iPon Hírek

Nem igaz, hogy garázsban készültek az első Apple gépek

Dátum | 2014. 12. 05.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Mégsem igaz a "legenda"? Az Apple története igazi modern sikerként könyvelhető el: a cég egy kis garázsvállalkozásból mára a világ legértékesebb vállalatává nőtte ki magát. A kezdeti időkben Steve Jobs és társa, Steve Wozniak egy garázsban tervezték és építették meg az első Apple számítógépeket – legalábbis eddig mindig ez a legenda került elő, ha az Apple kezdeti időszakáról ment a diskurzus.
A garázs, amelynek valódi titkáról csak most hullott le a lepel...
A történetet mindenki jól ismeri – még olyanok is hallhattak róla, akik egyébként soha életükben nem vettek semmilyen Apple terméket. Úgy tűnik viszont, hogy ez a történet nem több egyszerű mítosznál – ezt maga Steve Wozniak mondta a BusinessWeek munkatársainak adott nyilatkozatában. Steve Wozniak nagyon szeret visszagondolni az Apple indulásának idejére, illetve magára az Apple I-es személyi számítógépre is, ami az Apple első PC-je volt. Akkor valójában hogy is volt? Az Apple I a friss Wozniak nyilatkozat szerint nem Steve Jobs szüleinek garázsában készült el: a terméket maga Steve Wozniak tervezte és készítette, méghozzá akkoriban, amikor a HP-nál dolgozott. Bent a cégnél a PC fejlesztése és építése mellékes projektként zajlott, azaz rendszerint munkaidő után jutott rá idő. Steve Wozniak tulajdonképpen saját magának szeretett volna PC-t építeni, de a végeredmény olyan jól sikerült, hogy Steve Jobs felfigyelt rá. Jobs felvetette az ötletet, mi lenne, ha pénzt csinálnának a PC-ből – ez az elgondolás mindkettőjük számára jó ötletnek tűnt. Steve Wozniak-kal ellentétben Steve Jobs nem csak egy egyszerű nyomtatott áramköri lapként szerette volna értékesíteni a terméket, hiszen szerinte az emberek komplett, működő, azonnal használatba vehető termékre vágynak. Elkészült hát a komplett PC, amelynek előállítási költsége 250 dollár volt, de 500 dollárért adták el, a végfelhasználói ár pedig 666,66 dollár lett. Utóbbi miatt később panaszok érkeztek, ugyanis a számválasztás nem volt épp szerencsés – de Jobs-ék mentségére legyen mondva, ők csak a számok ismétlődésének szépségét látták benne.
A garázsban tehát nem terveztek nyomtatott áramköri lapokat, nem építettek PC-t – Wozniak elmondása szerint inkább csak logisztikai szerepe volt az épületnek a kezdeti időben, ahol otthon érezték magukat. Anyagi erőforrások hiányában akkoriban persze még irodát sem tudtak volna maguknak bérelni, így a garázson kívül nem is volt más választásuk, de annak szerepe az Apple történetében abszolút nem volt fontos. Egyszóval a garázzsal kapcsolatos mítosz – ami az idők folyamán szorosan összeforrt az Apple nevével – tulajdonképpen nem fedi a valóságot.
Apple I egyedi faházban.
Az Apple I-ből nagyjából 100 darabot adtak el. Steve Wozniak 1975 nyarán építette meg az Apple I-et, majd a következő nyáron elkészült az Apple II, amelyre mind a mai napig rettentően büszke. Az Apple II-ből egy év alatt néhány ezret sikerült eladni, majd készítettek hozzá egy táblázatkezelő alkalmazást, amellyel a kisvállalkozók egy óra alatt több munkát tudtak elvégezni, mint azelőtt 10 év alatt toll és papír használatával. Az alkalmazás hatására kilőttek az eladási mutatók: az Apple II volt az első PC, amelyből sikerült eladni egymillió darabot. A jeles alkalom megünneplésére az egymilliomodik darab arany ruhát öltött. Az Apple II-es PC forgalmazása 1993-ban ért véget, vagyis 17 évig árulták, ami nem kis szó.
Apple II
Az Apple II nagy előrelépés volt, ugyanis ez már komoly befektetés eredményeként készülhetett el. Ebben az időszakban Steve Wozniak szerint Steve Jobs személyisége megváltozott: már nem viccelődött, öltönyös üzletemberré vált és újságok címlapján tűnt fel. Idővel aztán dőlni kezdett a pénz is.
Steve Wozniak elmondása szerint ő saját magának akart PC-t építeni, illetve el akarta érni, hogy forradalom következzen be a PC piacon – igazából nem vágyott hatalmas vagyonra. Az Apple kötelékéből 1987-ben távozott, de a "régi szép időkre" még most is szívesen gondol vissza, hiszen a jelek szerint a tervezés, a forrasztás, és a végső termék megépítése a szenvedélye. Amiről nem tudunk, az nem fáj A nyilatkozat örömteli és szomorú is egyben: örömteli, mert láthatjuk, mivé nőtte ki magát egy ötlet, ugyanakkor szomorú is, ugyanis Steve Wozniak friss nyilatkozata egy évtizedek óta élő mítoszt rombol le, amiben sokan hittek, de mint kiderült, csak marketing volt. Az ügy azért is kínos, mert Los Altos városvezetése pont tavaly döntött úgy, hogy műemlékké nyilvánítják Steve Jobs gyerekkori otthonát, ahol a korábbi sztori szerint az első Apple gépek készültek. A ház évek óta az Apple rajongók zarándokhelye volt, így műemlékké nyilvánítása kétségkívül egy nemes gesztusnak tűnt – egészen a friss Steve Wozniak nyilatkozat megjelenéséig. Ennek örömére lehet is frissíteni a Wikipedia ide vonatkozó szócikkeit.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. rtagore
2014.12.05. 19:28
A zseni akkor mégis inkább Wozniak volt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. hpeter105
2014.12.05. 19:33
Szerintem mind a ketten, de teljesen mas szemszogbol neztek es mas tudast adtak hozza.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. johnny63
2014.12.05. 19:39
Készült róla egy film a "Számító emberek", ahol Steve Jobs és Bill Gates-ről szól az egész. Nekem nagyon tetszett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. gabesz9920
2014.12.05. 20:21
De miért csak Jobs halála után nyilatkozza ezt?? Nem lehet hogy csak magán akar szépíteni, amikor már Jobs nem tud védekezni? Vagy csak simán bosszúból lejáratás?

Na mindegy, csak egy elképzelés....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. mikej95
2014.12.05. 20:54
Nemrég akkorát zuhant a részvényük, hogy a tőzsdén bekapcsoltak a biztonsági vacakok és be lettek fagyasztva ideiglenesen. Minden nem negatív médiafigyelem megéri nekik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Resike mikej...
2014.12.05. 21:25
Ezt úgy honnan?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Kerty
2014.12.05. 21:58
szóval Steve Jobs csak marketingelt? Ez most totál meglepett!-nem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. gombabacsi
2014.12.05. 22:07
és akkor még nem kínai rabszolgák gyártották
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ThomasStev...
2014.12.05. 22:08
Nem rég láttam egy filmet ahol úgy állították be, hogy Jobs találta fel a PChez az egeret. Aztán talán pont itt az iponon vagy itt is cikkeztek az egér feltalálójának xx éves születésnapjáról (vagy valamiről)
Ennek ellenére nagy koponya volt Jobs (szerintem) aztán lehet ez is csak marketing fogás volt mint a garázsos sztori.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ThomasStev...
2014.12.05. 22:13
Mellesleg ez a garázsos sztori megvolt vagy van a Bill Gates-es oldalon is.
"Az Apple II-ből egy év alatt néhány ezret sikerült eladni, majd készítettek hozzá egy táblázatkezelő alkalmazást, amellyel a kisvállalkozók egy óra alatt több munkát tudtak elvégezni, mint azelőtt 10 év alatt toll és papír használatával." Ez mekkora duma mintha előttük nem csináltak volna számítógépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ingyom007
2014.12.05. 22:57
Az Aston Kutcheres filmben amit mindenki szarozik abban is úgy kezdődik a történet, hogy Wozniak forrasztgatja a kis dolgait meg kijelzőre köti és ez megtetszik Jobsnak... Nem tudom miért meglepő néhány embernek az, hogy Wozniak volt inkább a háttérben a zseni. Persze ha nincs Jobs akkor Wozniak sehova se jut az egész cuccal
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.12.06. 02:08
Apple nem sok mindent talált fel maga... Ahhoz viszont ért, hogy a jó dolgokat nyúlja le és sikeresen gyúrja bele a termékeibe.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Szefmester djgeg
2014.12.06. 09:23
És ezt anno még jóformán be is ismerte Pista bá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. bagi1992
2014.12.06. 10:44
Aki kicsit is ismerni az apple alapjait és Jobs munkásságát, az nagyon jól tudja, hogy Jobs soha nem a megvalósításért felelt. Ő neki ötletei voltak jók és azt rányomta az embereire úgy, hogy esélyük sem legyen nem megvalósítani. Ezen kívül a cég üzleti részét intézte és marketingelt, ennyi. Jobs saját maga is beismerte, sosem tudott volna semmi nagyon alkotni Wozniak nélkül...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Talent15
2014.12.06. 12:29
666 USD és a logo, mint kiharapott alma... még jó, hogy egérnek nevezték a mutatós eszközt és nem kígyónak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. istvankiss...
2014.12.06. 15:29
"A ház évek óta az Apple rajongók zarándokhelye volt..."
Itt a bibi. Látod Kisfiam, itt született az első Apple számítógép. Holnap elzarándokolunk a Nike-hoz, utána meg a McDonald’s-hoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. predike07
2014.12.06. 18:06
Jobs bácsi már nincs itt,hogy cáfoljon Tényleg érdékes miért is most jött rá a gyónás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. nemlehet predi...
2014.12.07. 11:41
Jobs meglehetősen kellemetlen ember volt és simán bepereli Wozniakot ha ezzel előjön hamarabb. Az ő zsenialitása nem abban rejlett, hogy technológiát megváltoztató ötletei voltak, hanem tudta, hogy mi kell az embereknek, ha mégsem akkor elhitette velük, hogy az kell amit ő árul és gátlástalanul letaposott mindenkit aki nem tetszett vagy veszélyeztette a sikerét. Marketing, eladástechnika, piacismeret: Ezek voltak Jobs tehetségei és bizony ez manapság már szinte többet számít mint a termék technológiai szinvonala.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. mythbuster nemle...
2014.12.07. 22:39
Lool ezt te sem gondoltad komolyan...

Wozniak hardveres volt, ő volt a szaki aki mindent összerakott, Jobs meg az aki adta hozzá az ötleteket, végül sikerre vitte. Jobs volt az aki tudta mi kell az embereknek, volt egy elképzelése, és addig hajtotta az embereit, míg az elképzelése a kezébe nem került, lásd Apple termékek. Soha nem tűrte a hibákat, ezért néha tényleg elviselhetetlen volt de attól még nem perelte volna be Wozniakot, mert azt nyilatkozza hogy igazából ő volt a hardveres, mivel ezt mindenki tudja aki ismeri kicsit is az Apple háttértörténetét.

Számító emberek - töltsétek - vegyétek - nézzétek!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!