iPon Hírek

Négy új telefont hozott az MWC-re az Archos

Dátum | 2015. 03. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Archos a készülékek neveiből kiindulva egészen változatos okostelefonokat vonultat fel az MWC-n, de ez a feltevés nem egészen fedi a valóságot. Mint kiderült, a négy okostelefonból három között csak nüansznyi eltéréseket fedezhetünk fel, egyedül az Oxygen Plus modell lóg ki a sorból. Archos 52 Platinum, 59 Xenon és 62 Xenon Az Archos az 52 Platinum, az 59 Xenon és a 62 Xenon okostelefonok esetében tehát jóformán ugyanazokat az alapokat használta fel, csak éppen eltérő méretű testekbe zsúfolva. Az 5,25, 5,9 és 6,27 hüvelykes megjelenítőkkel ellátott okostelefonok felbontása minden esetben 1280 x 720 képpontos, így a pixelsűrűségük rendre 280, 249 és 234 PPI-s lett. A bevetésre küldött panelek IPS technológiát használnak, így ilyen téren valószínűleg nem lesz komolyabb panasz a minőségre. Minden mobilon az Android 4.4 operációs rendszer köszön vissza, ami néhány előre telepített alkalmazást is felvonultat majd. A kamerarendszereiknél némileg megtörik a harmónia, ugyanis a 62 Xenon esetében már egy szelfizésre is alkalmas előlapi kamerához nyúltak a tervezők, ami 5 megapixeles képek készítését teszi lehetővé, míg a többieknél be kell érni egy-egy 2 MPixeles egységgel. Tovább haladva a specifikációs táblákon viszont megint rendeződnek a soraik, hiszen a főkameráik már egyaránt 8 megapixelesek. Bár ahogy az az alábbiakban látható lesz, nem valami izmos hardverrel lettek a gépek ellátva, még így is 1080p-s videófelvételek készíthetőek velük. A trió minden tagja kapott LED-es segédfényt, ezáltal rosszabb fényviszonyok mellett is munkára foghatóak majd.
Archos 52 Platinum
A készülékek belsejében a MediaTek MT6582 chip lesz jelen, mely a lazább használat mellett biztosan lendületben tartja majd az okostelefonokat, de a komolyabb terhelést jelentő alkalmazásokkal, játékokkal már meggyűlhet a baja. A SoC négy 1,3 GHz-es órajelen üzemelő Cortex-A7 magot fog munkára, a grafikus feladatokról pedig egy Mali-400 MP2 gondoskodik. A rendszereknek 1 GB-nyi memóriával kell majd gazdálkodniuk, háttértár tekintetében pedig 8 GB-tal szolgálnak az Archos óriásai. Ez utóbbi bizony nem valami sok, de minden esetben van bővítési lehetőség, ha tehát szűkösre fordulna a helyzet, akkor egy microSD kártya gyors megoldást jelenthet. A kapcsolati lehetőségeik tárházában semmilyen extrában nem érdemes reménykedni, ide még a 4G LTE láz sem ért el, be kell érni a 21 Mbps-os letöltési sebességet biztosító 3G HSDPA+ modemmel. Van még a három telefon kelléktárában 802.11 a/b/g/n szabványoknak megfelelő Wi-Fi, Bluetooth 4.0 modul, valamint A-GPS vevő. Az újdonságok hármasa, sokak örömére dual SIM támogatással lett ellátva, így legalább azok örömüket lelhetik benne, akik egyidejűleg két szolgáltató hálózatán akarnak függeni.
Archos 59 Xenon
A megjelenésüket tekintve mindegyik eltér egy kicsit a másiktól. Az 52 Platinum nagyon tenyérbarát dizájnt kapott, mindenfelé lekerekítették a 8,8 milliméter vastag házat; illetve itt még nagyjából a tömeg is rendben van (161 g), ami a többiekről már nem annyira mondható el. Az egyszerűbb vonalvezetésű 59 és a 62 Xenon okostelefonok már 200 grammnál is többet nyomnak (204 és 210 g), ami bizony túl soknak érződik már egy mobilnál – de persze a hatalmas kijelzők fényében ezek a számadatok igazából nem olyan meglepőek. Sajnos az Archos előszeretettel spórolta ki az akkumulátort az újdonságokból, és ezúttal tényleg nagyon rossz a helyzet, régen láthatott a nagyközönség ilyen méretű mobilokat ennyire sovány telepekkel. Az 52 Platinum hátlapja mögé egy 1750 mAh-s egység került, az 59 Xenont egy 2500 mAh-s megoldásra bízták, a hármasfogat legnagyobbika pedig 2300 mAh-rel gazdálkodhat. Egyedül az 59 Xenon esetében lehet elképzelni, hogy nem feltétlenül kell majd naponta tölteni.
Archos 62 Xenon
Az Archos ugyan igyekezett alacsonyan tartja az árakat, de egyáltalán nem biztos, hogy ez elég lesz ezeknél a modelleknél, ráadásul azért egyiknél sem lehet kiemelkedő ár-érték arányról beszélni. Az Archos 52 Platinum 160 eurót fog kóstálni, a Xenon páros pedig 150, illetve 180 eurós árcédulákkal kerül majd a boltokba. Archos 50 Oxygen Plus Most pedig lássuk, mit tartogat az érdeklődőknek az Oxygen Plus termékvonalat erősítő, 5 colos mobil. Ezt a készüléket egy a JDI által gyártott, 1280 x 720 képpontos megjelenítővel vértezte fel az Archos. A panel természetesen IPS technológiával dolgozik, így széles betekintési szögekre, valamint jó fényerőre és színhűségre van kilátás. A telefon egy igazán kifinomult házat kapott, ami mindössze 7,2 milliméter vastag és 125 grammot nyom. Egyedül az előlapot védő üveg szélei törik meg a harmóniát. Az előlapján egy 5 megapixeles kamera bukkant fel, a főkamerája pedig 8 MPixeles felbontásban örökíti meg az elé táruló dolgokat – utóbbit egy LED-es villanóval is megtoldották. Ha videózásra kerülne a sor, akkor is számítani lehet az 50 Oxygen Plusra, ugyanis Full HD-s mozgóképek rögzíthetőek vele. A bekapcsolást követően az Android 4.4-gyel találkozhatnak az új tulajdonosok. A KitKat kódnevű operációs rendszer néhány előre telepített applikációnak is otthont ad majd, de jobbára a gyári arcát mutatja.
Archos 50 Oxygen Plus
Az okostelefont ezúttal is egy MediaTek lapka kegyeire bízták, ám itt már egy nyolcmagos megoldáson lesz a sor, hogy bizonyítsa a rátermettségét. Az MT6592M központi chip visszafogott, 1,4 GHz-es órajelen munkálkodó ARM Cortex-A7 processzormagokat tartalmaz egy Mali-450 MP4 grafikus feldolgozó egységgel karöltve. A felhasználók számára 16 GB-nyi tárkapacitást biztosít az ez okostelefon, amit szükség esetén akár 128 GB-os microSD kártyával is lehet majd bővíteni. Az Oxygen Plus a rendszernek 1 GB memóriát tartogat, ami éppenséggel a hétköznapi használat mellett már elegendő lehet, viszont egy nyolcmagos SoC mellett valószínűleg több RAM-ot is szívesen láttak volna az érdeklődők. Sajnálatos módon a 4G LTE támogatásról ezúttal is le kell mondani, pedig az Archosnak idén, egy ilyen kaliberű készüléknél, igazán gondolnia kellett volna már erre az opcióra. A kapcsolati lehetőségei között van 802.11 a/b/g/n WLAN Wi-Fi Directtel megtoldva, Bluetooth 4.0 modul EDR-rel, A-GPS vevő, valamint 3G HSDPA+ modem, ami ezúttal is 21 és 5,76 Mbps-os le- és feltöltési sebességekkel tud szolgálni megfelelő lefedettség mellett. Az energiaellátásról pedig egy 2000 mAh-s akkumulátor gondoskodik, ami továbbra is nagyon zsenge. Az Archos 50 Oxygen Plus értelemszerűen drágább lesz, mint a fent bemutatottak, viszont így is jobban megérheti, mint azok. Ez a modell egészen jól összerakott, a specifikációja alapján csak kisebb gyengéi vannak, így a 200 eurós ajánlott fogyasztói ár egyáltalán nem vészes, noha egész biztosan találunk nála jobb vételt is a piacon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!