iPon Hírek

Négyes DNS-hélixet találtak a tumorsejtekben

Dátum | 2013. 01. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Majdnem pontosan hatvan évvel azt követően, hogy James Watson és Francis Crick tisztázta, hogy a DNS kettős hélix alakzatba rendeződik, kiderült, hogy a molekulának létezik egy négy szálból álló változata is. Négyes hélixeket már korábban is sikerült előállítani laboratóriumi körülmények közt, azonban ezt a formát kutatók mindeddig inkább csak érdekes kuriózumnak tartották, nem pedig bármiféle tényleges jelentőséggel bíró molekulaszerkezetnek.

A Cambridge-i Egyetem kutatóinak azonban évtizedes keresgélés után sikerült bizonyítaniuk, hogy a négy szálból álló forma természetes körülmények közt is létezhet, mégpedig az emberi tumorsejtekben. A négyes hélix formálódása során a négy szál guanin bázisai kapcsolódnak össze egymással, erről kapta a szerkezet a G-kvadruplex nevet. A szakértőknek azt is sikerült kimutatni, hogy a négyes hélix előfordulása a DNS-replikáció idején a legmagasabb a sejtekben.


Az elképzelések szerint a szerkezet a rákos sejtek gyors osztódási folyamatai során bekövetkező hibák eredményeként alakulhat ki, így valószínűleg egy olyan jellegzetességről van szó, amely elsődlegesen ezekben a tumorsejtekben található meg. Ha viszont mindez igaz, akkor a négyes hélixet célzó kezelésekkel a jövőben olyan gyógymódok dolgozhatók ki, amelyek az egészséges sejteket nem károsítják.

A következő feladat a szakértők elmondása szerint annak kiderítése lesz, hogy vajon a G-kvadruplexek az embrionális fejlődés hasonlóan viharos osztódási folyamatai során is felbukkannak-e, mert ha igen, akkor lehetséges, hogy akkori funkciójuk aktiválódik újra a tumorsejtekben is.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!