iPon Hírek

Nem csak tanulásra használják az OLPC-t

Dátum | 2007. 07. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

A One Laptop Per Child / Laptopot Minden Gyereknek (továbbiakban OLPC) program keretein belül a fejlődő országok tanulóinak laptopokat biztosítanak, hogy a diákok könnyebben tanuljanak nyelveket, illetve megismerkedjenek az informatika világával. Ezek a 100 dolláros noteszek a tanulás szolgálatába lettek állítva, a diákok azonban másra is használják a készülékeket. A Reuters információi szerint egyes nigériai diákok felnőtteknek szóló, erotikus tartalmú weboldalakat nézegetnek az ingyen noteszen.


A Reutershez a Nigériai Hírögynökség (News Agency of Nigeria) egyik riportere juttatta el az információkat, amelyek szerint saját szemével látta, hogy a diákok nem rendeltetésszerűen használják az OLPC program noteszeit: a tanulók pornográf oldalak böngészésével foglalatoskodtak. A kínos incidensre azért kerülhetett sor, mert a notebookok böngészőjén nem alkalmazták a tartalomszűrést, így minden különösebb gond nélkül látogathattak tiltott oldalakra a nebulók.

"A kezdeményezés, amelynek keretein belül az abujai általános iskolában laptopokat használhattak a diákok a tanuláshoz, kudarcba fulladt, ugyanis a tanulók szabadon férhettek hozzá szexuális tartalmú weboldalakhoz az interneten." számolt be a NAN (News Agency of Nigeria).

Az eset nyilvánosságra kerülése után az OLPC projekt egyik munkatársa bejelentette, hogy ezentúl tartalomszűrési funkciókkal is felvértezik az OLPC noteszeket, így többé nem fordulhat elő hasonló eset.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. papszi
2007.07.24. 08:24
A Laptopot Minden Gyereknek (One Laptop Per Child,
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!