iPon Hírek

Negyedével kevesebb számítógép fogy

Dátum | 2009. 07. 14.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az első félévben 20-30 százalékkal esett vissza a magyar számítógép-piac, s ez az arány várhatóan az egész évre jellemző lesz – mondta Poros Gábor, a Fujitsu Technology Solutions Kft. ügyvezető igazgatója.

Az ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta: bár nagyon nehéz bármilyen előrejelzést adni, úgy véli, csak jövőre várható fellendülés a piacon, bár sokan már a második félév végére növekedést várnak, mert úgy gondolják, a pénzügyi világ ekkorra már kilábal a válságból.

Ezzel szemben Poros Gábor azt valószínűsíti, hogy a reálszférában még nem lesz számottevő növekedés idén, ami meghatározza a hardverpiac teljesítményét is. Az év elején még indítani kívánt projektek több mint a felét megszüntették vagy a megvalósításukat későbbi időpontra tolták ki a cégek. A vásárlás ugyanakkor nem állt le, a vállalatok meglevő eszközök hatékonyabb kihasználását szolgáló megoldásokat keresik.

Előtérbe került az energiatakarékosság is, azaz minden olyan megoldás, ami költségeket csökkent - tette hozzá. A második negyedévben már a notebookok és a netbookok eladása terén is jobban érezte a Fujitsu a visszaesést, ami az év hátralévő részében elérheti a 30 százalékot is: a magyar piacon az előrejelzések szerint idén 280-300 ezer hordozható gépet adnak el, szemben a tavalyi mintegy 400 ezerrel. A magyar leányvállalat az első félévben a Fujitsu globális átlaga fölött teljesített, s reményei szerint ez így lesz a második félévben is. Ugyanakkor a piac nagyon nehezen mérhető fel, mert a vállalatok csupán egy-két hónapra terveznek – fűzte hozzá az ügyvezető.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pjszilard
2009.07.14. 13:34
VISSZA A HIRHEZ

Aki vesz egy jo gepet annak nem kell surun cserelgetni, es ma mar az olcsok is eleg gyorsak. (USA ban meg mindig rengeteg regi otthoni gep fut, csak akkor cserelik le amikor lelassul, ezert vesznek egy virusirtot az teljesen hasznalhatanna teszi es akkor veszik meg az ujat. Tapasztalat)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!