iPon Hírek

Négymagos chipet mutatott be a Broadcom

Dátum | 2013. 06. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A vállalat lapkáit nem sok gyártó használja – de a nagyok közül a Samsung pl. igen – és a jövőben szeretnének minél több új partnerre szert tenni. Ehhez folyamatosan megújuló termékpaletta szükséges, hogy elkerüljék az ST-Ericsson sorsát. Ennek eredményeként jött létre a Broadcom legújabb terméke, amely a közép és az alsóbb kategóriákban szeretne majd érvényesülni. A Broadcom BCM23550 névre hallgató variáns a méltán népszerű Cortex-A7 magok köré épül. Ezek az ARM processzormagok az energiahatékonyság terén jeleskednek, vagyis az újdonság nem egy izmos megoldás lesz. A négy mag 1,2 GHz-es órajelen fog üzemelni, így ilyen téren a MediaTek MT6589 ellenfelét láthatjuk benne. A lapka magába foglalja az ARM NEON motort, mely a multimédiás képességek felelőse, ám ilyen téren a munka oroszlánrésze a VideoCore IV-re fog hárulni - ez a Broadcom saját fejlesztésű multimédiás egysége, ami egyben a 3D grafikus feladatok felelőse is.

A képfeldolgozó egységre sem lehet panaszunk, hiszen egy sor képességgel van felvértezve: van mosoly- és pislogásfelismerés, arckövetés, vörös szem csökkentő eljárás, sorozatkép, zero shutter lag és legjobb fotó kiválasztásának lehetősége is. Legfeljebb 12 megapixeles kamerák társítására nyújt lehetőséget az ISP, a videofelvételeink pedig Full HD-ben, 30 FPS-es sebesség mellett kerülhetnek rögzítésre. Mindezt a mérnökök megtoldották HD hang támogatással, így dupla mikrofonnal és speciális zajcsökkentő technológiákkal is felvértezhető a BCM23550 köré épített készülék. Ez mind a videózás terén, mind pedig a telefonálás esetében tökéletes minőségű hangot eredményezhet. A chip kapcsolati lehetőségei meglehetősen jók. A mobil kommunikációs modem ugyan nem LTE technológiát alkalmaz, de a közép- és alsókategóriákban valószínűleg a 21/5,8 Mbps-os le- és feltöltési sebességű HSDPA+ támogatás sem jelent majd hátrányt. A lapka akár dupla SIM mellett is alkalmazható lesz, és állítólag ez az egyik legtakarékosabb ilyen megoldás. Továbbá van 802.11 b/g/n/ac Wi-Fi (5G WiFi - ez is a Broadcom sajátja), ami a Miracast technológiával is megbirkózik, így akár két HD felbontású kijelzőn is szemmel követhetjük az eseményeket. Valamint találunk a BCM23550-ben NFC chipet, GLONASS műholdakkal is kommunikáló GPS vevőt is. A SoC ezeken túlmenően megfelel az ARM TrustZone és a GlobalPlatform biztonsági előírásainak is, így akár vállalati környezetben is alkalmazható lesz. A Broadcom a BCM23550 termelését a harmadik, vagyis jelenlegi negyedév során fogja megkezdeni, de egyelőre csak a minták szállítása folyik. Az első kész termékek valamikor az év végén ölthetnek kézzel fogható testet.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. LavX
2013.06.15. 23:29
jól hangzik, bár a házon belül fejlesztett GPU-ért aggódok támogatás terén.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. YellowFlas...
2013.06.16. 00:20
"Ezek az ARM processzormagok az energiahatékonyság terén jeleskednek, vagyis az újdonság nem egy izmos megoldás lesz."

Könyörgöm, a 4 mag azért mégis csak 4 mag. Sok teló csak 2 magos.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. HUFEUR
2013.06.16. 07:38
Yellowflash:

Egy 4 magos pentium 3 (ha letezne) szerinted erne valamit egy 2 magos i3-mal szemben? Persze itt nem ilyen drasztikus a kulonbseg, netezesre, altalanos felhasznalasra tokeletes egy ilyen Cortex A7-es megoldas, de kozel sem akkora erogep, mint mondjuk a krait magok, meg ha abbol csak ketto is van egy chipen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani
2013.06.16. 11:14
CortexA5+~30%=CortexA7
CortexA7+~30%=CortexA9
CortexA9+~40%=CortexA15
magonként.

Szóval a Tegra 3 négymagja papíron 40-45%kal erősebb, mint ez az olcsó cucc. Ám ez max teljesítményen lenne így, a valóságban sokkal közelebb van, és mivel technológiai előnye is van az A7 magnak az A9-vel szemben, előfordul bizony, hogy nagyjából ugyan úgy képes teljesíteni, míg sokkal kevesebbet eszik.

fogyasztásban meg ugyan így visszafele, csak az A9 majdnem annyit eszik mint az A15, míg az A7 majdnem annyit mint az A5 szóval az A9/A15 és az A7/A5 között nagy a kontraszt míg teljesítményben "nem annnyira".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!