iPon Hírek

Nekimentek az Apple-nek a nagy mobilszolgáltatók

Dátum | 2010. 11. 19.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A tekintélyes gazdasági napilap szerint a mobilszolgáltatók egymás között nem hivatalosan kijelentették, hogy megszüntethetik az iPhone-támogatásukat, ha az Apple a népszerű okostelefonját beépített SIM-kártyával látja el. A szolgáltatók azzal vádolják a Steve Jobs cégét, hogy megpróbálja befolyása alá vonni a mobilcégek ügyfélkapcsolatait is az új SIM-kártyás technológiával. A megoldág ugyanis lehetővé tenné, hogy az ügyfelek az iPhone megvásárlásával az Apple weboldalán keresztül az általuk kiválasztott szolgáltatásra fizessenek elő, és azonnal használhassák a megvásárolt telefont.

Ami viszont még ennél is nagyobb övön aluli ütésnek bizonyulhat az FT szerint a telekomcégek számára, hogy ezzel az ügyfelek sokkal könnyebben válthatnak szolgáltatót, illetve ezáltal a rövidebb kontraktusokat is sokkal inkább előnyben részesíthetik. Ez pedig azt is megalapozhatja, hogy az Apple a későbbiekben a szolgáltatást saját maga értékesíthesse újra - bár erre vonatkozó terveket még nem kommunikált a cég.

Az Apple SIM-kártyás érdekeltsége miatt aggódó cégek között olyanokat lehet találni, mint a Vodafone, a France Telekom, vagy a spanyol Telefónica, ám ezek a vállalatok az FT-nek nem kommentálták az értesülést.

Ettől függetlenül azonban az egyik európai telekomcég felsővezetője úgy vélekedett, hogy az Apple a SIM-kártyás technológiájával a szolgáltatókkal szemben egy „háborút" kockáztat, amely azt eredményezheti, hogy a mobilcégek megszüntetik az iPhone-támogatásukat.

Az iPhone ára 600 dollár körül van, de a szolgáltatók ennél jóval kevesebbért értékesítik és néha még bizonyos szerződési feltételek - gyakran kétéves hűségnyilatkozatok - elfogadása esetén ingyen is odaadják az ügyfeleknek - állítja az FT. Ezen a szolgáltatók támogatása pedig nagyban hozzájárult az iPhone értékesítésének maximalizálásához - teszi hozzá a gazdasági napilap. (Ez azonban vélhetően nem jelenti azt, hogy a szolgáltatók nagy áldozatokat vállalnának az ügyfeleikért, hiszen a telefon árát valószínűleg bőven visszakapják a szolgáltatók az ajánlott csomagjaikba épített tarifákon vagy egyéb kidolgozott árképzési stratégiájukon keresztül - a szerk.) A szolgáltatók vélhetően azért „rettegnek" ettől a technológiától, mert egy ilyen húzás hatalmas lendületet adhatna és ezzel megteremthetné az alapját az úgynevezett univerzális kártyák használatának - igaz, egy a szolgáltatók képviselőiből álló kereskedelmi testület állítólag már az erre vonatkozó szabványok felállításának lehetőségét vizsgálja - jegyzi meg az FT.

Amennyiben viszont a szolgáltatók valóban beváltanák fenyegetéseiket és felhagynának az iPhone támogatásával, az a népszerű okostelefon eladásaiban akár 12 százalékos visszaesést is eredményezhetne globálisan - mondta az FT-nek Robin Bienenstock, a Bernstein elemzője.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. smacika
2010.11.19. 12:19
Eh, be szép is volna ha valaki végre pofáncsapkodná a apple-t.
Tök jók a cuccaik, de amit művelnek az már pofátlanság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asaca
2010.11.19. 12:51
Én meg csak azt látom Bill arcul csapta a palit,Steve most összeszedte magát,és világuralomra tör.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. sarocker
2010.11.19. 14:38
AMit az operátorok művelnek, az is pofátlanság.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!