iPon Hírek

Néhány elektronikus könyv egyenlőbb a többinél

Dátum | 2009. 08. 27.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Az Amazon megmutatta, miért nem szabad ellenőrzött elektronikuskönyv-olvasót használni. Történt ugyanis, hogy a jogtulajdonos kérésére törölnie kellett a kínálatából egy könyvet, amit ezután távolról letöröltek azoknak a felhasználóknak a Kindle olvasójáról, akik már korábban megvették. A sors fintora, hogy ez éppen George Orwell utópista műve, az 1984 volt. Az Amazon az affér után jelezte, hogy ezután nem tesznek ilyet a megvásárolt elektronikus könyvekkel. Emellett az érintett felhasználóknak a kifizetett összeget jóváírta - számolt be az engadget.com.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. pjszilard
2009.08.28. 00:40
VISSZA A HIRHEZ

Ez nem mostani hir!

Irónia: a Nagy Testvér lesújtott a Kindle-kre
Szerző: Gabriel Dátum: 2009.07.19 12:01 Csoport: HÁLÓZAT
Már kifizetett és letöltött könyvek tűntek el teljesen váratlanul Kindle-felhasználók sokaságának a készülékeiről, miután a kiadójuk meggondolta magát, és mégis visszavonta azokat a digitális kínálatából, rákényszerítve így az Amazon-t is arra, hogy törölje azokat mindenkitől, aki eddig megvette őket.

Ironikus módon az érintett könyvek épp Orwell "1984" és "Állatfarm" c. művei voltak, amelyeket eleddig a MobileReference kiadó bocsátott az Amazon rendelkezésére. Ez a lépés érthető módon felháborította az érintett felhasználókat annak ellenére is, hogy az ily módon kárbaveszett könyvek árát az Amazon azonnal megtérítette nekik.

Maga a MobileReference nem kommentálta az esetet, azonban az Amazon szerencsére levonta a tanulságot, és nyomban át is alakította az üzletpolitikáját úgy, hogy a jövőben már senki ne kötelezhesse őket többet arra, hogy belepiszkáljanak a felhasználók készülékeibe és már letöltött könyveket töröljenek azokról. Mint mondták, mostantól már mindenki biztos lehet benne, hogy amit egyszer megvett és letöltött, az mindig ott is fog maradni nála.

A reakciójuk és a helyzetkezelésük tehát dicséretes és gyors (jobb nyilván már csak akkor lehetett volna, ha előre felkészülnek az ilyen eshetőségekre, és előre megteszik a szükséges lépéseket), azonban ez az esemény is egy újabb elgondolkodtató példa ahhoz a kérdéshez, hogy valóban jó ötlet-e a vásárlókat ilyen szinten felügyelni és kézben tartani.

Jol emlekeztem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!