iPon Hírek

Négymagos lapkát mutatott be a RockChip

Dátum | 2012. 12. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A RockChipnek most minden erejét be kell vetnie, hiszen miután sok évet töltött piacvezetői szerepben Kínában, idén át kellett adnia a trónt a feltörekvő Allwinnernek. A két vállalat teljesen más utakon jár, az Allwinner számára az olcsó, de megbízható SoC egységek jelentették az idei első helyet, míg a RockChip a minőségibb és erősebb, ám cserébe drágább chipekkel maradt alul.


A RockChip a legfrissebb bejelentésével megerősítette azt, hogy a második hely ellenére sem változtat a stratégiáján, és kitart az erősebb chipek mellett, így bizony nem lesz egyszerű feladata 2013-ban sem. Az RK3188 felépítése nem hoz radikális változást, így továbbra is az ARM-tól licencelt Cortex-A9 magokat fogják használni, csak az RK3066 két magja helyett, itt már néggyel lesz dolgunk. Persze az Nvidia már egy évvel ezt megelőzően is rendelkezett ilyen lapkával – mondhatnánk –, viszont a RockChip lemaradása sokkal kisebb a látszatánál. Az Nvidia ugyanis még 40 nm-es csíkszélességgel dobta piacra a Tegra 3-at, de a RockChip RK3188 már a legmodernebb, 28 nm-es gyártósorokon készül. A Kínai vállalat a GlobalFoundries partnerségét élvezheti, és a 28 nm-es HKMG eljárást alkalmazzák a chipjeiknél.

Az újdonságban a grafikus feladatok felelőse továbbra is egy MP4 konfigurációs – vagyis négy egységből álló – Mali-400 lehet, csak ezúttal az RK3066-nál alkalmazott órajelektől valamelyest magasabb frekvencián. Továbbá az RK3188 hálózati képességei is javultak, és már egy 4G/LTE modem is integrálásra került. Ez főleg az okostelefonok számára teheti vonzóbbá az új chipet, de nagyban segítheti a mobil hálózati modemmel ellátott táblagépek népszerűségének növekedését is.

Az első végtermékek hamarosan megérkezhetnek. A sort a szintén kínai származású Cube nyithatja, aki egy FullHD felbontású táblával karöltve dobja majd piacra a RockChip büszkeségét.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. tixem
2012.12.07. 18:18
helyes jöjjenek csak az olcsó chipek, jó lesz őket viszontlátni jóárasított kínai tabokban
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. imhotep
2012.12.07. 21:43
az olcsó táblákban és a tv okosító cuccokban (MK802 és társaik android 4 támogatással) elég jól szerepelnek a RockChippek
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!