaz, utóbbi modell létezése egyelőre még csak feltevésen alapul. Az AMD sajnos az új GPU-val kapcsolatban még titkolózik, így a stream processzorok számán, illetve a memória-adatsín szélességén kívül más információ nem igazán derült ki vele kapcsolatban, legalábbis hivatalosan. Az biztos, hogy a W7100-as modell elődjénél, a W7000-nél sokkal jobb teljesítményt kínál majd, és egyéb területeken is komoly előrelépést képvisel.
FirePro W7100 és W5100
Az új videokártyák modelltől függően DisplayPort vagy Mini-DisplayPort videó kimeneteket kaptak, és felépítésük is eltér, ahogy az a képeken is látszik.
Közös tulajdonság viszont a Mantle API támogatása, ami felboríthatja a professzionális szoftverek piacának egyensúlyát, ha az egyes szoftvergyártók elkezdik alkalmazni: a szereplők a versenyhelyzet megszűnésétől félnek. Persze nem eszik olyan forrón a kását – idővel kiderül, milyen folyamatok játszódnak majd le e szegmensben.
FirePro W7100 és W5100
Az összes új videokártya rendelkezik VCE blokkal, ami a videók kódolásának folyamatát hardveres gyorsítással próbálja időben lerövidíteni, valamint a W2100 kivételével mindegyik modell rendelkezik Eyefinity 4 támogatással is, így akár négy monitorból álló megjelenítő rendszer kezelésére is van mód. Az új videokártyák rövidesen elérhetőek lesznek kereskedelmi forgalomban. Árakról egyelőre sajnos nem esett szó.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. _DiEGO_
2014.08.14. 12:26
Az alsók : FirePro W7100 és W5100


Helyesen az : FirePro W4100 és W2100 !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!