iPon Hírek

Nem kellenek összeesküvés-elméletek, a történet önmagában is elég szép

Dátum | 2009. 11. 27.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

- Az econet által most elnyert frekvencia korábbi tulajdonosa a hírek szerint szép haszonra tett szert a rádió üzemeltetéséből. Nem fenyeget a veszély, hogy a cégcsoporton beül túl nagy súlya lesz a Neónak, és a többi tevékenység elsorvad? - Hosszú út vezet azért addig, amíg milliárdos profitot tud termelni egy országos kereskedelmi rádió. Az econet.hu jelenlegi cégportfóliója hárommilliárd forint körüli árbevétel megtermelésére képes - leszámítva persze az ideihez hasonló rossz éveket. Az első évek után a Neótól és kereskedőházától is ezt közelítő árbevételre számítunk. Jövőre a tervek szerint a Sziget többségi tulajdonosává válunk, márpedig az is évi 3,5-4 milliárdos forgalmat generál. Tehát egyáltalán nem lesz domináns a Neo, a csoport három, viszonylag egyenrangú tevékenységet végez majd. Úgy vélem, pár vargabetű után végre megtaláltuk azt a területet, ahol tevékenykedni szeretnénk. A portfólióban maradt nem média tevékenységeket - amelyek súlya már elenyésző - ezért mihamarabb értékesíteni szeretnénk. - Ez azt jelenti, ha sor kerül pályázatkiírásra, a negyedik mobilszolgáltató-licencért sem indulnak újra? - Kizárni persze nem szeretném, de a hagyományos mobilszolgáltatásba szinte biztos, hogy nem vágunk bele.

- Vannak-e már adataik arra vonatkozóan, mennyi hallgató morzsolódott le, hány új jött, mekkora a Neo hallgatottsága? - Erre mi is rendkívül kíváncsiak vagyunk, készítettünk is erre vonatkozó kutatást, de sajnos a hallgatottságmérés még nem olyan kiforrott a rádiók esetében, mint a tévéknél, ahol szinte azonnal rendelkezésre áll a nézettségi adat. Fontosnak tartom, hogy az adás első hete alapján már mindenki számára nyilvánvalóvá válhatott, hogy a Neóval - minden híresztelés ellenére - egy politikamentes, könnyűzenei kereskedelmi rádió indult el. Nem állja meg a helyét egyébként az a vád sem, hogy trükkel nyertük meg a pályázatot. Azért kaptuk mi a frekvenciát, mert mi adtuk be a legjobb pályázatot, az általunk ajánlott nominális összeg milliárdokkal, illetve arányait tekintve is lényegesen nagyobb volt, mint amit a többiek kínáltak. A pályázatunkból világosan kitűnt az üzleti modellünk és annak gazdasági racionalitása is. Azt gondolom, konkurenseinknek méltóságteljesen kellene tudniuk veszíteni egy pályázaton. - Hogy halad a rádiós csapat felépítése? - Rendkívül nehéz, majdnem lehetetlen feladat volt a rádiót ennyi idő alatt felállítani. De az adás elindult, és azóta is jól működünk. A csapat persze még épül, a feladatokat jelenleg az EMG-s stáb látja el, de jelentős bővítésre van szükség. Ez viszonylag rövid idő alatt levezényelhető, a tervek szerint januártól már végleges műsorstruktúrával, teljes gőzzel tud üzemelni az adó. - Amíg nem önfenntartó a Neo, miből finanszírozzák a működését? - Nem vagyunk bővében forrásnak, s bár most még legnagyobbrészt a cash flow-nk és a meglévő banki hitelkeretünk terhére finanszírozunk, az önfenntartó működés eléréséig hitelből vagy tőkebevonásból működik majd a rádió. - Ez azt jelenti, hogy nem is sürgős az ORTT-szabályozás miatt szükséges partnerbevonás a rádió üzemeltetésébe? Egyáltalán, milyen modellben gondolkoznak? - Több modellt vizsgálunk. Szóba jöhet, hogy egy partner tőkét emel a rádiót üzemeltető FM1-ben, de kaptunk már olyan ajánlatot is, hogy egy befektető átvenné a tulajdonrészünket, és egy fix hozamért cserébe végrehajtaná a szükséges beruházásokat, majd a futamidő végén visszavásárolhatnánk a részesedést. A folyamatot azonban nem szeretnénk elhúzni, terveink szerint egyébként a partnerkeresés jövő márciusig lezárul.

- Több forrásból is hallani lehetett, hogy az econet-csoport likviditási gondokkal küszködik. Mi az igaszság ezzel kapcsolatban? Lehet, hogy "túlnyújtózkodott" a cég és csődbe megy? - Dehogy, ez a veszély egyáltalán nem fenyeget. A válság természetesen nekünk sem használt, ilyen időszakban nehezebb behozni és behajtani a bevételeket, és a beszállítók is türelmetlenebbek. Ez minden cég életében okoz egyfajta feszültséget, nyilván nálunk sem múlt el nyom nélkül, el kellett adnunk az internetszolgáltatónkat. Az abból befolyó bevételek viszont igen jelentősen csökkentették a likviditási problémáinkat és kockázatainkat. Összességében jól megoldottuk a likviditás kezelésének nehézségeit, átvészeltük az elmúlt évet, ráadásul sokkal jobb helyzetből vágunk neki a válságból való kilábalásnak, mint ahogy a mélypontot átéltük. - A mostani válság közepette nehezen elképzelhető, hogy az econet kevesebb mint egy év alatt ki tudná termelni a Sziget következő, több mint egymilliárd forintos vételárrészletét, igaz, eddig sem a készpénzes akvizíció volt jellemző a cégre. Ha nem javul jelentősen a tőkepiaci helyzet, elképzelhető, hogy tovább halasztódik a Sziget megvásárlása? - A következő egy év során valóban nem fog a cég több mint egymilliárd forintnyi szabad forrást kitermelni, a fizetést külső forrásból kell megoldanunk. A bizonytalan környezet miatt viszont a sima részvénykibocsátásnál kicsit szofisztikáltabb konstrukcióra - például átváltoztatható kötvényre - lesz szükség. Elképzelhető, hogy a megfelelő időben összehívunk majd egy közgyűlést, hogy ezt megvitassuk a részvényesekkel. Ha a jelenlegi piaci helyzet nem romlik jelentősen, akkor a tervezett időben végre tudjuk hajtani az akvizíció következő fázisát, nem lesz szükség további halasztásra. - A részvényárfolyam elmúlt időben tapasztalt szárnyalását hogyan kommentálná? - Borzasztóan örülök neki. Egy ilyen közvetlen, pozitív visszajelzés óriási érzés volt mind vezetőként, mind részvénytulajdonosként. És nem is csak az árfolyam-emelkedés, hanem a forgalom is - ez ugyanis azt jelenti, hogy sokan hisznek abban, amit csinálunk. A sztori a szemünk előtt történik, az előre vezető út világosan látható. Szerintem ez bőven elég ahhoz, hogy jelentős forgalommal emelkedjen az árfolyam, nem kell ehhez összeesküvés-elméleteket gyártani. A történet önmagában is elég szép.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. badland3
2009.11.27. 17:27
Nekunk hallgatoknak nem szep a tortenet. En szerettem a Danubius-t es a Slagert is. Nem kellett volna megszuntetni oket, akkor sem ha dinamikus, fiatal, politikamentes tarsasag jon utanuk. Epp eleg, hogy valamerre huznak es tamogatjak penzel valamelyik partot, nekem ez eleg. Hiaba nem fog meglatszani a musoron, szerintuk a partallas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. badland3
2009.11.27. 17:32
Nekunk hallgatoknak nem szep a tortenet. En szerettem a Danubius-t es a Slagert is. Nem kellett volna megszuntetni oket, akkor sem ha dinamikus, fiatal, politikamentes tarsasag jon utanuk. Epp eleg, hogy valamerre huznak es tamogatjak penzel valamelyik partot, nekem ez eleg. Hiaba nem fog meglatszani a musoron, szerintuk a partallas.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!