iPon Hírek

Nem jegyez be több kínai domaint a GoDaddy

Dátum | 2010. 03. 27.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

A Google után most a domainkezelő GoDaddy foglalt állást Kína internet-politikájával szemben, mivel egy frissiben meghozott törvény nyomán sokkal több információ megadására kötelezik a regisztrálni kívánókat, mint eddig.

A "szokásos" adatokon felül ugyanis mostantól minden leendő .cn domaingazdának a regisztráláshoz egy igazolványképet is be kell szolgáltatnia magáról, meg kell adnia különféle üzleti adatokat és információkat, valamint alá kell írnia egy szerződést is.

Ennyi pedig már elég is volt ahhoz, hogy a GoDaddy kijelentse, ez már több a soknál; egyik illetékesük elmondása szerint itt semmi egyébről nincs szó, mint hogy a hatóságok még jobban ellenőrzésük alá akarják vonni kínai netet, tovább erősítve a cenzúrát.

Mivel nem lehet tudni, hogy a GoDaddy eddig pontosan mekkora szerepet is vállalt a kínai net bővítésében, így egyelőre az is kérdéses, hogy mekkora hatása/visszhangja lesz a lépésüknek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

25. pockone
2010.03.27. 16:26
Így már majdnem annyira pocsék a .cn domain intéze mint Magyarországon.
Ez a 2 hét várólista is egy vicc itthon...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. prohlep
2010.03.27. 17:15
Kina a jovo orszaga. Pontosan ertik, hogy milyen lyukakat kell betomni ahhoz, hogy egy globalizalt tarsadalom ne legyen konnyen sebezheto HAZUG SZELHAMOSOK altal.

Miert, nektek az a jo, ha nem tudhatod MEGBIZHATOAN, hogy melyik URL mogott valojaban ki is a felelos?

Ti is elvezitek, hogy a postas evek ota a postaladak tetejere rak egy nyilvanvaloan a hazatokban nem letezo ceg szamara szolo kulonfele adohivatali es allami leveleket, megkereseseket.

Szeretitek, ha fantom cegek szivatnak?

Szeretitek a fantom emberekhez tartozot URL-eket es domain-eket?

Kinanak megint igaza van.

Egy nalunknal tobb ezer evvel tapasztaltabb kultura.

Nem keresztyen, de attol meg lehetnek tok normalisak, sot jobbak. Es most ugy nez ki, hogy azok.

Mi most a ROSSZ oldal allampolgarai vagyunk. Annak az oldalnak, amely BUNT segiti az emberi szabadsagra valo ALSAGOS hivatkozassal.

Mi meg csak tanuljuk a globalizmust.

De Kina onmagaban kitesz egy kis-emberiseget. Nagysagrendileg ok vannak annyian mint egy emberiseg.

Tehat ami nekunk ujdonsag, hogy a globalizalas milyen problemak megoldasat igenyli, abban a kinaiaknak a sajat vilagukon belul, annak hatalmas merete miatt, mar rengeteg tapasztalata van.

Mi oldalunkon meg az emberek, es most beleertve a politikusokat is, elsopro tobbsegenek nem esett le a tantusz, hogy amilyen tarsadalmi elveket jonak gondoltunk korabban, azok veszelyesek a globalizalt helyzetben.

Ezert ujragondolando a nyugaton eddig kovetendonek tekintett ertekek rendszere.

Igy nem megy tovabb.

Nezzetek, Obama jelentosebb intezkedesei RENDSZERIDEGENEK egy igazi nyugati kapitalizmus idealjahoz kepest.

Mert egyszeruen a nyugati tipusu kapitalizmus ... mindennemu ellenfel hianyaban is ... csak ugy onmagaban is ... valsagban van. Ez a nyomvonal nem jarhato tovabb hosszutavon. Nem birja ki a kornyezet, nem birja ki a globalizalt emberi rendszer.

Kina messze elottunk jar. Mivel en is a nyugati emberi/lelki puhanysaghoz vagyok szokva, ezert en sem erzek eleg emberi/lelki erot ahhoz, hogy ONKENTESEN csatlakozzam egy kinai tipusu tarsadalomhoz. De a mienk mar recseg ropog, ugyhogy valami erdemi valtozas mindenkepp lesz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. petike2004
2010.03.27. 18:38
prohlep azt tudtad hogy Kinában kommunista diktatúra van? diktatúra pl: Hitler,Sztálin?Mussolni... szép nevek? neked igen mert a hozzád hasonlókon kivül mindenkit kilöttek anno. érdekes engem még senki fantomcég nem szivatott.. a későbbi hozzászólók majd irják meg, őket szivatta-e fantomcég.
Attól hogy a gólya Kínába dobta le az egyént a gólya, joga van ahhoz amihez pl nekem. Megfogják őket, korlátozzák őket. Lehet a googlét is a pénz hajtja,de én ugy veszem észre, ők ez ellen veszik fel a versenyt. Mert nekik egy kínai=olasz=angol stb.. nekik annyit ér a kínai (vagy a pénze) mint egy olasz. az url-ek azonosítása jó dolog de azért teszik,mert azt is tudni akarják,mikor fingott az illető. nem tudom neked ez hogy esne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. lajthabala...
2010.03.27. 18:52
Anélkül, hogy vitatnám az előttem szóló érveit megjegyezném, hogy ennek ellenére kevesen használják az igazi nevüket fórumokon. Bizalmatlanok, és félnek a visszaélésektől. Az ip-oltalom szolgáltatás is arról szól, hogy az emberek bújkálni akarnak. Pedig itt nincs diktatúra, nem jön a fekete autó, ha valaki rosszat mond a vezetésről. Nem tudom, mit szólnának az itt fórumozók, ha minden hozzászólásban közölniük kellene a nevüket, címüket, személyigazolvány számukat.

Pedig ez lenne a felelős viselkedés: vállalni a szavak következményeit. De ebben a kifordított világban a többiek (s/n)em játszanak szabályosan. Én nem verek meg senkit, ha nem értek vele egyet, főleg egy olyan irreleváns témában, mint az Ati vs Nvidia de vannak akik másképp viselkednek. A szomszédomat például ma megverték, mert kitessékelt két embert a házból, akiknek semmi dolguk nem volt itt, és gyanúsan viselkedtek. Ilyen szociálisan fejletlen egyénekkel nem tanácsos vitába bonyolódni itt sem. Pedig az IPON egy viszonylag kultúrált hely. Ahhoz képest, hogy mi megy mondjuk a Privátbankár nevű gazdasági-politikai oldalon.

Ha idehaza (is?) lenne egy erős hatalom, aminek a korrektségében bízni lehet, és amely emberi értékeket képvisel, akkor nem kétlem, hogy az állampolgárok kérnék, hogy legyen minden teljesen átlátszó, átlátható. De most nem ilyen országban élünk. Én örülök a rendőröknek az utcán, az APEH-nek, a köztéri kameráknak. De vannak, akik nem, és egyenlőre úgy tűnik, ők vannak többségben. És ha a többség ellenében akar egy kisebbség valamit tenni, az diktatúra, és mint olyan, kerülendő, és eddig sosem vezetett semmi jóra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. 620hun prohl...
2010.03.27. 18:54
Nem csalódtam benned
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. lajthabala...
2010.03.27. 19:04
A fantom cégekkel nem az a baj, hogy zaklatják az embert, hanem hogy azt a pénzt igénylik vissza, amiből az állam iskolát vagy utat építhetne, esetleg nyugdíjat fizetne, vagy megemelné az orvosok fizetését.

És ott az állam, aminek sok-sok résztvevője teszi zsebre azt, ami nem az övé törvény szerint. Vagy ha törvény szerint az övé is, akkor az esetek jelentős részében a törvény rossz.

Az informatika egy új kort hozhatna el az emberek életében. Amikor nem emberek hoznának döntéseket, hanem gépekbe fogalmazott szabályok. És azt, hogy ki fingott tudnák a gépek, és nem tudnák az emberek. Azt, hogy valaki gyorsan hajtott leolvasnák a rendszámáról, és menne rögtön a számla, vagy vonnák a bankszámláról. A bíróságokon nem jogászok vitáznának véget nem érően, hanem jól átlátható jogszabályok mentén miután az ügyvédek megegyeztek a tényekről - melyeknek nagy része rendelkezésre áll hang vagy videofelvételeken, egyszerű függvénnyel születne meg az eredmény.

Én szeretnék egy olyan világban élni, ahol nem kell ismeretlen tettes ellen eljárást indítani. Persze az ismeretlen tettesek lehet, hogy másképp gondolkodnak....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. lajthabala...
2010.03.27. 19:22
620hun: Bocsáss meg, én nem emlékszem rád.

A záró smiley-ból azt érzem, hogy nem értesz teljes mértékben egyet a véleményemmel.

Szerintem ma Magyarországon nem jó élni. És az egyes emberek nem tesznek meg lehetőségeiken belül mindent azért, hogy ez ne így legyen. És minél nagyobb az anonimitás, annál - szakkifejezéssel élve - bunkóbbal az emberek. A barátnőm mesélte a héten, hogy egy sötétített BMV sötét - nem bőrszín, hanem intelektus - sofőrje hogy előzte meg az előtte haladót dupla záróvonalon úgy, hogy az előtte haladónak a tükre ráment a manőverre. Mert az autóban bármit lehet. Az utcán is bármit lehet, csikket eldobni a legtermészetesebb dolog. Az interneten is bármit lehet.

Én szürke vagyok és átlagos, talán kicsit az átlag fölött. És ezért nem szeretnék sokat. Csak annyit szeretnék, hogy minden ember viselkedjen úgy a másikkal, tartsa be úgy a szabályokat, ahogyan másoktól is elvárja, vagy elfogadja. És ha erre csak szabályozással lehet rávenni a szereplőket, akkor ám legyen. De ha csak egy gyilkosságot meg lehet akadályozni azzal, hogy betiltják a lőfegyvereket, egy elrabolt gyereket meg lehet találni a város bekamerázásával, akkor köjjenek a szabályok, és legyen tilos még a svájci bicskát is az utcán zsebben tartani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. 620hun
2010.03.27. 19:44
@lajthablazs: Nem neked ment, prohlepnek, csak az iPon fórum itt nem írja ki. Itt láthatod hogy neki írtam.

Nem olvastam el mit írtál.

@prohlep: Te se fogsz rám emlékezni, csak a radikális írásaid miatt írtam, amit.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. prohlep
2010.03.27. 21:45
"620hun: Te se fogsz rám emlékezni, csak a radikális írásaid miatt írtam, amit."

Allamhatalomkoveto opportunista jelleggel elem eletemet, hisz egyetemen tanitva nem is tehetnek mast. Hisz szabad orszagban szabad tanar arra gondol amire szabad.

Melyen bennem van, hogy mire illik gondolni. Mi a nyugati illendoseg. Meg is ijedek, hogy nem lesz-e nagy bajom abbol, ha valami mas jut veletlenul eszembe. Elvegre 1989 ota szabad polgar vagyok.

Igy szamomra is dobbenetesen radikalisak azok a gondolatok, amelyek a helyzet perspektivikusabb elemzesekent az olembe pottyannak es igy szukebb korben veletek megosztok.

Ugyanis az en agyamat is napi rendszeresseggel mossak, 1989 ota is, nem csak elotte.

Tehat en is radikalisnak erzem, ha valamin kotetlenul el kezdek gondolkodni es jon az elemzes nem trendi eredmenye.

De ugy tapasztalom szuk ismerosi kornyezetben, hogy valahogy a nem trendi gondolatokra sosem jon be cafolat, pontosabban nyilvan lehetne szamtalan iranybol pontositast vagy visszavonast kovetelni, ...

... de valahogy az emberek inkabb olmos nehez tekintettel azt mondjak, hogy nagyon elgondolkodtato vagy valami ilyesmi, es sokkal kesobbi talalkozaskor is visszautalnak a nem trendi gondolatokra es akkor sem veszik elo, hogy mi minden csiszolatlansag es kidolgozatlansag van benne.

Pedig van. Mert nem foglalkozom a csiszolassal. Mert alapvetoen a szakmammal torodom. Amiket baratoknak mondok vagy irok, azok spontan jonnek, es a tarsak erzik, hogy a csiszolatlansag ellenere valahogy valami nagyon nem rendjen levo dolgokra tapint ra, esetleg rosszul, ... de valahogy az erintett dolgok tenyleg nincsenek rendben, ... csak megszoktuk hogy mikepp illik az adott dolgokrol velekedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Xeon
2010.03.27. 22:28
"Kinanak megint igaza van."

Még ilyen marhaságot, mert te biztos örülnél neki ha "állam bácsi" minde kis ügyedről tudna, hogy hol van pattanás az arcocskádon..."Egy nalunknal tobb ezer evvel tapasztaltabb kultura."


ami több száz éven át elzárkózott mindentől, majdnem ezer (ha nem annyi v több) éven át ugyanazon a szinten volt.


"Nem keresztyen"

ez még önmagában nem baj, csak h azt mondják: "Nem is lehetsz az.""Mi oldalunkon meg az emberek, es most beleertve a politikusokat is, elsopro tobbsegenek nem esett le a tantusz, hogy amilyen tarsadalmi elveket jonak gondoltunk korabban, azok veszelyesek a globalizalt helyzetben."Mondj jobbat csinálj új rendszert azt hisszed az olyan könnyű? És ne mond h kínában jó persze ha te élvezed h semmit nem csinálhatsz szabadon ,akk költöz oda.


"Allamhatalomkoveto opportunista jelleggel elem eletemet, hisz egyetemen tanitva nem is tehetnek mast. Hisz szabad orszagban szabad tanar arra gondol amire szabad."


a drága Kínában nem arra gondolsz amire szabad....Ja és a cikkről:
Képzelődjenek még, jól teszik h lelépnek onnan.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. prohlep
2010.03.27. 23:27

örülnél neki ha "állam bácsi" minde kis ügyedről tudna

botranyok, a kozkincs botranyos fosztogatasa eppen azert lehetsegesek, mert nem akarjuk, hogy az allam bacsi minden kis ugyrol tudjon, es hogy mindez raadasul nyilvanos legyen

trade-off: feladjuk a piti szemelyes kis dolgaink titkolasat ..... cserebe a gazemberek szamara nehezebb a kozossegunket kifosztani

nagy disznosagok kozos jellemzoje, hogy az ember utolag tudja meg azt, amit egy globalis nyiltsag es globalis kolcsonos megfigyeles eseten mar csirajaban is eszrevehettunk volna

nyugati rendszer es szabadsag ideal egyertelmuen kedvez a kozosseg elleni bunnek

szomszedunkban most folyik egy eddig jogszeru eszkozokkel ugyesen titkolt epitesi engedelyu fura epitkezes

... de vegtelen sok piti peldat mondhatnek

... es akkor meg nem is beszeltunk az orszagos jelentosegu titkolt disznosagokrol

... es a nemzetkozi szintuekrol

mindez a titok miatt lehetseges

Ma teged meg lehet buntetni azert, ha az ablakodbol folyamatosan videora veszed az utcakepet.

Tehat egy bunozo biztos lehet abban, hogy jo esellyel nem deritheto fol az utvonal ahonnet jott, ahova tavozott.

Ha megis lebukik, akkor jol futott bortonbe kerul, mikozben masokat a lakashitele bedolese miatt a hideg utcara raknak.

Stb. Gondolom nem kell bemutatni az elmult 20 evet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. agyturbini...
2010.03.28. 01:00
Mikrobi tudom nem nekem szolt de megis mindenkinek de Sajnos nem tudok ekezettel irni mert bar at lehet allitani a billentyuzet kiosztast magyarra de az angol billentyuzetet nagyon megszoktam mar. Tudom nem mentseg de ez van es automatikusan ekezetek nelkul gondolkozok.

Prohlep:
En jelenleg egy olyan orszagban elek ahol van is cenzura meg nincs is, nincs diktatura de megis figyelnek egymasra az emberek jo es rossz ertelemben is, kapitalizmus van de ha komoly a baj akkor az allam akar az autogyartokat osszefogasra kotelezi fuggetlenul attol ha egyebbkent a legnagyobb ellensegek, a polgarai a leheto legnagyobb nyugalomban elnek es ha elvesztenek a munkajukat akkor sem kell felni attol hogy ehenhalnak vagy nem tudjak eltartani a csaladjukat az atmeneti idoszakra mert segitenek allami szinten es segitenek egymasnak az emberek is, es igen itt is van jopar ember aki kihasznalja azokat az adottsagokat amik egyebkent nem arra szulettek hogy megkeruljuk a munkavallalast. Es megis mukodik nem viszik el a fizetesed felet es nem kell csalnod lopnod hazudnod hogy megeljel mint magyarorszagon, ingyenes a kozgyogyellatas, van nyugdij, bar a szulesi szabadsag nem olyan fejlett mint a volt cocialista orszagokban de kezdetleges megoldas itt is van. Ha az utcan megallitasz egy vad idegent es megprobalsz vele beszelgetni az nem nez rad hulyen hogy mit akarsz hanem beszelget veled es ha legkozelebb talalkoztok megismer es koszon. Idegenek segitettek Nekem nem egyszer mindenfele ellenszolgaltatas nelkul es Orultek neki hogy segithettek. Nem reg ota vagyok Ausztraliaban de megmondom hogy nem vagyom vissza sot akinek lehet segitek hogy otthaggya a Tanyatok mert ami ott van az siralmas egy kis izelito: Motoros kamionnal utkozott a motoros meghalt a helyszinen, a kamionos a hibas, de itt jon az erdekesseg: a Kamionos Lanya nem reg halt meg, a hazat pedig arverezik vagyis szerencsetlen Ember olyan lelki allapotba van kenyszeritve amivel egyuttelni nem nagyon lehet es amint latjatok dolgozik becsuletesen es megsem tudja eltartani magat, csaladjat es mivel azon gondolkodik mi legyen igy nem tud odafigyelni a munkajara es artatlanok halnak meg nap mint nap az ilyen ostoba dolgok miatt amit az ottani legkor okoz. Es nem beszeltem a motoros csaladjarol akiknel ugyenez a problema begyuruzik, es lehet ugyanilyen vegkifejlettel. Ennyit a Nagy Magyar on es en tudatrol. Nem vagyok buszke arra hogy Magyar vagyok mert akkor azzal a szargodorrel azonositanak amit a Draga Politikusaink 100 ev alatt hoztak letre a zsido berencseggel es a hajthatatlan kapzsisagukkal. Meg mielott azt mondja valaki hogy menyek ahova akarok ha igy azonositom az orszagot azt azert tudni kell hogy bejartam keresztul kasul Gyonyoru orszag csak a tarsadalom teszi azza ami. Lehetne szebb es lehetne jobb de amig az egyik kereskedelmi radioban ami mar megszunt a kovetkezo esemeny zajlott le addig nincs esely: Betelefonalt egy asztalos hogy tudna az orszagnak egy megoldast a jelenlegi helyzetre csak egy kis musoridot ker hogy szolhasson honfitarsaihoz, ezt meg is kapta. Elmondta hogy szeretne a jelenlegi rendszeren valtoztatni bar O nem egy diplomas ember de tudna jobban csinalni. Erre a Reakciok: Mennyen az ilyen idiota a picsaba ne pazarolja a musoridot, minek ilyen hulyeknek szot adni STB. Na ez volt az utolso csepp. Es igen itt is utaljak a Zsidokat ahogy a fold minden reszen bar en nem lehetnek antiszemita mert vervonal szerint jo magam is az vagyok. Es en nem utalom oket csak azt amit tettek rengeteg emberrel attetelesen es direktben mert ez teny. Meg mielott a holokausztra hivatkozik valaki annak semmi koze ehez.

Tisztelettel Pollak Laszlo
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. axe
2010.03.28. 10:48
öüóőúéáűí ismerősek?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. agyturbini...
2010.03.28. 11:01
AXE az elobb irtam hogy ANGOL nyelvu es kiosztasu Billentyuzetem van(Tudom hogy nagyabbol hol lennenek az ekezetes gombok de nekem kinszenvedes)

Egyebkent meg Nem M.O-n szulettem ugyhogy nem is kelle magamra vennem a magyarsag dolgot es kulonben is nyelvtanbol mindig bukasra alltam angolbol meg 5-re erettsegiztem es bar magyaroszagon nottem fel ausztral allampolgar vagyok alapbol es bar vannak magyar papirjaim azt a szuleim utan kaptam...es egyutt elek egy magyarorszagon szuletett emberrel aki nem tud rendesen magyarul se irni se olvasni es eleg nehezkesen beszel

Megegyszer elnezest ez nem letagadas es nem akarok senkit megserteni de fel ev alatt nagyon megszoktam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. adam0205
2010.03.28. 12:25
Persze prohlep, ez kell nekünk: agymosott, elnyomott, diktatórikus társadalom. Tudod volt itt is ilyen de szerencsére véget ért.

Tudod inkább élek egy olyan országban ami alapjaitól velejéig romlott, de nem korlátoznak semmiben. A tömeget minden társadalmi berendezkedésű országokban manipulálják (média), de sokan nem veszik be már.
A globalizált társadalomnak nem sok köze van ahhoz, hogy a technikai fejlettségünk még nem oylan fejlett, hogy legyen olyan alternatív áramtermelő megoldás ami 100%-ig környezetbarát. Vannak persze csak a hatásfokuk nem elég.

De ez itt OFF, Kína lehet, hogy fejlődik, de később hatalmas gondjaik lesznek a túlszaporodás és a nyugdíjas korba lépő hatalmas tömeggel. Az élelmiszerhiányt meg nem is kell írnom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. axe
2010.03.28. 13:19
És angol billentyűzeten miértnincs ékezet? Magyarázd már el nekem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. prohlep
2010.03.28. 13:44
adam0205: "inkább élek egy olyan országban ami alapjaitól velejéig romlott, de nem korlátoznak semmiben"

Velejeig romlottsagot az elmult 20 evben valoban megkaptuk.

Es az ellensegeinket, a kozvagyon kifosztoit sem korlatozzak semmiben, emberi meltosagra es artatlansag velelmere hivatkozassal.

Kivansagod tehat teljesult. Csak rohadt nehez es kilatastalan igy itthon az elet.

Kina ehhez kepest perspektivikusabb. Godaddy es Google e kerdesben a rosszabbik oldalon all.

adam0205: "Persze prohlep, ez kell nekünk: agymosott, elnyomott, diktatórikus társadalom." ++++ "A tömeget minden társadalmi berendezkedésű országokban manipulálják (média), ..."

Hat igen, e ket idezet eleg erdekes viszonyban van egymassal. A folytatas pedig, hogy " ... de sokan nem veszik be már.", egyszeruen sajnos nem igaz. Eppen errol szol az elmult 20 ev.

Nez meg milyen sokan beszopjak a cumit, hogy Kina kontra Google es Godaddy kozul melyik all az emberiseg szemszogebol perspektivikusabb oldalon. Es ez a nyugati agymosas kovetkezmenye.

adam0205: "Kína lehet, hogy fejlődik, de később hatalmas gondjaik lesznek a túlszaporodás és a nyugdíjas korba lépő hatalmas tömeggel."

Mig nekuk mar most hatalmas gondunk van az eloregedo tarsadalommal.

Lesz ido, hogy az akarmilyen nagy nyugdij sem fog segiteni, mert nem lesz fiatal, akit megfizethetnel, hogy hozzon neked egy pohar vizet.

Az a tulszaporodas pedig nem is olyan komoly, mert mar eleve korlatozzak magukat valamennyire, es mert nalunknal kemenyebb munkahoz szoktak, tehat hozzank atvandorolva szep sorra atveszik tounk a munkahelyeinket.

Fiatalon oroszul tanultam, most angol a meno, oregkoromban meg elo az ecsetet es rajzolgathatom a szep kinai irasjeleket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. prohlep
2010.03.28. 14:03
AXE: "öüóőúéáűí ismerősek?"

igen, hatarozottan ismerosek.

Heber nyelven regen meg a maganhangzokat sem jeloltek, hanem a massalhangzok es a kontextus alapjan a tajekozott olvaso megertette, hogy mirol van szo.

Internetes kommunikacio uttorokoraban a 7 bites, ekezetmentes ASCII volt a standard megoldas.

Innet, hogyha internetes beszelgetesrol van szo, akkor osztonosen adodik az ekezetmentesseg.

Multkor megdobbenve tapasztalta, hogy igaz a szornyu hireszteles: mukodik az ekezetes URL.

A veszelyeirol itt az IPON-on volt egy cikk: a PayPal cirill betukkel leirva is PayPal-nak nez ki, es gyanutlanul egy kaloz oldalra juthatsz, amely szepen elkeri a penzatutalashoz szukseges adataidat ...

Gratulalok az ekezetes URL-ekhez.

Egy idoben irtam ekezetesen.

De most nehany napja ugy erzem, hogy minek adjam be a derekamat.

Vilagossa kell tennem az emberek szamara, hogy az ekezetmenetes szoveg is folyekonyan olvashato es ertheto.

Tehat az ekezetes URL nem csak irgalmatlanul veszelyes, hanem nincs is ra igazi szukseg.

Minden komolyabb nyelvnek mar reg megalkottak az ASCII atiratat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. mcganyol
2010.03.28. 15:13
prohlep: az internetes kommunikáció úttörőkoráról annyit, hogy ez a dolog inkább egy spontán szerveződés, mint egy mérnöki alkotás. Senki nem gondolta harminc évvel ezelött, hogy az ascii nem lesz nyerő a maga 255karakterével (amiből természetesen nem mind írásjel). A számítástechnika nyelve az angol, oda elég is ez, de mivel te itt nem angolul írsz, számodra szükség van az ékezetes betűkre.

ha megnézed ezt a weboldalt, itt is utf-8 kódolásban jelennek meg a szövegek. tehát írhatsz ide egyszerűsített kínai írással is, vagy héberrel, vagy ahogy tetszik és másoknak jól fog megjelenni (mondjuk azzal még mindíg sok baj van, hogy egyes népek jobbról balra szeretnek írni).

ékezetes url-t pedig nem kötelező használni, a benne rejlő veszélyek pedig nem elvi hibák, hanem a technológia kiforratlanságából eredő hiányosságok (hogy pl a böngésződ nem figyelmezetet a ciril betűs url-re, vagy hogy egyáltalán engedtek ilyet beregisztrálni)

nagyon érdekes a meglátásod kínáról, gondolatébresztőnek vagy gondolatkisérletnek jó, elgondolkodtathatja az embereket, hogy más szemszögből is megvizsgálják a kérdést, de nem kéne annyira kardoskodnod mellette, mert így inkább visszás érzést keltesz sok emberben.

Az pedig, hogy esetleg egyetemen tanítasz teljesen irreveláns, ettől nem tűnik autentikusnak amit leírsz, olyan mintha egyfolytában magadat győzködnéd, hogy igazad van.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. prohlep
2010.03.28. 19:58
"nem kéne annyira kardoskodnod mellette, mert így inkább visszás érzést keltesz sok emberben"

En is igy erzem. Nagy problemam, hogy mikepp fejezhetem ki magam tomorebben ugy, hogy az olvaso altal ellenrozendo okfejtesek, de legalabbis a kulcslepesei ne hianyozzanak.

"Az pedig, hogy esetleg egyetemen tanítasz teljesen irreveláns, ettől nem tűnik autentikusnak amit leírsz, olyan mintha egyfolytában magadat győzködnéd, hogy igazad van."

Nem jut eszembe olyan helyzet ahol ervkent vagy alatamasztaskent szerepelt az egyetemi tanitas. Az mas kerdes, ha megemlitem, hogy az egyetemi intezetunkben 4 mag viszi a linux szervert es 16 a win2008-at, es ezek igy vannak pariban, ... de ilyenkor nem irrelevans erv a munkahelyem, hanem pusztan az ismeret forrasanak megjelolese, azaz azert tudok rola elsokezbol, mert munkahelyemen megtapasztalom.

Magamat gyozkodes hangulat attol lehet, hogy en on-ellenorzes vegett igyekszem bizonyitasokban beszelni. Az is adhat gyozkodes hangulatot, hogy szamos esetben frissen osszeallt kepet irok le.

Ugyanis az szamomra a meglepo, hogy egy latszolag teljesen politika-fuggetlen helyen, azaz ahol az a tema hogy melyik hardver elemet vegyem es miert, az ilyen aruismereti tajekozodas es merlegeles soran milyen termeszetesen jonnek szembe a korunk legalapvetobb tarsadalmi politikai kerdesei, gondjai.

Ami a magyart illeti, valahogy kenyelmes megszokas ekezetmentesen gepelni es olvasni.

Pedig valaha, 18 eves koromban katonakent onszorgalombol, magyar mechanikus irogepen tanultam meg vakon 10 ujjal irni. De azota igen sokat hasznaltam a netet ekezetmentesen. Nehez leszokni rola.

UTF-8 valoban jo dolog, mert regen sokat szenvedtem azzal a problemaval, hogy magyar, francia, gorog es heber, hisz erre lett volna szukseg a csaladban.

Ekezetes URL-re valszeg olyasmi a megoldas, amit sugallsz, hogy mondjuk amikor nem a default anyanyelvi kodszegmenst hasznalja egy konkret URL, akkor az tuzpirosan jelenjen meg. Es akkor nem tudnak az oroszositott PAYPAL-lal megszivatni.

mcganyol, koszonom a nyilvanvaloan szeretetteljes torodesbol irt velemenyedet, Peter.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. 620hun
2010.03.28. 20:30
prohlep: Tnlj mg kzttl rn, mrt nm rtht mt rsz! nnyr rtht mnt z. (Tanulj meg ékezettel írni, mert nem érhető mit írsz! Ennyire érthető mint ez.) Nem vagyunk zsidók (én nem), se kínaik, magyarok vagyunk. Milyen lenne, ha mindenki elkezdene ragok nélkül írni Megérteném, ha azért nem ísrz ékezetet, mert nem tudsz, de nem erről van szó.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. agyturbini...
2010.03.29. 11:14
620hun

Bar prohlep nem szorul vedelemre de azert elmondom hogy milyen okai vannak az ekezet nelkuli irasnak:

Eloszor megtanulsz gepelni es megtanulod hol vannak a billentyuk a magyar billentyuzeten ugye ?
Utanna hasznalod es tudod hogy mi a kulonbseg az ekezetes es ekezet nelkuli betuk kozott amiket le kell utnod.
Ha ez mind megvan es elekerulsz egy MAC-nek amin sehogy nem lehet ekezetes billentyuzetet csinalni na akkor az agyadat at kell szoktatni arra ami kerek az o ami aminek hianyzik a teteje az u mindegy mi van a tetejen stb.
Es amikor mar regenyeket irtal igy akkor probalj meg vissza allni hogy akkor kerek de ket potty van rajta vagy ket vesszo esetleg egy vesszo? Keresgeled mert az agyad hajlamos az egyszerubbet megszokni..ezzel nem azt mondom hogy lehetetlen ekezettel irni de kinkeserv visszaszokni pont a sok variacio miatt ujra kellene tanulnod gepelni kozel ez az igassag.
Mondjam azt lustasag de azert a korulmenyek sem elhanyagolhatok, en pl internetkavezoban valogathattam a kiosztasok kozott: Angol, Kinai hagyomanyos, Kinai egyszerusitett na szerinted melyiket hasznaltam ? Ugyan ez a helyzet a MAC el is do ott valasztasi lehetoseged sincs.

A heber es egyebb dolgokkal egyetertek az sehogy nem vag ide..de emlekezz amig a DOS hoz nem hasznalhattad a 826 kodlapot, illetve a 105 gombos magyar billentyuzetet addig Neked sem volt mas valasztasod csak ami Nekunk es akkor senki sem haborgott mert ugye az ALT+162 mig beutotted a ó miatt addig 58 megnyomhattad az o betut es le volt tudva az ugy. Gondolom ezt nem kell tovabb magyarazni.

Udv Laci
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. agyturbini...
2010.03.29. 12:19
mcganyol

Ha mar Tenyleg a magyar nyelv mellet kardoskodsz akkor jobb ha tudod hogy Minden Latin szonak megvan a magyar megfeleloje ha mashogy nem kifejezes formalyaban, es igen szinte az osszes idegen szonak van magyar megfeleloje:

irreveláns: Nem oda illo, helytelen, nem a targyhoz tartozo
autentikusnak: hitelesnek
deficit: hiany
sufficit: toblet
bank: asztalap, Penzintezet
lagg: szaggatas
computer: szamitogep
Off: el, kikapcsolas
On: Rea, ra, bekapcsolas
Server: Kiszolgalo
maximalis: Teljes

Lasd en is idonkent lusta vagyok
variacio: lehetoseg
politikus: Allam ugyeivel foglalkozo(Ferfi)
soroljam tovabb?

Ha lustasag akkor TE sem vagy kulonb ha a magyar megfefelok nem ismerete az szegyen, de az Idegen szavak es kifejezesek c. olvasmannyal potolhato, ha nagyzas akkor le lehet rola szokni, elvegre nem vagy politikus hogy rebuszokban beszelj es szotar keljen hogy valaki megertsen, igy hulyitve a jonepet.
A nyelvet lehet muvelni lehet szepiteni lehet megfeleloen hasznalni es lehet idegen szavakkal korcsositani a kifelyezokeppesseget. Lehet nem irunk Ekezettel, de megprobaljuk a nyelv adta lehetosegeket teljesen kihasznalni meg ekezetek nelkul is.
Szep Napot

Laci

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. 620hun
2010.03.29. 15:48
Ez így világos, de ha az embernek van módja, igenis írjon ékezeteket!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. aka
2010.03.30. 08:11
március 16 ~ soha nefeledd
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!