iPon Hírek

Negyedik bétájához ért az iOS 7

Dátum | 2013. 07. 30.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Apple ARM-os operációs rendszerére nagyon gyúrnak a mérnökök, hiszen közeledik a megjelenése, és ekkora figyelmet talán még sosem kapott egy iOS fejlődése. Jó eséllyel a mostani érdeklődés is annak köszönhető, hogy drasztikusan megváltozik a rendszer kinézete.

Rengeteg apró újdonság került bele az iOS 7-be most, de ezek közül nem minden lesz ismeretlen, vannak olyan funkciók, amik régebben a rendszer részét képezték, majd később eltűntek. A lezárt képernyőn például ismét jelzi egy nyíl, hogy merre is kell elhúzni az ujjunkat a kijelző felnyitásához, az értesítési központban pedig már lapozhatunk a különböző fülek között ugyanezzel az elhúzásos mozdulattal.

A multimédiás alkalmazások használatát megkönnyítették pár dologgal. A kamera esetében például visszakerült a HDR gomb, így egyszerűbben és gyorsabban tudunk nagy dinamikatartományú képek fotózására kapcsolni, valamint az élőképes grafikai szűrőket megkapták már az iPhone 4S tulajdonosok is. A zenelejátszó esetében az összes zeneszám véletlenszerű lejátszását aktiváló gomb díszeleg a nagy visszatérő szerepében.


Az iOS 7 megjelenését több helyen is átszabták, így változott például a Spotlight és a Safari is. Az AirPlay ikonjai immáron jobban illenek a felület többi részéhez, változott a csatolmányok letöltésjelzője, és átdolgozták a mappáknál feltűnő animációkat és azok áttetszőségét is. Ezeken felül módosításokat eszközöltek a híváskezelő több pontját, változott a tárcsázó felülete és a bejövő hívásokkor megjelenő opciós gombok is. Vannak tablet exkluzív dolgok is: ilyen a 2X virtuális billentyű, ami az iPhone-ra optimalizált applikációk esetén teheti magát hasznossá, és még ide sorolhatóak az Újságost ért kisebb változtatások is.

A rendszer funkcionalitását tekintve újdonság többek közt például a háttérben futó letöltések befejezésére figyelmeztető bejegyzés, ami az értesítési központban tűnik fel ezentúl, mint minden más háttértörténés. A Siri hangvezérelt asszisztensben feltűnt egy kérdezz-felelek rész (Q&A), ahol néhány példakérdéssel szolgál nekünk az alkalmazás – ezekkel szeretnék feltehetően demonstrálni ennek a képességeit, és népszerűsíteni a használatát. Az AirDrop értesítéseinél pedig már nem kell az alapértelmezett hangot hallgatnunk, hanem lecserélhetjük ezt bármilyen tetszőlegesre.

Az újabb iOS is elérhető OTA úton, de feltehetjük a csomagot némi kábelezést követően az asztali gépünkről is az iTunes segítségével. A célközönség továbbra is a fejlesztői réteg. Természetesen a rendszer telepítésének legegyszerűbb módja OTA elintézni a dolgot, de ebben az esetben szem előtt kell tartani, egy pár dolgot. Legyen megfelelő, stabil sávszélességünk és a töltöttségi szint is legalább 50 százalék felett legyen a művelet előtt. Az iOS 7 beta 4 200-265 MB-os méretet öltött (készüléktől függően).
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. heckles04
2013.07.30. 16:23
iphone-on muszáj vagyok jobbra elhúzni az újamat a bill feloldáshoz
szörszálhasogatás, de balkezesként elég kényelmetlennek tűnik.(de csak mer a képernyő alján van)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2013.07.30. 18:11
Jó lesz ez, de a telefon alkalmazást csinálják vissza! Ez a zöld gomb szerintem ronda.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Wolgor
2013.07.30. 19:53
Bárhonnan el lehet húzni a lockot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!